Devlet Arazisi Nasıl Satın Alınır?

Emlakjet ailesi olarak gayrimenkul ve diğer emlak konularıyla ilgili aklınızdaki soru işaretlerini gidermek amacında çalışmaya devam ediyoruz. Devlet Arazisi Nasıl Satın Alınır? isimli yazımıza göz atabilirsiniz.

Emlakjet ailesi olarak gayrimenkul ve diğer emlak konularıyla ilgili aklınızdaki soru işaretlerini gidermek amacında çalışmaya devam ediyoruz. Devlet Arazisi Nasıl Satın Alınır? isimli yazımıza göz atabilirsiniz.

Mülkiyeti devletin hazinesine ait olan arazilere hazine arazisi adı verilir. Tapuya tescili yapılmamış dağ, tepe, dere, göl, kaya ve nehir gibi oluşumlar da hazine arazisi kapsamına girer. Bunun yanı sıra hazine arazileri, özel mülkiyetli ve genel mülkiyetli olmak üzere ikiye ayrılır.

Hazineye tescil edilmiş araziler, özel mülkiyetli olarak tanımlanırken; tescili yapılmamış araziler ise genel mülkiyetli olarak geçer. Ayrıca devletin tasarrufuna tabi olan tüm yerler, tescilli hazine malları, ormanlar, mera ve kışlak gibi orta malları da hazine arazilerine dahildir. Bu araziler; duruma ya da isteğe göre kiralanabilir ya da satın alınabilir. Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki bu yerlerin kira ve satışı ile Maliye Bakanlığı ilgilenir. Peki Hazine arazisi nasıl satın alınır? sorusunun cevabından öne, satın almadan belli kuralların yerine getirilmiş ve şartların uygun olması gerekmektedir.

Hazine Arazisi Satın Alma İşlemleri

Hazine arazileri ihale yoluyla satılmaktadır. İhale bedelini kanun gereğince her sene merkezi komisyon belirler. Merkezce belirlenen sınır geçilmez ise açık teklif, sınır geçilirse kapalı teklif uygulanmaktadır. iki şekilde de satılmayan araziler tekrar aynı şekillerde ihalelere sunulur. Hazine arazisi için gerekli şartlar uygunsa; mercilere bir hazine arazisi satın alma başvurusu yapılır ve dilekçe yazılır. Eğer satın alınacak mülk bir ilde ise Defterdarlık Emlak Müdürlüğüne veya Milli Emlak Müdürlüğü’ne, şayet satın alınmak istenilen mülk bir ilçede ise Mal Müdürlüğüne dilekçe verilmesi gerekmektedir. Hazırlanan başvuru dilekçesinde satın almak istenilen arazinin ikametini ada ve parsel numarası ile yüz ölçümünü çok net bir şekilde beyan edilmelidir.

Hazine arazisi ödemesi bir kaç adımda gerçekleşir. İhale kararının netleşmesi ile birlikte araziyi satın alacak olan şahıs satış miktarını gerekli idareye ödeyerek arazi tapusunu kendisinin üzerine alabilir. Daha sonra ihale kazanıldığı takdirde, şayet mülkün taksit ile ödenmesine karar verilmiş ise; oluşmuş meblağın en az dörtte birinin peşin olarak 15 gün içerisinde yatırılması gerekmektedir. Arta kalan dörtte üçlük kısmın ise üçer aylık dönemlerle veya iki sene içerisinde eşit taksitler ile daha önceden belirlenmiş faiziyle birlikte ödenmesi gerekmektedir. Tüm bu işlemlerin ardından araziyi almak isteyen şahıs ile devlet arasında bir taksitli satış kontratı imzalanır. Arazi tapusu, araziyi peşin ödeme yapanlara direk verilir. Fakat taksitli ödeme yapan şahıslar borçlarını tamamlamadan tapu teslim edilmez. Yalnızca arta kalan taksitler için bir güvence göstermeniz halinde devlet arazi tapusunu size devredebilir.

Hazine Arazisi Satın Almanın Şartları Nelerdir?

Hazine arazisi satın almanın şartları şunlardır:


● Yasal bir ikametgah adresine sahip olmak,

● Yapılacak tebligat ve yazışmalar için Türkiye'de bir adres göstermek,

● Birey olarak satın alacaksa TC kimlik numarası,

● Tüzel kişi olarak satın alacaksa vergi kimlik numarası,

● Devlet arazisi ihalesi için gerekli olan geçici teminatı yatırmış olması,

● Mal Müdürlüğü ve/veya Defterdarlık tarafından onaylanan arazilerin belgelerini temin edilmesi.


Bu şartlardan ayrı olarak; eğer özel tüzel kişi olarak devlet arazisi satın almak isteniliyorsa, alıcı adına hareket edecek kişi için idare mahkemelerinden, kayıtlı olduğunuz ticaret sicil, sanayi odası veya bağlı olduğunuz meslek kuruluşundan ihalenin yapılacağı son bir yıl içinde alınmış sicil kayıt belgesi gerekmektedir. Alıcı adına ihaleye katılarak teklifte bulunacak ilgili kişi ya da kişilerin, alıcıyı tam yetkili olarak temsil ettiklerini gösteren noter tarafından tasdik edilmiş imza sirküleri veya vekâletname alınması gerekmektedir.

Kamu tüzel kişilerinin ise yine yukarıdaki şartlara ek olarak, sadece kendilerini temsile tam yetkili kişi için noter tarafından tasdik edilen belgeyi vermesi yeterli olmaktadır. Buna göre düzenlenen ihaleye uygun şartlarda giren ve en yüksek teklifi veren her TC vatandaşı, teklifinin ilgili makam tarafından onaylanması haline devlet arazisini satın alabilir.