Bu yazımızda pek çok kişi tarafından merak edilen “icralık arsa / tarla alınır mı?” sorusunun cevabı hakkında kısa bilgiler derledik.
Bu yazımızda pek çok kişi tarafından merak edilen “ icralık arsa / tarla alınır mı? ” sorusunun cevabı hakkında kısa bilgiler derledik. Son yapılan istatistik araştırmalarına göre, son zamanlarda pek çok sayıda kişi üstünde haciz ya da icra takibi bulunan mülk ve gayrimenkul seçeneklerine dönmüştür. Aynı durum arsa ve tarlalar için de geçerlidir. Buradan anlaşılacağı üzere, icralık olan tarla ve arsa alımı yapılabilmektedir. Ancak bu yalnızca satın alan tarafın icradan haberinin olması durumunda gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca şu bilinmelidir ki söz konusu mülkün üzerindeki haciz sırf satıldığı için kalkmamaktadır ve yeni sahibi ile birlikte devam etmektedir. Burada önemli bir fark vardır. Eğer mülkün üzerinde icra ya da haciz değil de tedbir varsa o zaman mülkün satışı yapılamamaktadır. Yapılabilmesi için mutlaka tedbirin kalkması gerekmektedir.
İcralık arsalar satılabilmektedir. Ancak bunda da bazı önemli hususlar bulunmaktadır. Öncelikle, akılda bulundurulması gereken bir nokta mülkün asıl değerinin çok altında bir fiyatına satılacağını bilmektir. Öyle ki ilk artırmada %60’lık bir oran görünürken ikinci artırmada evin fiyatı değerinin %40’ına kadar düşebilmektedir. Buna göre bir ihale yapılacaktır. Satın almak isteyen taraflar belli bir miktar teminat ödeyecektir. Bu teminat haricinde satın alan çıkarsa ihalenin kurallarına göre belli bedeller ödenerek tapu devri gerçekleşecektir.
Aşağıdaki listede icralık bir tarla , arsa ve ev gibi mülklerin alımı konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair bir sıralamaya yer verilmiştir:
· Mülk ile alakalı bilgilere erişmek için icra dairesinden faydalanın. Eğer icradan bir mülk satın almak isterseniz icra dairelerinde ve gazetelerde bu tip ilanlar ile karşılaşabilirsiniz. Aynı zamanda bazı internet sitelerinde de bu tip mülklere erişim mümkündür. Eğer mülkü internet üzerinden takip ediyorsanız icra dairesine gitmelisiniz. Bunun sebebi de mülk üzerindeki ihale şartnamesini, kıymet takdiri raporunu ve tapu kaydını incelemektir.
· Mülkü birinci elden görün. İcra dairesinden alacağınız bilgiler ile yetinmeyip bir de mülkü bizzat görmeniz önem taşımaktadır.
· Mülkün satış fiyatı ve üzerindeki borcu haricinde bir masraf çıkmayacağını düşünmeyin. Ödenecek vergileri de aklınızda tutun. Örneğin, bir icra ihalesine katılabilmek için mülkün tahminî fiyatının yaklaşık yüzde yirmi kadarlık bir teminatını ödemeniz gerekmektedir. Eğer satış size yapılırsa yedi ilâ on gün içerisinde KDV’si dâhil olmak üzere tüm bedelleri ödemelisiniz.
Bu konu üzerinde daha fazla bilgi edinmek için internet üzerinde kısa bir araştırma yapmanız yeterli olacaktır. Bu konuya benzer yazıları okumaya devam etmek için Emlakjet.com sitesi üzerindeki blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz.