Köyde Ev Yapacaklar İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Pandeminin etkisiyle metropol şehirlerden köylere ve sakin yerleşim yerlerine giden kişiler köyde ev yapmak ve köyde ev yapma şartları gibi konularda arayışa girmektedir. Köyde ev yapma şartları köyde sürekli ikamet eden kişilere ya da arsa sahiplerinin ev yapması gibi nedenlere göre değişiklik göstermektedir.
Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmeliği tarafından belirli kanunlarla sınırları çizilen köyde nasıl ev yapılır sorusu bu sayede cevap bulmaktadır. Köyde ev yapma şartları belediye mücavir alanları içinde ve iskan dışı alanlara göre değişiklik göstermektedir. Bu yazımızda köyde ev yapmakla ilgili bilinmesi gereken tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
Köyde ev yapmak isteyenler için gerekli tüm prosedür ve detaylar İmar Müdürlüğü’nce belirlenmektedir. Vatandaşlar bu kurallara uyarak ev inşa edebilmekte aksi takdirde cezai işlemlere maruz kalabilmektedir. Köyde sürekli olarak ikamet eden tapu sahiplerinin gerekli belgeler ile ilgili İlçe Özel İdaresi’ne başvuruda bulunması gerekmektedir.
Köyde ev yapmak için gerekli belgeler;
İlçe Özel İdaresi’ne başvuruda bulunurken aşağıdaki belgelerin eksiksiz tamamlanması gerekir.
· Tapu belgesi
· Yapı izin dilekçesi
· Tapu belgesi
· İkametgah
· Kadastrodan alınan koordinatlı plan taslağı
· Nüfus cüzdanı (aslı ve fotokopisi)
· Köy ihtiyar heyeti kararı
Köyde ev yapacak bir kişinin kütüğü ev yapmak istediği köyde ise muhtar ve ihtiyar heyetinin imzasıyla yapı izni alınabilmektedir. Kütüğü ilgili köyde olan kişiler için bu nedenle ev yapmak daha kolaydır. Fakat yapılacak evin köy yerleşim sınırları içerisinde olması şartı aranmaktadır.
Günümüzde dışarıdan gelerek köy yerleşim sınırları içinde ya da dışında bir arazi ya da arsada ev yaptırmak isteği oldukça fazladır. Böyle durumlarda ise yukarıda bahsettiğimiz muhtardan alınan yapı izni devre dışı kalmaktadır. Burada yapı iznini İmar Müdürlüğü’nden almak gerekmektedir. Öte yandan bir arsaya ev yaptırmak isteyenler İlçe Özel İdaresi’ne doğrudan başvuruda bulunarak yapı izni ve ruhsatı alabilmektedir.
Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde yayla kültürü oldukça geniştir ve yaylada ev yapma durumları gündeme gelmektedir. Öncelikle yayla alanları köy yerleşim alanına girmemektedir. Yaylada bir ev inşa etmek isteyenler için ilgili alanın imara açık olup olmadığını kontrol etmesi gerekmektedir. İmar olmadığı takdirde yapı inşa edilse dahi kaçak olarak kabul edilmektedir. İzinsiz Yapılan Köy Evlerinin Cezai Yaptırımları Nelerdir?
Ruhsat ve yapı izni almadan yapılan köy evleri tespit edildiğinde kaçak yapı statüsünde değerlendirilmektedir. Kaçak yapılar cezai yapılara tabii tutulduğu gibi yıkımlara kadar gitmektedir. Kaçak yapı cezai ücretleri ilgili yönetmeliklere göre belirlenmektedir. Bazı durumlarda inşaatın durumuna göre yüksek cezai yaptırımlar uygulanabilmektedir. Cezai yaptırımlara maruz kalmamak için yasalara uygun bir şekilde tüm prosedürlere uyulması gerekmekte ve ilgili belediyeden güncel bilgilerin alınması gerekmektedir.
Köyde ev yapmak isteyenlerin kanunlara göre belirli kurallara uyulması gerekmektedir. Aşağıda konunun daha iyi anlaşılması için dikkat edilmesi gereken birkaç detaya değindik.
· İnşaata başlamadan önce İlçe Özel İdaresi’nden izin alınması gerekmektedir.
· Köy içinde ve köyde ikametgah eden bir ev inşa edilecekse köy muhtar heyetinden onay alınması gerekmektedir.
· Köyde hizmet amaçlı yapılan (market, bakkal, vb.) yapılar için ruhsat alınması gerekmemektedir.
· Arsa tapusuyla ev izni alacak kişilerin İlçe Özel İdaresi’ne başvuru yapması gerekmektedir.
Siz de bir köy evi hayali kuruyor ve yatırım değeri yüksek bölgelerde bir köy evi yaptırmak istiyorsanız emlakjet satılık köy evleri ilanlarını güvenle incelemeye başlayabilirsiniz.