ELEKTRONİK İLAN DOĞRULAMA SİSTEMİ (EİDS)​

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) nedir? Elektronik İlan Doğrulama Sistemi, gayrimenkul ilanlarının doğruluğunu ve güvenilirliğini artırmak amacıyla geliştirilmiştir. Bu sistemin hayata geçirilmesiyle, sektördeki yetkisiz emlakçılık faaliyetlerinin sonlandırılması ve ilan ile bilgi kirliliğinin önlenmesi hedeflenmektedir. Aynı zamanda, manipülatif fiyat artışlarının ve dolandırıcılık vakalarının önüne geçilmesi sağlanacaktır.

EİDS sayesinde, taşınmaz sahipleri e-Devlet üzerinden emlak işletmelerine ilan yayınlama yetkisi verebileceklerdir. Ancak, TTYB belgesine sahip olmayan emlak işletmeleri bu yetkiden yararlanamayacaktır.

Bu yetki yalnızca ilan verme işlemi ile sınırlı olup, emlak işletmelerinin tapu satışıyla ilgili herhangi bir işlem gerçekleştirmesine olanak tanımamaktadır.

Taşınmaz Sahipleri için Elektronik İlan Doğrulama Sistemi Süreci ve Gereksinimleri:

Taşınmaz sahibinin ilgili emlak işletmesine yetki verebilmesi için kendi e-Devlet sistemi üzerinden aşağıdaki 4 aşamayı sırasıyla tamamlaması gerekmektedir:

1. Taşınmaz sahibi e-Devlet hesabına girip sonrasında ‘‘EİDS Taşınmaz İlanı Yetkilendirme’’ olarak arama yapmalıdır.

2. Açılan sayfada sağ üst köşede yer alan “ Yetkilendirme İşlemler i” butonuna tıklamalıdır.

3. Yetki vermek istediği taşınmazı seçmeli ve sayfanın alt kısmında yer alan ‘‘Devam et’’ butonuna tıklamalıdır.

4. Emlak işletmesinin y e tki belgesi numarasını ilgili alana girerek, yetkinin sonra ereceği bitiş tarihini seçmeli ve talebini kaydetmelidir. 


Emlak İşletmeleri için Elektronik İlan Doğrulama Sistemi Süreci ve Gereksinimleri:

EİDS uygulaması kapsamında, emlak işletmelerinin ilan girişi yapabilmesi için Taşınmaz Ticaret Yetki Belgesi sahibi olmaları ve taşınmaz sahibinin e-Devlet hesabı üzerinden kendisine yetki vermesi gerekmektedir. Bu iki koşulun sağlanmasının ardından, emlak işletmelerinin Emlakjet üzerinden ilan girişi süreci aşağıdaki adımlardan oluşur:

1. Emlak işletmesi, Emlakjet paneline giriş yaparak ilan giriş sayfasından ilgili mülkün kategorisini seçmeli ve "Devam Et" butonuna tıklamalıdır.

2. İlan verilecek taşınmazın tapusu varsa, yetki belgesi doğrulama alanında " Tapum Var " seçeneğini, tapusu yoksa " Tapum Yok " seçeneğini işaretlemelidir.

3. Tapusu bulunan bir taşınmaz için, tapu sahibinden alınan " taşınmaz numarası "nı ilgili alana girerek " Doğrula " butonuna tıklaması gerekmektedir. Taşınmaz numarası doğru ise sonrasında ilan bilgileri ve görsellerini girerek standart ilan verme sürecine devam edebilir. 

Taşınmaz Sahiplerinin ve Emlak İşletmelerinin Dikkat Etmesi Gereken Önemli Noktalar: 

Yetki Belgesi: Taşınmaz sahibi, e-Devlet üzerinden yetki vermeden önce, emlak işletmesine ait Taşınmaz Ticaret Yetki Belgesi (TTYB) numarasını temin etmelidir.

