Arsa satış ve imar prosedürlerinde sıkça karşılaşılan "Tapuda Tevhid" işlemi gerekli ve zorunlu olan bir uygulamadır. Bu işlem nedir ne nasıl gerçekleştirilir tüm detayları ile birlikte yazımızda açıklıyoruz.
Tevhit işlemi nedir sorusunun cevabı, tapu sicilinde olan ve kaydı ayrı ayrı alınmış, birbirine bitişik, birden fazla taşınmaz malın birleştirilmesi sonucu tek parsel haline gelmesi şeklinde verilebilir. Bu işlem, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 15. ve 16. maddelerine uygun şekilde yapılmaktadır. Tevhit işlemi farklı kişilere ait olan mallar için yapılabildiği gibi, aynı kişiye ait olan mallar için de yapılabilmektedir. Bu süreci başlatmak için yapılması gereken ilk iş belediyeye müracaat etmektir. Gereken işlemler yapıldıktan sonra tapular birleştirilecektir. Bu işlemin yapılacağı taşınmazın üzerinde irtifak ve rehin gibi kaydedilmemiş hak ve şerh durumu varsa tüm rehin alacaklılarının ve hak sahiplerinin kabulünün alınması gerekmektedir. Tevhit işlemine müracaat edebilmek için bulundurmanız gereken evrakların bir listesi aşağıda sıralanmıştır:
-Taşınmaz mallardan en az bir tanesinin cinsi,
-İşlemi yaptıracak olan kişinin nüfus cüzdanı ya da pasaportlu temsil belgesi,
-Kadastro Müdürlüğü’nün üst yazıya bağlamış olduğu üç tane birleştirme dosyası, tescil bildirimi ve kontrol raporu,
-Belediye encümeni ya da il idare kurulu kararı (Bu nokta, taşınmazın yer aldığı konuma göre değişiklik göstermektedir.)
Tevhit işlemi yapılacak taşınmaz için gereken harcın hesabı 2020 yılında şöyledir. İmar parselasyon planlanan uygulama sonucu şuyulanan parsellerin, pay sahipleri arasında hükmen ya da rızaen taksiminde kayıtlı değer üzerinden binde 11,38 alınır. Tevhit işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden binde 11,38 alınır. Bu iki fıkra haricinde kalan ve ortak mülkiyete konu olanların hükmen ya da rızaen pay sahipleri arasında, ifrazen ya da aynen taksiminde kayıtlı değer üzerinden binde 4,55 alınmaktadır.
Bu işlem için belediyeye ya da valiliğe müracaat edildikten sonra, en fazla 30 gün içerisinde tevhit işlemleri sonuçlandırılmaktadır. Aynı zamanda yapılacak olan işlemin terkin ya da tescili için tapuya iki hafta içerisinde bildirilmektedir. Bu durumda, tapu dairesi terkin ya da tescil işlemini bir aylık bir süre içerisinde bitirmekle yükümlü kalmaktadır.
Bazı durumlarda sahip olunan parsel, Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından pasife alınabilmektedir. Mülkünüzün pasife alınıp alınmadığını Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün sitesinden kontrol etmek mümkündür. Bu durumun neden yapıldığını ve nasıl çözüleceğini öğrenmek için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne gitmeniz gerekmektedir.
Bu konu üzerinde daha fazla bilgi edinmek için internet üzerinde kısa bir araştırma yapmanız yeterli olacaktır. 2020 yılında uygulanmaya başlamış olan yeni tapu hizmetleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için buradan "Web Tapu Nedir?" isimli yazımızı okuyabilirsiniz.