Tapuda Malik Ne Demek?

Kelime anlamı sahip, sahiplik anlamlarına gelen malik, gayrimenkul hukukunda tapu maliki veya taşınmaz maliki olarak adlandırılır ve söz konusu malın sahibine verilen isim anlamını taşır. Peki, tapu maliki olan kişinin sahip olduğu hak ve sorumluluklar nelerdir? Borçlu malik veya taşınmaz maliki nedir? İşte merak ettiğiniz bütün bu soruların cevaplarını Emlakjet olarak sizler için burada ayrıntılarıyla anlatmaya karar verdik.

Bir şeyin üzerinde sahiplik hakkı bulunan kimseye malik adı verilir. Arapça kökenli bir sözcük olup, mülk kökünden, mülke sahip olan kişi anlamına gelmektedir. Peki tapuda malik ne demek ? Gayrimenkul hukukunda sıkça karşılaştığımız malik, tapu işlerinde tapu maliki veya taşınmaz maliki olarak adlandırılır ve söz konusu malın sahibine verilen isim anlamını taşır. Kat Mülkiyeti kapsamından baktığımızda ise bir kişi kat sahibi ise kat maliki olarak kabul edilmektedir. Gayrimenkulde maliklik sıfatı almak için Medeni Kanun’a göre yedi farklı şekil mevcuttur. Bunlar; tapuya tescil, cebri icra satış, mahkeme ilamında ilamın kesinleşmesi, istimlak, işgalde kanuni sürecin geçmesi, gaibin ortaya çıkması ve miras yoludur. Peki, tapu maliki olan kişinin sahip olduğu hak ve sorumluluklar nelerden oluşmaktadır?

-Kat Mülkiyet Kanunu’na göre; kat malikleri, ana gayrimenkulün bütün ortak yerlerine, arsa payları oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olup ortak kullanım haklarına sahip olurlar.

-Kat malikleri gerek bağımsız bölümlerini gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlü olurlar.

-Kat malikleri, ana gayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.

-Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz.

-Kat maliki kendi bağımsız bölümünde ana yapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz.

-Kat maliklerinden her biri kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür.

Borçlu Malik Ne Demek?

Kat maliklerinin evleri satmadan önce, alıcı maliklerinin ise evleri satın almadan önce dikkat etmesi gereken bazı önemli konular mevcuttur. Bunlardan biri de eski kat malikinin borçlu olmasıdır. Peki bu borçlu malik ne demektir ? Borçlu malik, kat malikinin eve ait daha önceden biriktirdiği vergi, aidat gibi borçlarının bulunmasıdır. Bu da hem satıcı hem de alıcı maliki yakından ilgilendiren bir konu olmaktadır. Yargıtay’a göre evin eski borçları için “Evin yeni sahibi, eski borçlardan mesul tutulamaz.” şeklinde bir karar bulunmaktadır. Bu yüzden eski kat malikinin gayrimenkulü satmadan önce eski borçları ödenmesi gereklidir. Yargıtay, evin eski borçları için sadece belirli şartlar altında yeni kat malikini sorumlu tutmaktadır. Bu da mülkün birikmiş emlak vergisi borcu varsa eğer hem alıcı hem de satıcı maliki sorumlu tutan ve ilgilendiren bir olmaktadır. Satın alınan mülkün vergi borcu bulunması halinde ise yeni kat maliki evi tam verimle kullanabilmek için bu borçları mecburen ödemek zorunda kalmaktadır.

Taşınmaz Maliki Ne Demek?

Peki, en çok kullanılan emlak terimlerinden biri olarak karşımıza çıkan ve gayrimenkul hukuku kapsamında sıklıkla duyduğumuz bu taşınmaz maliki ne demektir ? Taşınmaz maliki ya da tapu maliki olarak adını sıklıkla duyduğumuz bu terim, tapuya sahip olan kişi anlamında kullanılan bir ifadedir. Yani taşınmazın sahibi olan kişi aynı zamanda taşınmaz maliki olarak tabir edilmektedir.

Taşınmazlarda intifa hakkı nedir? isimli yazımıza buradan ulaşabilir, konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.