Yola Terk Ne Demek?

Belediyelerin imar çalışmaları sırasında, taşınmaz sahiplerinin bedel karşılığı ya da bedelsiz olarak, taşınmazın tamamını ya da belirli bir kısmını, imar planı çerçevesinde park, yeşil alan, oyun alanı gibi tesislerin kurulumu için kamu yararını gözeterek bırakmasına yola terk ya da kamuya terk adı verilmektedir. Peki, tapuda yola terk işlemi nasıl yapılır, yola terk işleminin iptali nasıl olur, yoldan ihsas nedir? Bu ve bunun gibi bu konuya dair merak ettiğiniz bütün bu soruların cevaplarını Emlakjet olarak sizler için burada detaylandırdık.

Yola Terk ve Yoldan İhdas Nedir?

Yola terk ve yoldan ihdas İmar Yasası’nda yer almakta olan iki kavramdır. İmar çalışmalarının sorunsuz bir şekilde gerçekleşebilmesi için uygulama aşamasına geçilmeden önce yola terk ve yoldan ihdas işlemlerinin mutlaka gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Peki, yoldan ihdas nedir? Kelime anlamı meydana getirmek, kurmak olan yoldan ihdas, imar planının uygulanmasından önce yolu olan bir alanın imar planı uygulaması nedeniyle yol özelliğini kaybetmesi ile birlikte kapanan yolların tapuya tescil ettirilmesi işlemidir. Yol işlevini kaybeden alan, taşınmaz mal durumuna düşmekte olup belediye, köy, hazine veya karayolları yetkilileri için bu alan daha sonra taşınmaz mal olarak tescil ettirilmektedir. Ayrıca imarlı parsel ve kapanan köy yolları için de yoldan ihdas işleminin yapılması mümkün olmaktadır. Peki, yola terk işlemi nedir ? Yola terk işlemi, belediyelerin imar çalışmaları sırasında, taşınmaz sahiplerinin bedel karşılığı ya da bedelsiz olarak, taşınmazın tamamını ya da belirli bir kısmını, imar planı çerçevesinde park, yeşil alan, oyun alanı gibi tesislerin kurulumu için kamu yararını gözeterek bırakmasına denmektedir.

Tapuda Yola Terk Işlemi Nasıl Yapılır?

Peki, tapuda yola terk işlemi nasıl yapılır ? Taşınmaz sahipleri yola terk işlemini üç aşamada gerçekleştirebilmektedirler. Öncelikle yola terk işlemi için taşınmaz sahiplerinin tapuda üzerlerine kayıtlı olan malın kamu yararına terk edilecek bölümünün parselden ayrılmasını sağlamaları ve harita mühendislerine yola terk işleminin detaylarını içeren bir harita hazırlatmaları gerekmektedir.

Daha sonra yola terk işleminin imar mevzuatına uygun şekilde çizildiğine dair haritanın, belediye encümeni ya da il özel idaresine onaylattırılması gerekmektedir. Eğer taşınmaz mal belediye sınırları içerisinde ise onay belediye encümenine, belediye sınırları içerisinde değilse de il özel idaresine yaptırılmaktadır. Onay sonrasında ise harita, kadastro müdürlüğüne gönderilip teknik incelemesinin yapılmasının ardından tapu müdürlüklerine gidilerek en sonunda tescil işlemi yapılmakta ve arazinin belirli bir bölümü artık yol yapımı için kamuya bağışlanmış olmaktadır.

Yola Terk İşlemi İçin İstenen Belgeler Nelerdir?

Yola terk işleminin tamamlanması için taşınmaz sahiplerinden bazı belgeler istenmektedir.

-İl özel idaresi ya da belediye encümeni tarafından onaylanmış bir yola terk kararı,

-Serbest harita mühendisi tarafından belirlenen parselin tapudan ayrıldığını gösteren tescil belgesi,

-Kadastro müdürlüğünün işlemin teknik uygunluğunu inceleyen bir tescil belgesidir.

Yola Terk İşleminin İptali Nasıl Olur?

Yola terk işleminin iptali için taşınmaz sahiplerinin bedel almak amacıyla mahkemeye başvurmaları mümkün olmaktadır. Ancak mahkemeye başvurmak için kişilerin öncesinde bedelsiz olarak işlemin gerçekleşmesi için rıza göstermemiş olması gerekmektedir. Mahkemeye tüm belgeleriyle birlikte başvuran taşınmaz sahipleri bedel hakkını elde etmektedirler.

Konu ile ilgili olarak hazırladığımız "İmar Planı Nedir?" başlıklı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.