Orman Arazisi Nedir?

Bu yazımızda pek çok kişi tarafından merak edilen “orman arazisi nedir?” sorusunun cevabı hakkında kısa bilgiler derledik.

Bu yazımızda pek çok kişi tarafından merak edilen “ orman arazisi nedir? ” sorusunun cevabı hakkında kısa bilgiler derledik. Orman arazilerinin gayrimenkul piyasasında bir diğer adı da 2B arazisi olarak geçmektedir. Orman arazileri için 6831 sayılı Orman Kanunu’nda açık bir tanım yapılmaktadır. 2B arazileri, orman olma sıfatını artık yitirmiş, kadastro sebebi ile orman alanlarının dışarısına çıkarılmış, bir daha geri kazanılması mümkün olmayan ve ıslah edilemeyen bölgeler anlamına gelmektedir. Bu tip arazileri satın alan ya da bu arazilere yerleşen kişilerin su, doğalgaz, telefon ya da elektrik gibi temel ihtiyaçlarının masrafları devlet tarafından ödenmektedir.

Orman Arazisi Nasıl Kullanılır?

Yukarıdaki tanımda da belirtildiği üzere, orman arazileri, yani 2B arazileri orman alanlarının dışarısında sayılmaktadır. Ancak buna rağmen yine de koruma altına alınmış ve verimli olan topraklardır. Aşağıdaki listede rantı yüksek olup 2B arazisi satın alınabilecek illerin bir sıralamasına yer verilmiştir:

· Antalya,

· Yalova,

· Kocaeli,

· Mersin.

Bu tip illerdeki orman arazileri genel olarak zeytincilik, mera, narenciye ve seracılık gibi alanlarda kullanılan bölgelerden oluşmaktadır. 2B tipinden bir arazi alan kişiler bu faaliyetler haricinde söz konusu araziyi herhangi bir amaç ile kullanılamaz. Örneğin, mal sahibi üzerinde hakkı bulunan bölgede hayvancılık faaliyetleri gerçekleştiremez. Eğer satın alınan 2B araziler bir yangın sonrasında tahrip görmüş durumda ise yok olmuş ağaçların yerine yeni ağaçların dikim işlemi bir zorunluluktur. Orman arazisini satın almış kimselerin de bu ağaç dikme faaliyetine katkıda bulunması gerekmektedir.

Orman Arazisi Nasıl Satın Alınır?

2B tipindeki bir araziye sahip olmak için defterdarlık, mal müdürlükleri ve herhangi bir Ziraat Bankası şubesine başvurmak gerekmektedir. Ziraat Bankası için internet üzerinden bir başvuru ayarlamak mümkündür. Ancak 2B arazileri, orman köylüsü haricindeki kişilere satılamamaktadır. Bu yasak ise Anayasa’nın 169. ve 170. Maddelerinde gereğince açıklanmaktadır. 31 Aralık 2011 tarihinden önce arazinin kullanıcısı ya da sahibi olan kişiler başvuru yapabilmektedir. Belirtilen süre içerisinde gerekli idarelere başvuran bu kişiler ve satış bedelini dava ya da itiraz konusu haline getirmeden kabul eden kişiler bu tip arazilerin sahibi olabilmektedir. Belirtilen süre de kadastro tutanaklarının kesin hale geldiği tarihten sonraki sekiz ay içerisindeki zaman anlamına gelmektedir. Bu süre zarfı içerisinde kişi idareye başvurmalıdır ve söz konusu taşınmazın kendisine direkt olarak satılmasını talep etmelidir. Bu işlemin sonucu ise başvuru süreci bittikten altı ay sonra sonuçlanmaktadır.

Bu konu üzerinde daha fazla bilgi edinmek için internet üzerinde kısa bir araştırma yapmanız yeterli olacaktır. Bu konuya benzer yazıları okumaya devam etmek için Emlakjet.com sitesi üzerindeki blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz.