İstanbul Fay Hattı Nereden Geçiyor? Deprem Riskli İlçeleri Neler?

Ülkemizin nüfus yoğunluğu açısından en büyük şehri olan İstanbul aynı zamanda bir ticaret merkez olarak öne çıkar. Bu özelliği sebebiyle bölgede meydana gelebilecek olası bir deprem ülkeyi de içine alan büyük sorunlara yol açabilir. İstanbul fay hattı ve deprem riskli ilçelerinin araştırılması konusunda pek çok çalışma yapılmıştır. Bu sayede gereken önlemlerin alınması için yoğun bir çaba gösterilir. Konuyla ilgili detaylı olarak bilgi edinmek için Emlakjet sayfasını inceleyebilirsin.

İstanbul Fay Hattı Haritası Hangi Bölgeleri Kapsar?

İstanbul fay hattı haritası deprem uzmanları tarafından hazırlanır ve tüm ilçeleri kapsar. Kuzey Anadolu fay hattı olarak bilinen geniş bir bölgeyi de içine alan harita; AFAD, MTA ve İBB iş birliğiyle güncellenerek İstanbulluların bilgisine sunulur. İstanbul fay hattı geçen ilçeler zemin durumları dikkate alınarak birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü derece riskli bölgeler olarak tanımlanır. Bu bilgilere göre yaşadığın semtin hangi derecede riskli bir bölgede yer aldığını öğrenebilirsin.

İstanbul Fay Hattı Geçen İlçeler Hangileridir?

İstanbul’da yaşayan vatandaşlar fay hatları İstanbul ’un hangi ilçelerini kapsıyor sorusunun yanıtını arıyor olabilir. Maddi ve manevi kayıpların çok büyük olacağı düşünüldüğünde İstanbul fay hattı haritası 2024 kapsamında inceleme yapılması oldukça önemlidir. Şehrin Avrupa Yakası’ndan Anadolu Yakasına kadar olan her ilçesinden fay hattı geçer. Bu kapsamda satılık konut projeleri incelemesi yaparken fay hattı sorgulaması ile bulunduğun ilçenin durumu hakkında detaylı bilgi sahibi olman son derece önemli.

İstanbul Fay Hattı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ülkemizde farklı bölgelerde sürekli meydana gelen depremlerden sonra AFAD ve MTA tarafından hazırlanan fay hattı haritasından sorgulama yapabilirsin. Bilgiler güncellendiği için son dakika değişikliklerinden de haberdar olabilirsin. İstanbul fay hattı haritası konusunda araştırma yapmak istediğinde en doğru bilgiye e-devlet üzerinden ulaşabilirsin.

İstanbul fay hattı sorgulama yapmak için https://tdth.afad.gov.tr internet sitesinden e-devlet bilgilerinle giriş yapabilirsin. Bilgilerini eksiksiz olarak yazdıktan sonra açılan sayfada “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” çıkar. Ekranın sol bölümünde adres sorgulama yer alır ve il/ilçe/mahalle bilgilerini yazdıktan sonra bulunduğun yerin fay hattını ekranda görebilirsin.

İstanbul’da Deprem Riski Olmayan İlçe Var mıdır?

İstanbul’da deprem riski olmayan ilçeler konusunda net bir bilgi vermek çok zordur. Şehrin genelini kapsayan fay hattı bu durumu güçleştirir. Dördüncü derece deprem riski taşıyan Çatalca’nın kuzeyinde yer alan Karacaköy Mahallesi minimum düzeyde riskin bulunduğu yer olarak gösterilmiştir.

İstanbul’da Deprem Riski Olan İlçeler Hangileridir?

İstanbul’da deprem riski olan ilçeler için şehrin farklı bölgelerine yayıldığı söylenebilir. Anadolu ve Avrupa Yakası’nda nüfusun yoğun olduğu ilçeler ve adalar deprem riskinin gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğu yerler olarak sıralanabilir.

İstanbul’da Deprem Riski En Az Olan İlçelerin İsimleri Nelerdir?

İstanbul, üzerinde bulunduğu fay hattı sebebiyle deprem riskini her bölgesinde hissedebilecek özelliklere sahiptir. Fay haritasında üçüncü derece deprem riskli olan yerler, İstanbul’da deprem riski en az olan ilçeler olarak tanımlanır. Buna göre üçüncü derece risk grubuna giren ilçeler Arnavutköy, Çatalca, Eyüp, Sarıyer ve Silivri’dir.

İstanbul’da Deprem Riski En Çok Olan İlçeler Nereleridir?

İstanbul'da deprem riski en çok olan ilçeler birinci derece deprem riski taşıyan yerlerdir. Adalar, Avcılar, Beylikdüzü, Bakırköy, Ümraniye, Küçükçekmece, Kartal, Maltepe, Üsküdar, Sultanbeyli, Zeytinburnu, Fatih, Ataşehir, Büyükçekmece’nin, Sancaktepe’nin, Esenyurt’un belirli bir kısmı bu kapsamda sayılabilir.

İstanbul Belediyesi’nin Hazırladığı Deprem Hızlı Müdahale ve Erken Uyarı Sistemi Hangi Konuları Kapsar?

İstanbul Belediyesi yaşanan depremlerden sonra İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi, Deprem Araştırma Enstitüsü, Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalının katkılarıyla bir çalışma yapmıştır. Bu çalışma sonucunda deprem hızlı müdahale ve erken uyarı sistemi raporu hazırlanmıştır. İstanbul'da fay hattı geçen ilçeler ve şehrin genelinde yaşanabilecek depremin şiddeti, coğrafi dağılımının detaylı bir şekilde hesaplanması için altyapı ve teknik donanıma ihtiyaç duyulur. İnsan, bina ve ticari yapıların risk unsurları envanter hâline getirildiğinde ise deprem sonrası olabilecek hasar ve kayıplar tahmin edilebilir. Bu durumda en önemli konu verilerin sürekli güncellenmesidir. Böylece beklenen risk gerçekleştiğinde gerekli hesaplamalar hemen yapılabilir. Bu amaçla farklı algoritmalara göre çalışan deprem risk modülleri oluşturularak her gün veriler sisteme aktarılır. Sistem hem ülkemizdeki hem de dünyadaki depremleri dikkate alarak teknolojik, hukuki ve yönetsel bileşenleri hesaba katar.

Erken uyarı sistemi kapsamında kentsel altyapı hizmetlerindeki ihtiyaçlar analiz edilerek su, elektrik, gaz ve ulaşım başta olmak üzere gerekenlerin belirlenmesi ve hazırlıkların tamamlanması amaçlanır. Bunun için fay hatlarına yakın olan bölgelerde deprem izleme istasyonları, veri trafiğini hızlandıran komünikasyon sistemleri, bu uyarıları kitlelere duyuracak bilgilendirme altyapısı ve alanında uzman kişiler gereklidir. Çalışmalar bu konuları kapsayacak şekilde gerçekleştirilerek şehrin dayanıklı hâle getirilmesi hedeflenir.

İstanbul’un Deprem Riski Taşıyan Bölgelerinde Yaşayanların Alabileceği Önlemler Nelerdir?

İBB tarafından evde, işte, okulda, iş merkezi, yüksek katlı bina, AVM, apartman ya da kültür merkezlerinde karşılaşılabilecek deprem riskine ilişkin yapılabilecekler madde madde açıklanmıştır. İstanbul’da yaşıyorsan https://depremzemin.ibb.istanbul/deprem/deprem-onlemleri/ sayfasından detayları öğrenebilirsin.

Şehri yöneten kurumların alabileceği önlemlere ek olarak bireylerin de yapabilecekleri şeyler vardır. Öncelikle bulunduğun bölgedeki fay hatlarını ve mahallenin güvenliğini sorgulayabilirsin. Mevcut bina ya da kiralık konut deprem riskini e-devlet sisteminden girip bakabilirsin. Bunlara ek olarak yapabileceklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

İlk yardım konusunda kurslara katılarak bilgi edinmek oldukça önemlidir. Aynı zamanda evde/işyerinde/arabada mutlaka bir yardım çantası bulundurmak gerekir. Depreme nerede yakalanacağını bilmediğin için gün içinde vaktini geçirdiğin yerlerin hepsinde çanta olması avantaj sağlar.

Evde/işyerinde büyük ya da ağır eşyaları duvara monte etmen gerekir.

Deprem riskinin gerçekleşme olasılığını düşünerek ailenle bir plan hazırlamanın faydası olur. Böylece depremden sonra nerede buluşacağınızı ya da ne yapacağınızı önceden bilirsin.

Sokakta depreme yakalanırsan çevreden gelebilecek cam parçaları, binalardan kopabilecek taş/tuğla gibi risklere karşı en yakın güvenli alana giderek kendini korumaya alabilirsin.

Çök/kapan/tutun metodunu aile üyelerine öğretmek ve gerekli durumlarda uygulamak da önemlidir.

Tiyatro, sinema ya da konser alanında deprem olursa anonsları dinleyerek gerekenleri yaparak güvende kalabilirsin.

Yüksek katlı binalarda deprem sırasında koşarak merdivenlere yönelmek yerine sakin olmanın ve deprem bittiğinde harekete geçmenin hayat kurtaracağını unutmamalısın.

Deprem gerçeğinin farkında olarak yaşamak ve bu konuda kendini geliştirerek hayatını ve sevdiklerinin hayatını güvenceye alabilirsin. İstanbul fay hattı, riskli ilçeler ve depreme karşı alınabilecek önlemler hakkında güncel bilgileri yakından takip ederek bilinçli bir şekilde hareket edebilirsin.