Kiracılar Genel Kurul Toplantılarında Oy Kullanabilir Mi?

Toplu yaşam alanlarının yönetiminde bir yönetim durumu söz konusudur. Toplu yaşam alanlarında huzur ve güven ortamının sağlanması için yönetici yönetiminde bir kurul belirlenir ve bu kurul site sakinleri adına önemli sorumluluklar almaktadır. Apartman ya da siteler 634. Sayılı Kanunu’nun 40. Maddesi uyarınca yönetilmektedir. Yazımızda bu konuda önemli bilgiler derledik.

Kiracılar Genel Kurul Toplantılarında Oy Kullanabilir Mi?

Yöneticilerin hak ve sorumlulukları ise belirli kanunlar çerçevesinde belirlenmektedir. Site yönetimleri tarafından gerçekleştirilen toplantı ya da genel kurul gibi durumlarda ise hem yöneticilerin hem de site sakinlerinin bazı hak ve sorumlulukları mevcuttur. Kiracıların site yönetiminde, yönetim toplantılarında ne gibi hakları olup olmadığı da sıklıkla merak edilmektedir. Kiracılar apartman toplantısına katılabilir mi dediğimizde; kiracılar yönetim toplantılarına katılabilmekte, konuşma hakkı elde edebilmektedir. Yaşam alanını kiracı kullandığı için gerek yönetim gerekse kendi yaşam alanıyla ilgili söz söyleme hakkı mevcuttur. Fakat kiracılar genel kurul toplantılarında oy kullanamamaktadır. Kiracının oy kullanması ancak ev sahibinin kat vekaleti ile mümkün olmaktadır.

Site ya da Apartman Yönetiminde Kiracı Hakları Nelerdir?

Site toplantısında kiracı oy kullanma hakkı mevcut değildir fakat kiracıların yönetimde bazı hak ve sorumlulukları mevcuttur. Kanunlara göre kiracılar aidat ödemekle yükümlüdür. Fakat sitedeki demirbaşların giderlerinde sorumlu değildir. Çatı tamiratından, apartman içi tadilatlara ve bina düzenleme- yenileme gibi durumların maliyetini ev sahibi karşılamakla yükümlüdür.

Kiracı hakları konusuna genel olarak bakıldığında hepsi kanunlarca belirlenmiştir. Kira sözleşmesi sona ermeden kiracı evden çıkarılamaz. Kiracı eve girerken verdiği depozitoyu evden çıkarken alabilir. Zamanında ödenmeyen kira bedelleri faizli ya da ekstra ücretli bir şekilde kiracıdan talep edilemez. Tadilat masrafları ev sahibine aittir. (Fakat bazı durumlarda bu değişiklik gösterebilir. Örneğin kombi bakımı kiracıya aittir.) Evde oluşan sorunların ev sahibinden talep edilme hakkı mevcuttur. Eşyalı evlerde yıpranma payı kiracıdan talep edilemez, ev sahibine aittir. Konutla ilgili sigorta, vergi gibi ödemeler taraflar arasında aksi kararlaştırılmamışsa ev sahibi ödemekle hükümlüdür. Evle ilgili yan giderler kiracıdan talep edilemez. Kiracı haklarıyla ilgili yazdığımız blogumuzu incelemek için tıklayınız .

Öte yandan ev sahibi kiracı üzerindeki hakları üzerinde birtakım hakları söz konusudur. Kira sözleşmesinde yasal olarak belirlenen sınır oranında kiraya zam yapılabilir. Taraflar arasında yapılan kira sözleşmesinin bitmesine 15 gün kala sözleşmede değişiklik olacaksa yenisi hazırlanmalıdır. Yeni zamlı kira burada belirtilmelidir. Aksi takdirde sözleşme otomatik olarak yenilenir ve sonrasında bir değişiklik yapılamaz. TEFE-TÜFE oranlarına göre belirlenen artış oranlarına uygun kira zammı yapılması gerekir. Aksi kabul edilemez. Yasal olarak uygun olan kira zammını kabul etmeyen kiracıyı sözleşme bittikten sonra ev sahibi evden çıkarma hakkına sahiptir. Kiracının kira ücretini ödememesi durumunda ev sahibinin ihtar çekmesi yasaldır. Borç ödenmemeye devam ederse mülk sahibinin sözleşmeyi fesh etmesi yasaldır.