Ülkemizde yapılaşmanın, kentsel dönüşüm faaliyetlerinin artması ve inşaat sektörünün gelişmesiyle beraber emlak sektöründe de büyü gelişmeler yaşandı. Bu durum müteahhitlerin sayısında büyük bir artışa neden olmuştur. Türkiye’de bir kişinin müteahhit olabilmesi için kişin Türk vatandaşı ve reşit olması yeterlidir. Bu şartı sağlayan kişiler Müteahhitlik Yetki Belgesi aldıktan sonra çalışmaya başlayabilirler. Emlakjet.com ailesi olarak siz okurlarımız için “Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi nedir?”, “Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi nasıl alınır?” sorularının cevabını derledik.
Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeleri Ustalar Hakkında Yönetmelik hükümlerine yapı ruhsatına tabi bütün yapıların inşa edilebilmesi için bir yapı müteahhidinin sorumluluğunda olması gerekmektedir. Müteahhitlik yapmak isteyen kişilerin inşaat işlemini başlatmak için alması gereken belgeye Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi denir. Her müteahhidin bir yapı müteahhidi yetki belgesi numarası alması gerekmektedir. Alınan numaranın yapı kullanma izin belgesinde, yapı ruhsatında ve yapım işleri sözleşmelerinde kullanılması gerekmektedir. Yapı müteahhidi yetki belgeleri 8 farklı sınıfta veya geçici müteahhitlik belgesi olarak alınabilir.
A Sınıfı Müteahhitlik Belgesi: Firma, son 15 yılda tek sözleşmede 90 milyon liralık iş yapmış olmalıdır. Bu sınıftaki müteahhit istediği metrekarede alana inşaat yapma hakkına sahip olmaktadır.
B Sınıfı Müteahhitlik Belgesi: Son 15 yılda tek seferde 65 milyon liralık iş ve tek sözleşmede 32 bin 500 metrekare alana inşaat yapmış ise 65 bin metrekareye kadar iş yapma hakkına sahiptir.
C Sınıfı Müteahhitlik Belgesi: Son 15 yılda tek seferde 45 milyon liralık iş ve tek sözleşmede 22 bin 500 metrekare alana inşaat yapmış olan müteahhitle, 45 bin metrekareye kadar inşaat yapma hakkına sahiptirler.
D Sınıfı Müteahhitlik Belgesi: Tek seferde 30 milyon liralık iş ve 15 bin metrekare alana inşaat yapılmış olunmalıdır. Bu grup, tamamladığı işin 2 katı yani 30 bin metrekare alana inşaat yapma hakkına sahiptir.
E Sınıfı Müteahhitlik Belgesi: Tek seferde 15 milyon liralık iş ve 7 bin 500 metrekare alana inşaat yapılmış olunmalıdır. Bu grubun tek ruhsatta üstlenebileceği inşaat, 15 bin metrekare alandır.
F Sınıfı Müteahhitlik Belgesi: Tek seferde 3 milyon liralık iş ve tek sözleşmede 2 bin 500 metrekare alana inşaat yapılmış olunmalıdır. Bu grubun tek ruhsatta üstlenebileceği inşaat, 5 bin metrekare alandır.
G Sınıfı Müteahhitlik Belgesi: Tek sözleşmede 1.5 milyonluk iş ve 1500 metrekare alanda inşaat yapılmış olunmalıdır. Bu grubun tek ruhsatta üstlenebileceği inşaat, 3 bin metrekare alandır.
H Sınıf Müteahhitlik Belgesi: İlk defa iş yapacak olan firmalar içindir. Herhangi bir ön şartı bulunmamaktadır. Bu grubun tek seferde üstlenebileceği inşaat en fazla bin metrekaredir.
Geçici Müteahhitlik Belgesi : Bu belge kişinin talepte bulunacağı tek yapı inşaatı için verilen belgedir ve bir kereye mahsus olarak verilmektedir. Genellikle kendi arsasında inşaat yapacak olan kişilere verilir. Bu belgeyi alanlar tek ruhsatta en fazla 500 metrekare ve en çok 2 katlı olacak şekilde inşaat yapabilirler.
Yapı müteahhitliği yetki belgesi numarası almak isteyenler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerine belgeyi istediklerine dair bir dilekçe yazmalı ve yapı müteahhidi yetki belgesi başvuru formunu doldurmalıdır. Başvuru esnasında gerekli belgeler ve başvuru için istenen ücretin yatırıldığına dair dekont teslim edilmelidir. Başvurular kurum tarafından incelenir ve gerekli araştırmalar yapılarak işlem sonuçlandırılır. Sonucu internet üzerinden öğrenebilirsiniz.
Gerekli evraklar başvuru çeşidine göre farklılık göstermektedir. Peki hangi evraklar gereklidir?
Kişi ve tüzel başvurular için;
· Müteahhitlik belgesi istediğinize dair başvuru formu,
· Bir adet vergi levhası fotokopisi,
· Başvuruyu yapan kişinin sicil kaydı,
· İstenen ücretin banka dekontu teslim edilmelidir.
Geçici müteahhitlik belgesi almak isteyenler;
· Başvuru formunu,
· Nüfus cüzdanı fotokopisini,
· İstenen ücretin banka dekontunu,
· Başvuru yapan kişinin ikametgâh belgesini,
· Genel tapu kaydını başvuru esnasında teslim etmelidir.
Belge için ödenmesi gereken tutar 2 Bin Türk Lirasıdır. Müteahhitlik belgesi almak isteyen kişiler, Halk Bankası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 118 Gelir Kod No’lu Hesaba 2.000 TL yatırmalı ve başvuru esnasında dekontun aslını teslim etmelidir.
Bu konuya benzer olan yazıları okumaya devam etmek için Emlakjet.com sitesi üzerindeki blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz.