Bu yazımızda pek çok kişi tarafından merak edilen “tapu hissesi nasıl kolay hesaplanır?” sorusunun cevabı hakkında kısa bilgiler derledik.
Hisseli tapu , taşınmaz sahibi kişilerin sayı ve isimlerle açık bir şekilde belirttiği, resmî kurumlarda geçerliliği olan belge anlamına gelmektedir. İki ya da daha fazla mülk malikinin bulunduğu tapulara denmektedir. Hisseli tapular özellikle taşınmazın alım ve satım işlemleri süresince büyük bir önem taşımaktadır. El değiştirmesi planlanan taşınmazın oturum amaçlı mı, yoksa yatırım amaçlı mı olduğu fark etmeden dikkat edilmesi gereken bir noktası hisseli tapusudur. Tapu hissesi hesaplama işlemini gerçekleştirmek için gereken adımların bir listesi aşağıda sıralanmıştır:
-Tapuda hisselendirme planı sırasında imar parselinin tescili yapılırken hissenin paydasında en fazla 2.400 sayısı temel olarak alınır.
-Eğer payda paya tam olarak bölünmez ise bölme işleminde kalan sayıda, virgülden sonraki ilk üç basamak kabul edilir ve tapu hesaplama işlemi böyle devam ettirilir.
-Yapılan bu işlemler sonunda ortaya çıkan fark, alakalı taşınmazın hissedarlar arasındaki hisseler oranına uygun olacak bir şekilde pay edilir.
Tapu hissesi hesaplama , genel olarak kişinin kendi başına da belli kriterlere dikkat ettiği sürece doğru bir şekilde yapabileceği bir işlemdir. Ancak bunu kendi başınıza yapmak zorunda değilsiniz. Tapu Sicil Müdürlüğüne başvurarak tapu hissesi hesaplama işlemleri kolaylıkla yapılabilmektedir. Aynı zamanda E-Devlet sistemi üzerinden kişisel bilgiler girilerek tapu bilgileri sorgulanabilmektedir ve bu işlem toplam üç dakika almaktadır. Hisseli tapu hesaplama işlemleri, 18916 sayılı Resmî Gazetede bulunan İmar Kanunu’nun 18. maddesine göre yürütülmektedir.
Hisseli tapuları ayırmak için, öncelikle kadastro ve harita mühendislerine ayrıntılı bir arsa ayırma planı hazırlatmanız gerekmektedir. Sonrasında bu plan Tapu ve Kadastro Müdürlüğünün onayına sunulmalıdır. Sonraki adımda Tapu Sicil Müdürlüğü onayını almak için başvururken tüm hisse sahiplerinin vesikalık fotoğrafları, kimlik belgeleri ve o zamana dek alınmış onay belgeleri gerekmektedir. Hisseli tapu malikleri, kendi aralarında toplanarak taşınmazın hangi alanının kime ait olduğuna karar verdikleri sözleşmeye rızai taksim sözleşmesi adı verilmektedir. Fakat rızai taksim sözleşmesi tapuya herhangi bir şekilde yansımaz. Taşınmazın hisseli tapu senedi, önceki hali ile kalır. Hisseli tapuları ayırmak için belirli oranlarda harç masraflarının ödenmesi lazımdır. Ayırma işlemindeki kayıtlı değer üstünden binde 11,38 ödenmesi gerekmektedir.
Bu konu üzerinde daha fazla bilgi edinmek için Emlakjet olarak hazırladığımız "Hisseli Tapu Nedir?" başlıklı yazımızı buradan hemen okuyabilirsiniz.