Net m2 ve Brüt m2 Farkları Nelerdir? Her Biri Nasıl Hesaplanır?

Ev ilanı araştırması yapanlar net ve brüt ev ifadeleriyle sıklıkla karşılaşıyorlar. Bu yazımızda Net m2 ve brüt m2 farkları nelerdir? Her biri nasıl hesaplanır? gibi soruların cevaplarını sizler için araştırdık.

Yeni ev satın almak isteyenlerin yaptıkları araştırma aşamalarında net ve brüt metrekare ev ifadeleriyle sıkça karşılaşıyorlar. Özellikle topraktan alınan ya da proje evlerde daha sık karşımıza çıkan bu ifadeler, daha sonrasında evin büyüklüğü konusunda karışıklıklar çıkarabiliyor. Tanıtım ve satış ofislerinde tanıtılan evlerin çoğu brüt metrekare olarak belirtiliyor. Genişliğinin cazip olmasına aldanan alıcılar, belirtilen yüksek metrekare evlerin aslını görmeden tüm şartları kabul ediyor.

Evin gerçek halini gördüklerindeyse hayal kırıklığıyla karşılaşabiliyorlar. Aynı zamanda brüt metrekare üzerinden aldığınız ev ile %15 gibi bir oranda zarar edebilme şansınız var. Bazen geri dönüşü olamayan bu durumlarla karşılaşmamak için bu tanımları bilerek evlerin karşılaştırmasını yapabilirsiniz.

Net ve Brüt Metrekare Tanımları

- Net metrekare : İnternet üzerinden baktığınız evler, projeler ya da emlakçı aracılığıyla bulduğunuz evlerde asıl dikkat etmeniz gereken esas ölçü net metrekaredir. Bir evin asansör, merdiven boşluğu, duvar kalınlığı asansör boşlukları gibi alanların çıkarılarak yani evin duvarlarının iç kısımlarında kalan, kullanılabilen asıl toplam alanı ifade eder. Net metrekare kısaca evin içinde süpürülebilir alan demektir.

- Brüt metrekare: Evin kat ya da bina içerisindeki çiziminden varolan tüm toplam alanları ifade eder. Bu toplam alanın içerisinde; duvarlar, kolonlar, balkon, taraça, merdiven boşlukları, kat içindeki asansör boşluğu gibi alanlar yer alır. Kısaca fiziken kullanamayacağınız alanlardır.

Net ve Brüt Metrekare Nasıl Hesaplanır?

Evin net ve brüt metrekare hesabı şu şekilde hesaplanabilir :

Binanın girişi, havuz oyun alanları gibi sosyal tesisler, otoparklar, asansör boşlukları, merdiven boşlukları, kat koridorları ve peyzaj alanlarından gelen payınların da evin alanına ekli hali brütü, çıkarılmış hali net metrekareyi verir.

Örnek olarak; 200 metrekarelik bir kat düşünün. Bu alanda iki daire varsa, 100 brüt olarak bölünebilir. Binanın merdivenleri, asansör boşluğu, kat koridoru gibi alanları çıkardığınızda ev aslında net 80 metrekarelere kadar düşebilir.