Tadilat Ruhsatı Nasıl Alınır?

Yeni bir ev satın almak ya da uzun zamandır yaşadıkları eve yeni bir görünüm katmak isteyenler için derlediğimiz bu yazıda, herhangi bir gayrimenkulde yapacağınız tadilatlar için istenen “tadilat ruhsatına” dair tadilat ruhsatı nedir, tadilat ruhsatı almamanın cezası var mıdır, tadilat ruhsatı alınması gereken veya alınması gerekmeyen durumlar nelerdir, tadilat ruhsatı için gerekli belgeler nelerdir gibi merak ettiğiniz bütün bu soruları Emlakjet olarak sizler için burada detaylandırmaya karar verdik.

Tadilat Ruhsatı Nedir?

Sıfırdan inşa edilen yapılarda gerçekleşen işlemler gibi, tadilat işlemlerinde de oturduğunuz ev için bazı özel izinleri almanız gerekmektedir. Bu izinleri almadan gerçekleştireceğiniz bütün tadilat işlemleri, hukuka aykırı bir durum olmaktadır. Bu yüzden, İmar Yönetmeliği’nin 70. Maddesi dışında kalan bütün değişiklikler için belediyeden tadilat ruhsatı izin belgesini almanız gerekmektedir. Peki, tadilat ruhsatı nedir ? Tadilat ruhsatı, bir yapının dış görünüşünü veya temel ögelerini değiştirmek için belediyeden alınan bir izin belgesidir.

Tadilat Ruhsatı Almamanın Cezası Nedir?

Peki, tadilat ruhsatı almamanın cezası nedir? Tadilat işlemlerinin ruhsat alınmadan yapılması durumu, söz konusu inşaatın kaçak durumuna düşmesine sebebiyet vermektedir. Tadilat durumunun şikayet edilmesi veya tadilat olan yere denetim yapılması halinde, belediye tadilat ruhsatını görmeyi talep edecektir. Bu durumda eğer bir tadilat ruhsatı sunulmazsa, belediye kaçak bölümü yıkma yetkisine sahip olmakla birlikte idari para cezası kesme hakkına da sahip olmaktadır.

Tadilat Ruhsatı Alınması Gereken Durumlar Nelerdir?

Tadilat ruhsatı alınmasının zorunlu olduğu durumlar içerisinde belli başlı bölümler yer almaktadır. İşte, tadilat ruhsatı alınması gereken durumlar :

-Bir inşaatın baştan aşağı yapılacağı durumlarda,

-Bir yapının siluetinin değişeceği durumlarda,

-Bağımsız birimlerin metrekare cinsinden birim alanının ve toplam alanının değişeceği durumlarda,

-Cephe ve balkonlarda yapılan bütün değişiklik durumlarında,

-Odaları büyütme işlemleri ve ekstra merdiven ekleme durumlarında tadilat ruhsatı almak zorunlu olmaktadır.

Tadilat Ruhsatı Gerektirmeyen Durumlar Nelerdir?

Küçük çaplı yapacağınız tadilatlar için tadilat ruhsatı almanıza gerek yoktur. Örneğin; elektrik ve su tesisatı, boya badana, fayans ve parke döşeme gibi tadilat işlemleri için tadilat ruhsatı gerekmemektedir.

Tadilat Ruhsatı Nasıl Alınır ve Gerekli Evraklar Nelerdir?

Tadilat ruhsatını alabilmek için bazı gerekli evrakların belediyeye teslim edilmesi ve onaylatılması gerekmektedir. Evrakların tamamının teslim edilmesinin ardından ilgili belediye, müracaatı belli bir süre içinde değerlendirerek süreci onay sürecine sokmaktadır. İşte tadilat ruhsatı için gerekli evraklar:

-Tadilat Ruhsatı Dilekçesi (İlçe, mahalle, pafta, ada, parsel bilgileri),

-Tapu Tescil Belgesi,

-İmar Durumu Çap Belgesi,

-Mimari proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları, statik proje, röperli veya yoksa, ebatlı kroki belgeleridir.

Tadilat Ruhsatı Ne Kadar Sürede Çıkar?

Tadilat ruhsatının ortalama çıkış süresi 15 gün olmaktadır. Fakat, belediye başvuruda eksik bir belge tespit ederse bu süre uzamaktadır. Belediye bu eksik belgenin toplanarak başvurunun tamamlanmasını talep edecektir. Bunun ardından tadilat ruhsatının çıkması yine 15 gün sürecektir.

Konu ile ilişkili olarak daha detaylı bilgi sahibi olabilmek için buradan "Ruhsat Gerektirmeyen Yapılar Nelerdir?" başlıklı yazımızı hemen okuyabilirsiniz.