Balkon kapatmak için izin almak gerekir mi? konusu uzun yıllardan bu yana kat malikleri arasında sorunlara yol açan bir konu olmaktadır. Ev balkonu kapatmak için izin almak gerekir mi? sorusunun cevabını yazımızda sizler için cevapladık.
Balkon kapatmak için izin almak gerekir mi? konusu uzun yıllardan bu yana kat malikleri arasında sorunlara yol açan bir konu olmaktadır. Ev balkonu kapatmak için izin almak gerekir mi? sorusunun cevabını yazımızda sizler için cevapladık.
Evin Balkonu Sonradan Kapatılabilir mi?
Günümüzde artan apartman, site yaşantısı bazı kuralları da beraberinde getirmiştir. Tüm kat maliklerinin eşit şekilde hakkının gözetilmesi için bazı kurallar konulduğu gibi mimari yapının korunması için de birtakım sınırlar belirlenmiştir.
Balkon kapatma konusu da çoğunlukla mülk sahiplerini karşı karşıya getiren bir durumdur. Mülk sahiplerinin haklarının gözetilmesi için evin balkonunu kapatma konusu belirli kurallar dahilinde izne tabi tutulmuştur. Balkon kapatma çoğunluğun rızasına yönelik olarak yapılabilmekte ve belirli prosedürlere uyularak mümkün olmaktadır.
Balkon Kapatma Yargıtay Kararı
Balkonu kapatma veya balkonu odaya ekleme konusu Yargıtay kararı ile birlikte sınırları belli olan bir konu haline dönüştü. Buna göre balkon kapatmak isteyen birinin binada bulunan tüm kat maliklerinden izin alması gerekmektedir. Yargıtay ile birlikte tüm kat maliklerinden izin alma şartı getirilen Türkiye Cumhuriyeti 18. Hukuk Dairesi’nin 2016/7042 numaralı kararın ayrıntılarına aşağıda yer verdik;
“Balkonların kapatılması Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19. maddesi gereği 4/5 çoğunluk ile mümkün ise de bu durum balkonun kapalı alan haline getirilmesine ilişkin olup, odalar ile balkon arasındaki duvarın yıkılıp kullanılması mimari proje değişikliği gerektirir ve ancak kat maliklerinin oybirliği ile verecekleri kararla mümkündür.”
Balkonda İzinsiz Tadilat Yapmak Yasal mı?
Balkon kapatmanın yanında kat maliklere ve mimari yapıya zarar verecek balkon tadilatları yapmak da belirli izinlerle mümkün olmaktadır. Bunun için diğer kat maliklerinin beşte dördünün rızasının olması gerekmektedir. Mimari projeye aykırı izinsiz herhangi bir çalışma yapıldığında diğer kat maliklerinin itiraz ve şikayet hakkı bulunmaktadır.
İzinsiz Balkon Kapatma Yapıldığında Ne Olur?
İzinsiz balkon kapatma , izinsiz balkonu içeri alma ve izinsiz balkonu oda haline getirme gibi çalışmalar yapılması durumunda diğer kat maliklerinin şikayet hakkı bulunmaktadır. Yapılan şikayet doğrultusunda mimari projeye aykırı yapılan tadilata son verilmesi, eski haline getirilmesi ve mahkeme kararıyla yıktırılması gibi yaptırımlar uygulanmaktadır.
Balkon Kapatma İzni Nasıl Alınır?
Somut olarak bakıldığında ise Kat Mülkiyeti Kanunu’nun (KMK) 19. Maddesi uyarınca binayı koruma ve tadilat için “yazılı komşu rızası” şartı getirmiştir.
Madde detayına bakıldığında;
“Kat malikleri, ana gayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar. Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz.”
Yukarıdaki maddeye göre kat maliklerinden yazılı şart alınması mutlaka gerekmektedir. Yazılı şart ileride ortaya çıkabilecek bir sorun nedeniyle kat maliklerinin karşılıklı çıkarlarının korunması açısından önemlidir.
Evin Balkonunu Kapatmak İçin İzin Almak Gerekir mi? diye merak eden kat maliklerinin sonradan maddi zarara uğramamak için mutlaka apartman ya da site yönetmenliğine giderek durumu bildirmesi ve gerekli tüm prosedürleri yerine getirmesi gerekmektedir.
Bu ve bunun gibi birbirinden ilginç içerikler için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.