Mal sahiplerinin en sık karşılaştığı sorunlardan biri kiracının kirayı ödememesidir. Bu gibi sorunlarla karşılaşan mülk sahiplerinin merak konusu nasıl bir yol izlemeleri gerektiğidir. Kirayı ödemeyen kiracıya karşı uygulanabilecek çeşitli yaptırımlar mevcuttur. Mal sahibi kirayı ödemeyen kiracıyı mülkten tahliye etme hakkına sahiptir. Emlakjet.com ailesi olarak kiracısıyla kira ödemesinden dolayı sorun yaşayan okurlarımız için “Kira ödemeyen kiracıya ne yapılabilir?” sorusunun cevabını derledik.
Kira Ödemeyen Kiracı Nasıl Tahliye Edilir?
Mülk sahibi-kiracı arasındaki ilişkilerde kiracının kira ödemelerini zamanında yapmaması veya eksik yapması gibi problemlere sıklıkla rastlanmaktadır. Kira sözleşmesi , Türk Borçlar Kanunu’na göre düzenlenmekte ve her iki tarafa da belirli hak ve yükümlülükler vermektedir. Türk Borçlar Kanunu 313. Madde’ye göre kiracı, kira bedelini kira sözleşmesinde bulunan tarihte ödemekle yükümlüdür. Kira ödemesini düzenli veya tam yapmayan kiracı temerrüde düşmüş olur ve bu durumda kiracı mal sahibine kiracıyı tahliye edebilmesi için gerekli olan yasal zemini oluşturmuş olur. Kira ödemeyen kiracı için ne yapılır? Kira bedelini ödemeyen kiracının tahliye edilebilmesi için başvurulabilecek 3 yöntem bulunmaktadır. İşte kira ödemeyen kiracıya uygulanabilecek üç yasal yaptırım…
1. İki Haklı İhtar Çekilerek Tahliye Davası Açılması Suretiyle Tahliye
Kira ödemeyen kiracıyı tahliye edebilmek için bir kira döneminde kiracıya iki haklı ihtar gönderilmeli ve sonrasında taşınmazın bulunduğu bölgedeki Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açılması gerekmektedir. Türk Borçlar Kanunu’nun 352/2. maddesinden kaynaklanan bu hakta kastedilen kira dönemi bir yıllık kira süresidir. Kira sözleşmesini bir yılı aşması durumunda bir yıllık dönem baz alınır. Tahliye davası kira döneminin sonundaki 1 aylık süre içerisinde açılabilmektedir. İki haklı ihtarnamenin noter aracılığıyla gönderilmesi şart değildir ancak ispatının kolay olması bakımından ihtarnamenin noter aracılığı ile yapılması önerilmektedir. İcra takibi de ihtarname yerine kabul edilmektedir. Mülk sahibi tahliye davası öncesinde kira ödemeyen kiracıya karşı iki kez icra takibi başlattıysa bu da mahkeme için yeterli delil oluşturmaktadır.
2. Temerrüt Yoluyla Tahliye
Kiracının kira bedelini ödememesi durumunda başvurulabilecek olan yollardan bir diğeri temerrüt yoluyla tahliye davası dır. Öncelikle ihtarname yoluyla kira bedelinin ödenmesi için iki haklı ihtarname gönderilerek 30 (otuz) günlük bir süre verilmeli ve verilen süre sonunda ödenmemesi halinde kira sözleşmesinin feshedileceği yönünde bildirimde bulunulmalıdır. Verilen süre sona erene kadar ödenmediyse kira döneminin sonu beklenmeden temerrüt nedeni ile tahliye davası açılabilir. Temerrüt nedeniyle açılan tahliye davasının sonucu mülk sahibinin lehine olması durumunda icra dairesi tahliye işlemlerini yürütmektedir.
3. Tahliye Talepli İcra Takibi Başlatılması Yoluyla Tahliye
Kira ödemeyen kiracının tahliye edilmesi için icra yoluna başvurmak mümkündür. Bu hususta kirasını ödemeyen kiracıya dava açmadan doğrudan tahliye talepli icra takibi başlatılır. İcra takibi başlatılırken tahliye talebinde bulunulmaz ve sadece kira borcunu isterlerse ileride tahliye haklarını kaybederler. Tahliye talepli icra takibi tahliye davasından daha pratik ve hızlı bir yoldur. Tahliye talepli icra takibinde ödeme emrimde kiracının 7 gün borca itiraz edebileceği eğer itiraz etmeyecekse 30 gün içinde kira bedelini ödememesi durumunda tahliye edileceği bildirilmektedir. Kiracı 30 günlük sürede takip masrafları da dahil olmak üzere borcunu öderse tahliye edilemez. 7 gün içinde takibe itiraz etmesi durumunda ise icra takibi durur.
Kira Ödemeyen Kiracının Tahliyesi Ne Kadar Sürer?
Kira ödemeyen kiracının tahliye edilmesi için uygulanan yöntemlerden her biri farklı bir hukuk prosedürü ve işleyişe sahip olduğundan kesin bir zaman belirtmek doğru değildir. Ancak çoğunlukla alınan tahliye kararı kiracıya bildirildikten sonra 15 gün içinde tahliye edilmesi istenir. Kiracının mülkü bu sürede tahliye etmemesi durumunda ise en az bir polis memuru eşliğinde icra memuru ile hacze gidilir ve taşınmaz zor kullanılarak tahliye edilir.
Bu konuya benzer olan yazıları okumaya devam etmek için Emlakjet.com sitesi üzerindeki blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz.