Bu yazımızda pek çok kişi tarafından merak edilen “kooperatif ev nedir?” sorusunun cevabı hakkında kısa bilgiler derledik.
Ev satın almak günümüzde bin bir çeşit yöntemle karşımıza çıkmaktadır. Kooperatif evler de bunlardan bir tanesi. En çok da 2000’lerin başında Türkiye’de çok fazla kooperatif ev alımı, geçmiş istatistik aramalarına bakıldığında görülebiliyor. Günümüze yaklaştıkça kooperatif evlerin popülerliğinin düşmesindeki en önemli sebep banka kredilerinin bireysel bir biçimde ev almayı mümkün kılmasıdır. Ayrıca krediye ulaşım da oldukça kolay bir hale geldiği için evler artık bireysel olarak alması daha mantıklı mallara dönmüştür. Ancak yine de konut fiyatlarındaki artış ve konut kredisi faiz oranlarındaki yükselme insanları kooperatif ev alımına döndürmektedir. Kooperatif evler de birden fazla kişinin ev sahibi olması için belli bir süre içinde belli bir yatırım yaparak ismi gereği “ortaklaşa” bir iş yaratmakla gerçekleşir.
Kooperatif tapu , bir kooperatiften alınmış evin tapusu anlamına gelmektedir. Dikkat edilmesi gereken bir nokta, sırf bir kooperatiften ev alındı diye ev sahibinin o kooperatifin bir üyesi olmadığıdır. Satın alan kişi sadece tapuda görünür. Kooperatifler ise gayrimenkulün alış ve satışını, satış vaadini ve ipotek dahil belli tapu işlemlerini tamamlar. Bu tip işlemler için kooperatif ile sözleşme imzalanması gerekmektedir ve sözleşmelerin tapu siciline şehri için başvuru yapmak gerekir. Kooperatifler en az yedi kişinin ortaklığından doğar. Her ne kadar sonradan bir kooperatife katılmak mümkün de olsa genelde ortaklar en başından beri işin içinde olur.
Kooperatif ev almanın avantajları olduğu gibi kendine özgü riskleri de vardır. Örneğin, fazla referansı bulunmayan firmalar ev yapımını çok uzun yıllar geciktirebilir ya da daha kötüsü, sizi direkt olarak dolandırabilir. Bu gibi tehlikelerden uzak durmak için alınması gereken bazı önlemler aşağıdaki listede sıralanmıştır:
-İş birliği yapacağınız firmayı belirlerken belli resmî belgeleri mevcut olmayan firmaları elemelisiniz.
-Araştırma süresini, anlaşma yapılmadan ve ödemeye başlamadan önce uzun tutmakta sakınca yoktur.
-Kooperatifin devam eden inşaatını kontrol etmek de bir firmanın ne kadar güvenilir olduğu konusunda bir fikir verecektir.
-Bu noktada firmaya inşaat hakkında soru sormak çok önemlidir. Arsaya ne kadar ödeneceğini, ait olunan belediyeden onayları olup olmadığını, yapının maliyetinin yaklaşık ne kadar olacağı gibi temel bilgileri önceden öğrenmenizde fayda var.
-Konu sözleşmeye gelince sözleşmenin ana metnini dikkatlice okumanız mühimdir. Diğer bir önemli nokta da ödeme makbuzunu kesinlikle saklamaktır.
Konu ile ilgili olarak hazırladığımız "Müstakil Tapu Nedir?" başlıklı yazımızı buradan hemen okuyabilirsiniz.