2023 Eylül Ayı Gayrimenkul Raporu

Emlakjet eylül ayı gayrimenkul verilerini açıkladı: Konut satışları düşerken, düşük konut kredisi beklentileri yükseliyor

Çevrim içi gayrimenkul platformu Emlakjet, Türkiye çapında eylül ayı verilerini yayınladı. Buna göre eylül ayında Türkiye genelinde önceki aya göre satılık fiyatları yüzde 4 artarken, kiralık fiyatları ise yüzde 4’lük düşüş gösterdi. Emlakjet verilerine göre ayrıca satılık konut fiyat değişiminde Muğla, kiralıkta ise Mersin eylül ayının lideri olurken, en çok konut aranan on şehirden beşinde kiralık aylık fiyat değişimi eksi yönde oldu. Üç şehirde ise fiyat değişimi yaşanmadı. Aylık en çok kiralık fiyat düşüşü yaşayan şehir ise yüzde 10’luk düşüşle Bursa oldu.

TÜİK ve Emlakjet verilerine göre Türkiye genelinde gerçekleşen konut satışlarındaki düşüşün eylül ayında dikkat çekici seviyelere geldiğini belirten Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, “Eylül ayında gerçekleştirdiğimiz ankette konut satın almak isteyenlerin düşük faizli kredi kampanyası beklentisi oldukça yüksek. Bu da konut kredilerinde bu tür bir kampanyanın konut satışlarını yeniden yükseltebileceğini ve piyasayı canlandırabileceğini gösteriyor.” dedi

Ayda 80 milyon sayfa görüntülenme sayısı ve 20 milyon ziyaretçisi ile emlak seri ilan sektörünün öncü platformu Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan veri tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda hazırladığı 2023 yılı eylül ayı emlak verilerini yayınladı.

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,5 azalarak 102 bin 656 olurken, Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 14,9 azalışla 900 bin 74 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,2 azalış göstererek 8 bin 446 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 8,2 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı, eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,2 azalarak 30 bin 488 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 29,7 oldu. İlk el konut satışları Ocak-Eylül döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,9 azalışla 268 bin 597 olarak gerçekleşti.

2023 Eylül Ayı Gayrimenkul Raporu


İlk 10 ilde kiralık fiyatlarında eylülde dikkat çeken düşüş

Emlakjet verilerine göre eylül ayında Türkiye genelinde ağustos ayına göre satılık fiyatlarında yüzde 4 artış görülürken, kiralık fiyatlarında ise yüzde 4’lük düşüş gerçekleşti. Emlakjet verilerine göre ayrıca kiralık-satılık konut arama trendi eylül ayında satılık konut lehine oldu ve aramaların yüzde 51’i satılık, yüzde 49’u ise kiralık konut için yapıldı.

En çok konut aranan iller arasında İstanbul ilk sırada yer alırken, listede sekizinci sırada bulunan Muğla satılık aylık fiyat değişiminde yüzde 7 artış ile eylül ayında bu alanda 10 il içerisinde birinci oldu. Muğla’yı yüzde 6 ile Şanlıurfa ve yüzde 5 ile İstanbul ve İzmir izledi. Antalya’da ise eylül ayında bir önceki aya göre satılık aylık fiyat değişimi yaşanmadı.

Kiralık aylık fiyat değişiminde ise en çok arama yapılan ilk 10 il içinde yalnız Mersin ve Şanlıurfa’da artış görüldü. Mersin’de aylık kiralık fiyat değişimi yüzde 4 olurken, Şanlıurfa yüzde 2 artışla Mersin’i takip etti. Eylül ayında en çok dikkat çeken değişim ise aramalarda ilk 10 il içerisinde 5 şehirde kiralık fiyat değişiminin eksi yönde gerçekleşmesi oldu. Kiralık aylık fiyat değişiminde Bursa yüzde 10’luk düşüş ile en çok düşüşü yaşayan il olurken, Muğla’da yüzde 8, İstanbul ve Antalya’da yüzde 3 ve Ankara’da yüzde 2’lik düşüş gözlemlendi. İlk 10 il içerisinde İzmir, Aydın ve Tekirdağ’da ise önceki aya göre kiralık fiyat değişimi yaşanmadı.

