Tapuda Trampa Nedir?

Kelime anlamı olarak “değişim” anlamına gelen trampa, bir malın diğer bir başka bir mal ile takas edilmesi anlamına gelmektedir. Peki, Trampa ve sözleşmesi nasıl yapılır?, Gerekli şartlar ve belgeler nelerdir?, Trampa ile takas arasındaki fark nedir? Bu ve bunun gibi bu konuya dair merak ettiğiniz bütün bu soruların cevaplarını Emlakjet olarak sizler için burada derlemeye karar verdik...

Taşınmaz mal satış türleri arasında yer alan trampa sistemi ile taşınır veya taşınmaz bütün malların takaslarını yapabilmeniz mümkündür. Peki, gayrimenkul alanındaki bu tapuda trampa nedir ? Taşınır veya taşınmaz malların para karşılığı olmadan birbirleri ile değişim sürecine tapuda trampa işlemi denmektedir. Trampa işlemini gerçekleştirmek için taşınır veya taşınmaz mal değerlerinin birbirlerine eş olması gerekmemektedir. Yalnızca taraflar isterse mallar arasındaki fark nakit olarak ödenir ve eşit duruma getirilebilir. Tapu müdürlükleri, malların değerlerini belirleme ya da eşitleme gibi işlemlere karışmamaktadır.

Tapuda Trampa Nedir?
Emlakjet ile Kazanan Binlerce Emlak Ofisi Arasına Katılın!

Trampa İşlemi Nasıl Yapılır?

Trampa genel olarak taşınmazların bulunduğu il veya ilçe de gerçekleşmektedir. Eğer taşınmaz mallar farklı il veya ilçelerde ise, gayrimenkullerden herhangi birinin bağlı bulunduğu tapu müdürlüğünde işlem gerçekleştirilebilir. Trampa talebinde bulunulan tapu müdürlüğü, diğer gayrimenkulün yer aldığı tapu müdürlüğünden yetki ister ve trampa sözleşmesi gerekli belgeler doğrultusunda tarafların rızası da alınmak suretiyle imzalı şekilde her iki tarafa belge verilerek gerçekleştirilir. Böylelikle iki taşınmaz mal karşılıklı olarak yasal bir yükümlülük kapsamında trampa işlemi yapmış olmaktadır.

Trampa Sözleşmesi Nedir?

Peki bu bahsedilen trampa sözleşmesi nedir ? Trampa sözleşmesi iki farklı malın takas edilmesi ile beraber malın, tapu üzerinden yasal olarak kişinin üzerine geçmesi için imzalanan bir sözleşmedir. Takas yapılacak mallara sahip olan kişiler, trampa sözleşmesini tapu müdürlüğünde imzalayarak tasdik etmektedir. Böylelikle yapılan sözleşme ile beraber mallar karşılıklı olarak kişilere geçiş yapmış bulunmaktadır. Tapu Sicil Müdürlüğü’nde resmi senet hazırlanarak gerçekleştirilen bu işlemde, her iki tarafa da sözleşme verilmektedir.

Trampa İşlemi İçin Gerekli Şart ve Belgeler Nelerdir?

Tapuda trampa işleminin yapılabilmesi için tarafların ibraz etmesi gereken bazı şart ve belgeler bulunmaktadır. Bunlar:

-Gayrimenkul sahiplerinin ya da temsilcilerinin nüfus cüzdanları,

-Takası yapılacak gayrimenkullerin varsa tapusu, yoksa ada parsel numarasını belirten belgesi,

-İşlem temsilci aracılığı ile gerçekleştirilecekse vekaletname ya da yetki belgeleri,

-1 adet 4x6 ebadında vesikalık fotoğrafları,

-Bina nitelikli taşınmazların trampa işlemi için Zorunlu Deprem Sigortaları (DASK),

-Gayrimenkullerin bulunduğu belediyelerden alınan rayiç bedeli gösteren belgeleridir.

Gerekli belgeleri tamamladıktan sonra işlemin gerçekleştirilmesi için tapuda trampa harcı adı altında tapu harcı ve döner sermaye ücretinin de ödenmesi gerekmektedir. Rayiç bedeli yüksek olan gayrimenkul esas alınarak her yıl belirlenen tapu harcı oranında ödeme yapılmaktadır. Taraflar rayiç bedelden yüksek bir gayrimenkul değeri belirtilirse de belirtilen bedel üzerinden tapu harcı hesaplanmakta olup (2021 yılı için) alıcı ve satıcıdan binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 Tapu harcı alınmaktadır. Döner sermaye ücretinin ödemesi ise her yıl döner sermaye işletmesi tarafından belirlenen tarifeye göre ödenmektedir.

Trampa ile Takas Arasındaki Fark Nedir?

Trampa ile takas arasındaki fark nedir diye cevaplayacak olursak eğer sıklıkla karıştırılan takas ve trampa kavramları arasındaki en temel farklar:

-Trampada el değiştiren mallar için vergi ödenmesi gerekirken takasta böyle bir ödeme söz konusu olmamaktadır. Yani, takas kavramının KDV ile bir alakası bulunmamaktadır.

-Trampa işlemi için sözleşme şartı aranır, takasta böyle bir şart yoktur.

Trampa Sözleşme Örneği Nasıl Olur?

Madde 1-

TARAFLAR:

Bir tarafta …………………………adresinde ikamet eden ……... ………….ile, diğer tarafta …………………………………………adresinde ikamet eden …..… ………….arasında aşağıdaki koşullarla bir trampa sözleşmesi akdolunmuştur.

Madde 2-

KONU:

İş bu sözleşmenin konusu, mülkiyeti …… ……………’ya ait olan ………… ile mülkiyeti …….. ……… ‘ye ait olan …………………..’nın birbiriyle değiş tokuş, trampa edilmesidir.

Madde 3-

TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ:

../../…. tarihinde ………………..’…’ya, …’da …………………………’i …. ’ye teslim edeceklerdir. Taraflar trampaya konu olan …………………………. ve …………………………’nin sağlam olduğunu karşılıklı olarak taahhüt etmişlerdir.

Madde 4-

YETKİLİ MAHKEME:

İşbu sözleşmeden doğması muhtemel uyuşmazlıklar için ……………………. Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkili olacaktır.

İşbu sözleşme, ../../20.. tarihinde …………………’da iki nüsha olarak imzalanmış ve taraflar birer nüsha almışlardır.

Konu ile ilişkili olarak "Tapuda Temlik Nedir?" başlıklı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.