Fayans boyama işlemi eskimiş fayansları yeni bir görünüme kavuşturma ya da fayansların rengini değiştirmek amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Fayans boyama işleminde fayans hangi boya ile boyanır, fayans boyası nasıl yapılır gibi sorular merak edilmektedir. Aşağıda fayans boyaları hakkında bilgiler vereceğiz.
Fayans Boyamada Hangi Boya Kullanılır?
Fayans boyama işleminden önce astar boya ile boyanmalı ve 24 saat bekletilmelidir. Bunun nedeni sürülecek boyanın daha pürüzsüz bir görüntüye kavuşturulmasıdır. Astar boya kuruduktan sonra boyama işlemine başlamalıdır. Sürülecek boyadan iyi sonuç almak için 2 kat uygulanması tavsiye edilir.
Fayans Ne ile Boyanır?
Fayans boyası olarak en çok kullanılan fayans boya türleri epoksi boya ya da yağlı boya seçenekleridir. Fayans boyası seçilirken neme ve suya dayanıklı bir boya tercih edilmelidir. Çünkü fayanslar banyolarda ve mutfaklarda su ne nemin en fazla olduğu alanlarda kullanılır. Üzerine uygulanacak olan boyanın suya ve neme oldukça dayanıklı olması gerekiyor. Bu sebeple fayanslarınız için yağlı ve epoksi boya türlerinden yararlanarak boyayabilirsiniz. Genellikle fayans boyama işlemlerinde yağlı boya ya da epoksi boya tercih edilmektedir.
Fayans Boyanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Fayanslar buhara ve neme maruz kaldığından dolayı kalıcı ve sağlam bir boya olması için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Aşağıda birkaçına değindik.
· Tiner bazlı yağlı boya ya da epoksi boyalar tercih edilmelidir.
· Suya dayanıklı boya olmasına özen gösterilmelidir.
· Fayansların dışında derzlerin de bakıma ihtiyacı varsa derzler de onarılmalı ve boyanmalıdır.
· Fayans boyama işleminden iyi bir sonuç almak için fayansların üzeri iyice temizlenmelidir.
· İstenilen boya boyanmadan önce mutlaka astar boya çekilmeli ve 24 saat bekletilmelidir.
· İstenilen sonuca ulaşmak için boyanın 2 kat uygulanması tavsiye edilir.
· Mutfak fayansları boyandıktan sonra en az 3 gün, banyo fayansları boyandıktan sonra en az 5 gün kullanılmamalıdır.
Fayans Boyası Uygulama Teknikleri Nelerdir?
Fayans boyası uygulama teknikleri çeşitlidir. İnce ince ve dikkatli olunması gereken bir uygulamadır. Fayans boyama tekniklerinden biri boyanın dikey bir şekilde uygulanması gerektiğidir. Dikey uygulanması boyanın daha güzel ve simetrik görünmesini sağlayacaktır. Temiz bir işçilik için derz araları ince bir fırçayla boyanmalıdır.
Fayans boyama işlemi sonrasında dalgalar ve baloncuklar oluşabilmektedir ki ilk kat boyama sonrasında bunların görülmesi normaldir. İkinci kat boya sürüldükten sonra dalgalanmalar ve baloncuklar kaybolacaktır.