2023 Eylül Ayı Gayrimenkul Raporu_1

İstanbul Beylikdüzü konut aramalarında uzun aradan sonra yeniden lider

İstanbul’un Beylikdüzü ilçesi, ilçeler arasında konut arama sıralamasında uzun sürenin ardından yeniden liderliği ele geçirirken, Beylikdüzü’nü İzmir’in Buca ve Ankara’nın Çankaya ilçesi takip etti. İlçeler arasında aylık satılık fiyat değişiminde ise Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesi yüzde 8’lik artışla ilk sıraya yerleşirken, Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesi ise yüzde 6’lık artışla takip etti. Aylık kiralık fiyat artışında ise İzmir’in Buca ilçesi yüzde 20’lik artışla açık ara lider olurken, Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesi yüzde 10’luk artış ile satılık fiyat değişiminin ardından, kiralık fiyat değişiminde de üst sıralarda yer aldı.

İlçeler arasında Bursa Osmangazi yüzde 7’lik düşüşle eylül ayında en çok kiralık fiyat düşüşü yaşayan ilçe oldu. İstanbul’un Beylikdüzü ve Esenyurt, Ankara’nın Çankaya ve Keçiören ilçeleri ve Bursa’nın Nilüfer ilçesinde ise eylül ayında aylık kiralık fiyat değişimi yaşanmadı.

2023 Eylül Ayı Gayrimenkul Raporu_2

Konut yatırımında en çok dikkat edilen konu fiyat/yatırım getirisi

Emlakjet’in eylül ayına yönelik olarak gerçekleştirdiği özel araştırmada ise satılık-kiralık konut tercihleri gözlemlendi. Katılımcıların yüzde 48,4’ü kiralık konut arayışında olduğunu belirtti. Arsa veya arazi arayanların oranı ise ağustos ayında yüzde 10,1 iken, eylül ayında yüzde 23,3’e yükseldi. Katılımcılar gayrimenkul satın alırken yüzde 52,5 ile en çok fiyat/yatırım getirisine dikkat ettiklerini belirtti. Bununla birlikte katılımcılar gayrimenkul satın alırken yüzde 63,5 ile öncelikli olarak kendi yaşam alanını oluşturma başlığını seçerken, yatırım yapmak seçeneği ise yüzde 31,4 oldu.

Gündeme gelen düşük faizli konut kredi beklentisinin gayrimenkul tercihlerine etkisine yönelik soruya ise katılımcılar yüzde 60,7 oranında etkilediğini belirtirken, yüzde 40,9’u ise düşük faizli konut kredi kampanyasının gayrimenkul sektöründe değişime neden olacağını düşündüğünü ifade etti.

2023 Eylül Ayı Gayrimenkul Raporu_3

Tolga İdikat: “Düşük faizli konut kredisi kampanyası konut satışlarını artıracaktır”

TÜİK ve Emlakjet verilerine göre Türkiye genelinde gerçekleşen konut satışlarındaki düşüşün eylül ayında dikkat çekici seviyelere geldiğini belirten Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, şu değerlendirmeyi yaptı: “Geçtiğimiz ay yaptığımız değerlendirmelerde de kredi faizleri nedeniyle, yaşamak için konut almak isteyenlerden çok, yatırım için alan arayanların konut alabileceği bir ortam bulunduğunu belirtmiştik. Konut fiyatları maliyetler nedeniyle artıyor. Bu da fiyatların yükselmesine neden oluyor. Konut satışları düşerken, Emlakjet verilerine göre satılık konut fiyatlarında yüzde 4’lük artış görülmesinde inşaat maliyetlerinde yaşanan artış en önemli neden. Bununla birlikte eylül ayında gerçekleştirdiğimiz ankette konut satın almak isteyenlerin düşük faizli kredi kampanyası beklentisi oldukça yüksek. Bu da konut kredilerinde bu tür bir kampanyanın konut satışlarını yeniden yükseltebileceğini ve piyasayı canlandırabileceğini gösteriyor.” dedi

Emlakjet Prestige Plus üyesi Şerife Çolpan: “Satılık konut talebi yüksek faizler nedeniyle yüzde 20’ye geriledi”

Esenyurt-Beylikdüzü çevresinde de sıklıkla satılık portföy arayışı olan müşterilerin yoğunlukta olduğunu belirten Emlakjet Prestige Plus üyesi İstanbul 34 Gayrimenkul kurucusu Şerife Çolpan ise “Konut arayışı son aylarda yatırım amacı dışında bireysel yaşam alanı oluşturmaya doğru yöneldi. Konut kredi faizleri açıklanmadan önce %50 civarı olan satılık konut talebi yüksek faizler sonucu %20’lere geriledi. Bu sıralar gündeme gelen düşük faizli konut kredisinin gayrimenkul sektöründe bir hareketlenme yaratacağı kesin. Şu an kredi faizlerinin yüksek olması sebebi ile satışlarda bir gerileme var. Ancak düşük faizli konut kredi kampanyası netleştiğinde yüksek kiralar sebebiyle yoğun talep olacağını öngörüyoruz.” Şeklinde konuştu.