Taşınmaz Numarası : Emlak işletmesine ilan girişi yapılmadan önce, ilanı verilecek mülke ait taşınmaz numarası sağlanmalıdır. Taşınmaz numarasına nasıl ulaşılacağını öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

İlan Süresi: Yetki iptal edilse bile, ilanlar 3 ay süresince listeleme platformunda kalmaya devam eder. 3 ay sonunda, süresi dolan ya da yetkisi iptal edilen ilanlar Emlakjet üzerinden otomatik olarak silinecektir.

Bilgilendirme: Taşınmaz sahibi yetki verdiğinde, emlak işletmesine otomatik bir bildirim yapılmaz. Bu nedenle, yetki verildikten sonra taşınmaz sahibi emlak işletmesini bilgilendirmelidir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Uygulama ne zaman başlayacak?
- Uygulama 15 Eylül 2024 tarihinde devreye girecek.

Taşınmaz Numarası Nedir?
Taşınmaz numarası, bir mülkün resmi kayıtlarda benzersiz bir şekilde tanımlanmasını sağlayan özel bir koddur. Bu numara, tapu müdürlükleri tarafından atanır ve mülkün konumu, türü ve sahibini belirlemek için kullanılır.

Taşınmaz Numarası Neden Önemlidir?
Emlak işletmeleri, bir ilan girerken gayrimenkulün taşınmaz numarasını ilgili alana girmelidir. Eğer emlak işletmesi bu bilgiyi taşınmaz sahibinden almadıysa, blogda belirtilen adımları izleyerek bu numarayı temin edebilir.

Taşınmaz yetkisini kimler verebilir?
1. Mülkün tek tapulu olması durumunda sadece taşınmaz sahibinin kendisi, e-Devlet sayfası üzerinden yetki verebilmektedir.
2. Mülkün hisseli tapulu olması durumunda, her hissedar kendi e-Devlet sayfası üzerinden yetki verebilmektedir.

Elektronik İlan Yetkisi neleri kapsar?
- Elektronik ilan yetkisi, emlak işletmesine, taşınmaz sahibine ait taşınmaz ilanı yayınlama hakkı verir.

Elektronik ilan yetkisi iptal edilebilir mi?
- Yetki verilen süre içerisinde iptal edilebilir, fakat verilen yetki süresi bitmeden ilan yayından kaldırılmamaktadır.

Yetki süresi en az ne kadar süreyle verilebilmektedir ve yetki süresi bitmeden yetki iptal edilirse ne olur?
- Yetki süresi en az 3 ay olmalıdır. 3 ay bitmeden yetki iptal edilse bile listeleme platformundan ilan silinmemektedir. Yetki süresi bittiğinde ise ilan otomatik olarak listelemeden kaldırılmaktadır.

Yetki süresi değiştirilebilir mi?
- Yetki süresi değiştirilebilir.

Yetki verilen emlak ofisi taşınmaz için tapuda işlem yapabilir mi?
- Emlak işletmesi, taşınmaz sahibinin verdiği yetki ile yalnızca ilan yayınlama hakkına sahip olur. Tapuda işlem yapabilmek için yetkisi bulunmamaktadır.

Tapusuz mülkler için süreç nasıl ilerleyecek?
- Emlak işletmesi, Emlakjet panelinde ilan giriş kısmında yer alan yetki belge doğrulama alanından tapusuz mülkler (Gecekondu vb.) için ‘‘Tapum yok’’ seçeneğini seçmelidir. Sonrasında ilan yayınlama işlemi taşınmaz numarasını girmeye gerek kalmadan gerçekleşmektedir.

Emlak işletmelerinin yetki alabilmesi için taşınmaz ticaret yetki belgesine (TTYB) sahip olması gerekir mi?
- Emlak işletmelerinin yetki alabilmesi için taşınmaz ticaret yetki belgesine sahip olması gerekmektedir.

Emlak işletmesine verilen yetki kaldırıldığında emlak işletmesine bir bilgilendirme gider mi?
- Hayır, yetki kaldırıldığında emlak işletmesine otomatik olarak bir bilgilendirme gitmez. Yetkinin kaldırıldığına dair taşınmaz sahibinin emlak işletmesini bilgilendirmesi gerekmektedir.