Çoğu zaman yalnızca çiçeklerin evin enerjisinde olumlu etki yarattığı düşünülür ancak evde bitki bulundurmak da evinizin enerjisini olumlu olarak etkileyecektir. Peygamber kılıcı çiçeği, paşa kılıcı ve kılıç çiçeği olarak da adlandırılan bu bitki bulunduğu mekânda şık ve rahat bir izlenim yaratmaktadır. Eğer evde bitki bulundurmayı seviyorsanız ancak bakımında zorlandığınız için yetiştirmeyi tercih etmiyorsanız kılıç çiçeği tam olarak size göre. Paşa kılıcı bakımı en kolay bitkilerden biridir ve diğer türlere göre daha uzun ömürlüdür. Emlakjet.com ailesi olarak okurlarımız için paşa kılıcı bitkisi bakımı hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
Paşa Kılıcı Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
Paşa kılıcı güneşi seven ve soğuğu sevmeyen bir çiçektir. Bu yüzden bulunduğu odanın sıcaklığı normal bir seviyede olmalıdır. Güneş ışığını ise doğrudan değil dolaylı olarak almalıdır. Kılıç çiçeğine yaz mevsiminde haftada 2, kış mevsiminde ise 2 haftada 1 kere olacak şekilde su verilmelidir. Klorlu çeşme suları bitkinin kökünü tıkar ve gelişmesini sınırlandırır. Bundan dolayı bitkiye verilecek olan suyun klorsuz ve dinlenmiş olmasına dikkat edilmelidir. Paşa kılıcı çiçeği aydınlık ve rüzgârdan uzak konumda yetiştirilmelidir. Kılıcın çevresinde büyümesini engelleyecek eşyalar bulunmamalıdır. Toprağına vitamin eklenirken dikkat edilmemelidir. Paşa kılıcı yetiştirilirken aşırı sulanmamalı veya verimsiz ve kalitesiz toprak kullanılmamalıdır.
Paşa Kılıcı Nasıl Ekilir?
Peygamber kılıcı tohumdan değil sürgünler yoluyla dikilmektedir. Kılıç çiçeği, çiçeğin köklerinde oluşan sürgünler alınarak dikilir. Zamanla tekrar köklerde yeni sürgünler oluşmaktadır. Bu sürgünler alınarak ayrı saksılara konularak çoğaltılmaktadır. Başka bir çoğaltma yöntemi ise bir yaprak koparılarak bu yaprağın suda çimlendirilmesidir.
Kılıç Çiçeği Bakımı ve Sulaması Nasıl Yapılır?
Paşa kılıcı bakımı kolay bir çiçek olduğundan iç mekanlarda sıklıkla tercih edilmektedir. Genellikle kenarlarında yumrular oluşturduğunda saksısının dar geldiği zamanlarda bakıma ihtiyaç duyar. Toprağının mineral bakımından zengin ve yumuşak olması için belirli aralıklarla toprağının değiştirilmesi gereklidir. Sulama konusunda oldukça dikkat edilmesi gereken bir bitkidir ve sulama ihtiyacı toprağındaki nem oranına göre değişmektedir. Yaz mevsiminde sıcaklardan etkilenmemesi için arada yapraklarına su püskürtülebilir. Kış aylarında 15 günde bir, yaz aylarında ise haftada 1 veya 2 defa olacak şekilde sulanmalıdır. Altında biriken su miktarı köklerin zarar görmesine neden olabilmektedir. Bitkinin saksısında fazla suyu akıtabilecek delikler bulunmalı ve suladıktan sonra tabana akan su boşaltılmalıdır. Bitkinizin yapraklarında kahverengileşme ve yumuşama varsa bu durum çok fazla su verdiğinize, yapraklar damarlarda belirginleşme veya kırışıklıklar meydana geldiyse bitkinizin suya ihtiyacı olduğuna işarettir. Bakım yapılırken saksının dip kısımlarına taş veya odun parçaları ekleyerek geçirgenlik sağlayabilirsiniz. Bu sayede bitkinin kökleri hava alır ve su ile direkt teması da engellenmiş olur.
Paşa Kılıcı Çiçeği Neden Çürür?
Paşa kılıcı suyu seven bir çiçek değildir. Her gün sulanması durumunda çürüme meydana gelebilmektedir. Çürümüş olan yapraklar budanmalı ve sağlıklı yapraklara bulaşması engellenmelidir, aksi takdirde çiçeğin tamamı çürüyebilir.
Bu konuya benzer olan yazıları okumaya devam etmek için Emlakjet.com sitesi üzerindeki blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz.