İki Yakayı ve İki Şehri Birbirine Bağlayan Türkiye’deki Önemli Köprüler

Tarih boyunca Anadolu’nun coşkulu akarsularını ve denizlerini aşarak yurdun belli yakalarını ve şehirlerini birleştirme görevi üstlenen köprüler; kimi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, kimi aramıza yeni katılmış, kimisi de bazen tarihiyle, bazen mimarisiyle ve bazende konumuyla efsanelere, filmlere, şarkılara konu olarak ünüyle bugünlere kadar gelmiştir. İşte, Emlakjet olarak derlediğimiz Türkiye’nin iki kıtayı ve iki şehri birbirine bağlayan köprüleri…

Osmangazi Köprüsü (Kocaeli - Yalova)

İzmit Körfezi'nin "gerdanlığı" olarak nitelendirilen Osmangazi Köprüsü veya diğer adıyla İzmit Körfez Köprüsü, Marmara Denizi'nin doğusunda Kocaeli İzmit Körfezi'nin Dilovası Dil Burnu ile Yalova Altınova'nın Hersek Burnu'nu bağlayan, orta açıklığı 1550 metre ve toplam uzunluğu ise 2682 metre olan dünyanın dördüncü en uzun açıklıklı asma köprüsüdür. Osmangazi Köprüsü ve 12.6 kilometrelik Gebze-Altınova otoyolu, körfez geçişini 90 kilometreden 12 kilometreye düşürerek iki şehrin arasını 78 kilometre kadar azaltıyor ve hem zamandan hem de yakıttan tasarruf ettiriyor.

1915 Çanakkale Köprüsü (Çanakkale)

Çanakkale Boğazı'nı 6 dakikada geçebilme imkanı sunan 1915 Çanakkale Köprüsü , Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasında Çanakkale Boğazı'nın ilk ve Marmara Bölgesi'nin beşinci asma köprüsüdür. Bu köprü, Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu'nun bir parçası olarak faaliyet göstermektedir. 2.023 metre orta açıklık uzunluğu ile Japonya'daki Akashi Kaikyō Köprüsü'nü geçerek dünyanın en uzun asma köprülerinden biri olarak yerini almıştır.

Şahruh Köprüsü (Kayseri - Sivas)

Kayseri ile Sivas arasında Ortaçağ yol güzergahında Dulkadiroğlu döneminden kalan önemli bir tarihi eser olan ve Kızılırmak üzerinde yer alan Şahruh Köprüsü, doğu-batı yönünde uzanan kargir bir tarihi su köprüsüdür. Uzunluğu 160 metre olup tabliye genişliği 4.70 metredir. Köprünün menba cephesinde ve batı yönündeki son kemer gözü üzerinde çerçeveli bir taşta kabartma olarak işlenmiş aslan ve üzüm tasvirleri vardır.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü (İstanbul)

İstanbul'un iki yakayı birbirine bağlayan köprülerinden biri olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, yapım tarihi 1970 yıllarına kadar uzanan İstanbul denilince ilk akla gelen şehrin sembol mimarilerinden biridir. Bugün, İstanbul boğazı üzerinde Karadeniz ile Marmara denizini birbirine bağlayan üç asma köprüden biri olarak Avrupa yakası Ortaköy ile Anadolu yakası Beylerbeyi semtlerini birbirleriyle buluşturuyor. Türkiye'nin önemli asma köprülerinden biri olan ve 26 Temmuz 2016'ya kadar Boğaziçi Köprüsü olarak bilinen bu köprü, Türkiye'de yaşanan 15 Temmuz Darbe Girişimi'yle artık şehit kardeşlerimizin adına bir destanın yazıldığı yer olarak 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ismiyle hafızalarda yerini muhafaza ediyor. Köprü, aynı zamanda her yıl uluslararası niteliği taşıyan İstanbul Koşu Maratonu etkinliklerine de aracılık ediyor.

Nissibi Köprüsü (Adıyaman - Şanlıurfa)

Adıyaman’ın Kahta ilçesi ile Şanlıurfa'nın Siverek ilçelerini birbirine bağlayan Nissibi Köprüsü, İstanbul Boğazı’ndaki Asma Köprüler gibi büyük açıklıkların aşılmasında kullanılan çok modern ve çağdaş bir köprü tipi olan eğik askılı gergili köprü olarak inşa edilmiştir. 1992 yılında Atatürk Barajı’nda su tutulmasıyla birlikte Adıyaman-Kahta-Siverek-Diyarbakır’ı birbirine bağlayan yol ve köprü sular altında kalmışsa da 2015 yılında tekrar hizmete açılmıştır.

Çatalzeytin Akçay Köprüsü (Kastamonu - Sinop)

Kastamonu ve Sinop ilini birbirine bağlayan ve Çatalzeytin-Türkeli arasında bulunan 68 metre uzunluğundaki Çatalzeytin Köprüsü, 11 Ağustos 2021 tarihinde Türkiye’de yaşanan sel felaketinden dolayı yıkılsada yeniden inşa edilerek 52 gün sonra yeniden kullanıma açıldı. İki şehri birbirine bağlayan bu yeni köprü şimdi 90 metre uzunluğunda, Kastamonu ve Sinop illeri arasında yeniden bağlayıcılık yapmaya devam ediyor.

Alman (Karaisalı) Köprüsü (Adana)

Varda Köprüsü diğer adıyla Alman Köprüsü, Adana’nın Karaisalı ilçesinde yer alıyor. Osmanlı Hükümdarı 2. Abdülhamit ile Alman İmparatoru Kaiser Wilhelm tarafından imzalanan sözleşme ile İstanbul-Bağdat-Hicaz Demiryolu hattını tamamlamak üzere 1907-1912 yıllarında inşa edilmiştir. Almanlar tarafından yapılan bu köprü, çelik kafes taş örme tekniği ile yapılmış olup 99 metre yüksekliğinde ve 172 metre uzunluğunda derin bir vadiyi birbirine bağlamaktadır. Dünya çapında çeşitli yerli ve yabancı filmlere de konu olan bu köprü, 200 metre uzunluğunda ve 99 metre yüksekliğinde yerini alıyor.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü (İstanbul)

Asya ve Avrupa'yı birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü , adını 9. Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim'den alıyor. Birçok özelliği bakımından Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre taşı olma niteliği taşıyan bu köprü, Avrupa Yakası'nda Sarıyer'in Garipçe Mahallesi ile Anadolu Yakası’nda Beykoz'un Poyrazköy semtini birbirine bağlıyor. Toplam uzunluğu 2164 metre olan bu köprünün;raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması dolayısıyla dünyada ilk olma özelliği taşıyor.