Müstakil Tapu Nedir?

Müstakil tapu, bir taşınmaz üzerinde pay sahipliğinin tek bir kişinin üzerinde olduğunu gösteren bir tapu çeşididir. Peki, hisseli tapu nedir, müstakil tapu ve hisseli tapu arasındaki farklar nelerdir, hisseli tapu müstakil tapuya nasıl çevrilir? İşte, bu ve bunun gibi bu konuya dair merak ettiğiniz bütün bu soruların cevaplarını Emlakjet olarak sizler için burada detaylandırmaya karar verdik...

Bir taşınmaz üzerindeki mülkiyeti gösteren tapu senetlerinde, mal sahipliği; müstakil ve hisseli olmak üzere iki türlü olabilmektedir. Peki müstakil tapu ne demek ? Kelime anlamı olarak bağımsızlığı ifade eden müstakil tapu, bir taşınmaz üzerinde pay sahipliğinin tek bir kişinin üzerinde olduğunu gösteren bir tapu çeşididir. Müstakil tapu sahibi gerçek bir kişi olabileceği gibi, özel ve tüzel kişiler statüsünde de bulunabilmektedir. Hisseli tapu ise, bir taşınmaz üzerindeki pay sahiplerini, sayılarını ve hisse oranlarını gösteren, paylı bir tapu çeşididir. Hisseli tapularda, pay sahiplerinin taşınmaz üzerindeki yerleri tapu kayıtlarında görünmemektedir. Hisseli tapularda taşınmazın kullanımı, genellikle hissedarlar arasında anlaşma sağlanarak yapılmakta ve bu anlaşma da tapu kayıtlarında yer almamaktadır.

Tahsis Tapu Ne Demek?

Peki, tahsis tapu ne demek ? Tahsis tapu, kamu arazisi üzerine gecekondu inşa eden vatandaşlara verilmiş olan hak sağlayıcı bir belge türü olup mülkiyet hakkı vermemektedir. Bu belge yalnızca kullanma hakkı için verilmektedir.

Hisseli Tapu Müstakil Tapuya Nasıl Çevrilir?

Hisseli tapuya sahip olanlar, tapularını müstakil tapuya çevirebilmektedir. Peki, hisseli tapu müstakil tapuya nasıl çevrilir ? Hisseli tapudan müstakil tapuya geçiş için bazı durumlar söz konusudur. Hisseli tapudan müstakil tapuya geçiş yapacak olan parselin, bulunduğu yerde 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18’inci madde uygulaması yapılıyorsa, hisse çözümü söz konusu olmamaktadır. Uygulama sırasında parselden, belirlenen oranda ortaklık payı kesildikten sonra kalan miktara karşılık tahsis edilecek imar parsel, yine hisseli olarak verilmektedir. Daha sonra paydaşlar kendi aralarında birbirlerinin hisselerini satın alarak paylaşma yoluna gidip anlaşma sağlamaktadırlar. Eğer uygulama; 3194 sayılı Kanunun 18’inci maddesi ve 2981/3290 sayılı Kanunun EK.1 maddesi ile birlikte yapılıp ortaklık payı oranı kesildikten sonra paydaşın parseline karşılık birden fazla parsel verilebiliyorsa o zaman hissedarlara hisseleri yettiği doğrultuda müstakil imar parseli verilmesi mümkün olmaktadır.

Hisseli Tarla Tapusu Nasıl Bölünür?

Hisseli tapularda hisse sahiplerinin arsa ya da tarlanın hangi kısmına sahip olduğu, kullanım hakları gibi detaylar bulunmadığı için anlaşmazlıklar çıkabilmektedir. Peki, hisseli tarla tapusu nasıl bölünür? Hissedarı olunan taşınmazlar üzerindeki anlaşmazlıkları çözebilmek için tek parsel olan tapuyu, farklı parsellere bölerek ayırabilmek mümkündür. Ancak hisse ayrımı yapılacak taşınmazın, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün konuyla ilgili genelgesinde belirtilen bölünemez büyüklükteki arazilerden olmaması gerekmektedir. Örneğin; dikili bir tarım arazisinde 0.5 hektarın altında bir parsel oluşturulamaz. Bu nedenle hisse sahiplerinin kendi aralarında öncelikli satış hakları olduğu için bölünemez büyüklükteki tarım arazilerini, bir hisse sahibine satılabilmektedir. Eğer tüm hissedarların anlaşması gibi bir durum söz konusu ise de araziyi üçüncü bir kişiye devredebilmeniz mümkündür.

Konu ile daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilmek için buradan "Hisseli Tapu Nedir?" başlıklı yazımızı hemen okuyabilirsiniz.