Evin Demirbaşları Nelerdir?

Ev kiralayan ya da evini kiralayacak olan kişiler evin demirbaşları nelerdir konusunu ve bu ürünlerin teminatı konusunu merak etmektedir. Bugünkü konumuzda evin demirbaşları nelerdir ve haklarının korunması konusunda bilgiler vereceğiz.

Kiralanan bir evde bulunan eşyalar evin demirbaşları olarak kabul edilmektedir. Bunları aynı zamanda taşınmaz olarak da düşünebilirsiniz. Bir evde taşınması mümkün olmayan; fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo, petek gibi sökülüp götürülemeyecek ürünler evin demirbaşlarıdır.

Ev demirbaşları arızalandığında bunların masraflarının karşılanması gayrimenkul sahibine aittir. Elbette istisnai bazı durumlar mevcuttur. Kiracının zarar verdiği bir durumda ise ev sahibi masrafları kiracıdan talep edilebilir. 6098 numaralı Borçlar Kanununun 308. maddesine göre kiracının bir kusuru olmadığı sürece masraflarını karşılamakla yükümlüdür. Kiracı arızayı bildirdikten sonra tadilatı yaptırarak faturayı ev sahibine göndererek bedeli kiradan düşebilir.

Evin Demirbaşlarına Gelen Zararı Kim Karşılar?

Evin demirbaşlarına gelen zararı eğer kullanımdan doğan bir zarar varsa kiracı değiştirmelidir fakat kiracıdan kaynaklanmayan bir durum var ise ev sahibi karşılamalıdır. Örneğin kombinin bakımını kiracı yaptırmalı fakat değişmesi gerektiğinde ev sahibi değiştirmelidir.

Bu konuyla ilgili kanun hükmü şöyledir;

“Kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir; bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kiraya veren hesabına giderebilir ve bundan doğan alacağını kira bedelinden indirebilir veya kiralananın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteyebilir. Ayıbın, kiralananın öngörülen kullanıma elverişliliğini ortadan kaldırması ya da önemli ölçüde engellemesi ve verilen sürede giderilmemesi hâlinde kiracı, sözleşmeyi feshedebilir”

Evdeki Demirbaşların Masrafını Kim Karşılar?

Ev sahibi ve kiracılar arasındaki sorun ya da anlaşmazlıkların başında da demirbaşların onarım, arıza ya da değişim gibi işlemlerinden kimin sorumlu olduğudur. Ev sahibi hangi masrafları öder dediğimizde; evin demirbaşlarında yaşanan sorunları, oturulan binaya ait sorun ya da masrafları ev sahibi ödemekle yükümlüdür. Bu nedenle evin demirbaşlarında bir sorun olduğunda ev sahibi bunu ödemekle yükümlüdür. Kiracı da masrafları talep edebilmektedir. Kiracı ve ev sahibi anlaştığı takdirde kiracı masrafları ödeyip, kiraya yansıtabilir. Bu durum tamamen kiracı ve ev sahibi arasındaki diyaloga bağlıdır.

Kiracı Ev Sahibinden Habersiz Tadilat Yaptırabilir Mi?

Evin demirbaşlarının bakım ve onarımı ev sahibine ait olsa da kiracının ev sahibinden habersiz böyle bir girişimde bulunmaması gerekmektedir. Kiracı gerekli olan tadilatı ev sahibine bildirmeli sonrasında süreç yürütülmelidir. Kiracı habersiz bir şekilde tadilatı yaptırıp masrafı da ev sahibine yansıttığında habersiz olduğundan dolayı masrafı karşılamama gibi bir durum söz konusu olabilmektedir. Herhangi bir anlaşmazlık ve sorun yaşamamak için karşılıklı teyitleşmek önemlidir.

Kiralık Evde Kiracıya Ait Olan Masraflar Nelerdir?

Evin demirbaşları dışındaki masraflar kiracıya aittir. Evde musluk bozulursa ya da kiracının kullandığı demirbaş dışındaki eşyalarda tüm giderler kiracıya aittir. Kiracının evi boyatması da bu nedenle kiracıya aittir. Ev sahibi evi boyatmakla yükümlü değildir. Fakat kiracı eve girerken evi boyasız alıp kendisi boyattıysa çıkarken de boyatmadan verebilir.

Kiralık Ev Demirbaşlar Listesi

Evdeki demirbaşlar nelerdir yukarıda da söylediğimiz gibi kiralanan mülkte var olan eşyalardan oluşmaktadır. Taşınmaz olarak da kabul edilir. Evdeki demirbaşlar listesi dediğimizde; kombi, musluklar, klozet, taşınmaz dolaplar, evde mevcut olan ankastreler, petekler vb.’dir.