Müteahhitten Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Müteahhit ya da müteahhit firma ile anlaşarak konut sahibi olmak her ne kadar uygun fiyatlı ve kolay ödeme seçenekleriyle dolu gibi gözükse de görünmeyen kısımda inşaatı henüz bitmemiş veya ikinci el satın alacağınız konutlar için özellikle dikkat etmeniz gereken durumlar söz konusudur. İşte müteahhitten ev satın alırken dikkat etmeniz gereken bu önemli noktalar.

Konut satın almak isteyenlere yönelik dolandırıcılık faaliyetleri giderek yaygınlaşırken daha uygun fiyatlı ve esnek ödeme seçeneklerinin uygunluğu ile tercih ettiğimiz müteahhitlerden ev alırken nelere dikkat edilmeli Emlakjet olarak sizler için madde madde bu konuyu derledik. İşte dikkat etmemiz gereken o önemli noktalar:

-İskan: Binanın projeye uygun olarak yapıldığının kanıtı niteliğinde olan İskan Belgesi’ni, müteahhitin mutlaka alma zorunluluğu vardır. Aksi halde sonradan iskan almak için yüksek miktarlarda ödeme yapma riski ile karşılaşabileceğinizi unutmayın.

-Tapu: Satın alacağınız evin, tapu kaydını mutlaka incelemeniz gereklidir. Çünkü tapu üzerinde haciz, ipotek veya şerh gibi durumların olup olmadığını kontrol etmeden taşınmazı satın almanız durumunda haciz, ipotek veya şerhden sorumlu tutulup evi kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

-İmar: Satın alacağınız konuta dair bir kaçağın veya yapı kayıt belgesinin olup olmadığını belediyeden inceleyebileceğiniz imar dosyası ile mutlaka öğrenin.

-Sözleşme: Satın alacağınız konutu kesinleştirmeniz durumunda müteahhit size mutlaka ön bilgilendirme formu imzalatmak zorundadır. Bu formda dairenin; net-brüt metrekareleri, müteahhite ait bilgiler, dairenin taksitli-taksitsiz faiziyle birlikte tüm bedelleri belirtilmiş bulunmak zorundadır. Evin tapusunu hemen devralamamanız durumunda ise müteahhit ile noter üzerinden Satış Vaadi Sözleşmesi imzalamanız gerekir. Bu sözleşmeyi yapmamanız durumunda ise konutun tamamlanma sürecinde karşılaşacağınız problemlere çözüm bulmanız oldukça zor olacaktır.

-Cezai Şartı: Müteahhit ile yapılacak olan konut satış sözleşmesini mutlaka inceleyin. Müteahhit, sözleşmede tüketici aleyhine tek taraflı cezai şart yazamaz.

-Teminat: İnşaat halinde veya kentsel dönüşüm kapsamında bir ev satın alıyorsanız, müteahhitin maliyetin yüzde 10’u kadar teminat sunduğunu mutlaka belediyelerden kontrol ettirin.

İkinci El Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar

Konut satın alırken ikinci el konut tercihimizde de konutu aldıktan sonra mağdur olmamak adına dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta mevcuttur. İşte, 2. El ev alırken dikkat edilmesi gerekenler :

-Tapu: Tapu Sicil Müdürlüğü’nden tapu kayıtlarını inceleyip tapunun üzerinde ipotek, haciz, vergi borcu veya şerh olup olmadığını mutlaka öğrenin.

-Deprem Dayanıklılığı: Deprem Dayanıklılık Belgesi, Türkiye’de aktif deprem fay hatları gereği önlem alınması gereken en önemli belgedir. Bu yüzden, ikinci el konutlar için 20 yaş ve üzeri binalar için deprem dayanıklılığı mutlaka sorgulanmalıdır.

-Aidat: Satın alacağınız konutun daha önceden aidat borcu olup olmadığını mutlaka öğrenin. Kişinin daha önceki biriken yasal aidat borçları için yasal yükümlülüğü bulunmamakla birlikte apartman yönetiminden borcun olmadığına dair yazı alınması mutlaka önerilir.

-Satış Vaadi Sözleşmesi: Satın alacağınız konutun birden fazla kişiye satılma durumu ile karşılaşmamak için Satış Vaadi Sözleşmesinin tapuya şerh ettirilmesi önerilmektedir.

Müteahhitten Ev Alırken Sözleşme Örneği Nasıl Olmalıdır?

Konut hayalinizin kabusa dönmemesi için konut satın alırken müteahhit ile Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesini mutlaka imzalayın ve bunu noter huzurunda resmileştirin. Yapacağınız sözleşme her iki tarafın da haklarını güvence altına alacaktır. Müteahhitten ev alırken sözleşme örneği nin görselini aşağıda bulabilirsiniz.

Sözleşmede bulunması gereken bölümler ise şunlardır;

-Taraflar; Sözleşmenin taraflarının adres beyanı ve alıcı ya da satıcı unvanı ile açıkça belirtilmesi için önemlidir.

-Sözleşmenin Konusu; Sözleşmenin imzalanacağı taraflar tarafından gerçekleştirilecek gayrimenkul satışının tapu bilgileri açık ve anlaşılır şekilde resmileştirilmesi için önemlidir.

-Gayrimenkulun Satış Bilgisi ve Ödeme Planı; Taraflar arasında anlaşılan satış bedelinin nasıl ve ne şekilde ödeneceğinin resmi kaydıdır.


Müteahhitten Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Toplu Satış Vaadi Sözleşmesi Örneği 2020 Emlakjet

Siz de aradığınız evi Müteahhitten ya da Emlak firmalarından hızlıca bulabilmek istiyorsanız, Emlakjet'in güncel ilanlarındaki Jet Fırsatlar köşesini buradan ziyaret edebilirsiniz.