Kiralık turistik tesis özellikle sezonluk iş yapanların aradığı ilanlar kategorisine giriyor. Bizler de emlakjet.com olarak sizlere bu yolda doğru karar vermenizi sağlayacak bilgileri derledik. Turistik tesis yatırımcıların gözdesi ve büyük karlar getiren bir sektör. Genellikle turizm potansiyeli yüksek olan bölgelerde yapılan yatırımlar girişimcilere büyük getiriler sağlıyor. Tabiki bu yolda doğru lokasyonda doğru işletmeyi seçmek çok önemlidir. Bunun dışında dikkat edilecek tüm hususlara aşağıda ayrıntılı olarak yer vereceğiz. Öncelikle turistik tesis kavramını anlamak gerekirse; bu kavram işletmelerin turizm potansiyeli yüksek olan bölgelerde kurduğu sürekli ya da günübirlik olarak müşterilere verdiği hizmetlerdir. Bu hizmetler içerisinde konaklama, yemek, sosyal donatı alanları gibi çok amaçlı faaliyetler bütünü karşımıza çıkar. Kiralık turistik tesis de bu hizmetlerin mal sahibinden belirli bir ücret karşılığında alınmasıdır. Kişiler turistik tesis kiralayarak kar elde ederse mal sahibine verdiği kiranın büyük kısmını çıkarmış olur. Bu noktada kiralık otel ilanlarına göz atabilirsiniz.
Turistik tesislerin büyük yatırımlar içermesi ve her gün çok sayıda kişiyi ağırlamasından dolayı Turizm Bakanlığı bu tesislerin haklarını sınırlayan bir yönetmelik hazırlamıştır. 2005 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan bu yönetmeliğin bazı ayrıntıları şöyle;
Turistik tesis çeşitlerine baktığımızda 7’ye ayrıldığını görüyoruz. Elinizdeki sermayeye göre seçim yapmanız kolaylaşacaktır. Özellikle Türkiye’de gelişen turizmle her yıl binlerce turisti ağırlıyoruz. Ekonomik açıdan avantajları içinde barındıran kiralık turistik tesis arayışınızda birçok seçeneğiniz mevcut. Bunların içinde;
Yaz ayları yaklaşırken özellikle Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi’nde turistik mekanların talepleri çoğalıyor. Çünkü işletmeciler tesislerini sezon açılışına hazırlamak için öncesinden hazırlıkları bitirip rezervasyon almaya başlıyor. Datça kiralık turistik tesis ilanları da bunlardan biridir. Yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan Datça’da kiraladığınız turistik tesisle oldukça getiri elde edebilirsiniz.
Turistik tesis türlerine baktığımızda satılık, kiralık, devren satılık, devren kiralık ve günübirlik turistik tesis olarak ayrıldığını görüyoruz. Hepsinin de ilan sayısı çok olurken alıcıların seçimini doğru yapması için dikkat etmesi gereken bazı kriterler mevcuttur. Günübirlik turistik tesis nedir? diye baktığımızda bunlar asli olanların dışında, alan genişliği 20 m2’yi geçmeyen, konaklama, kamping gibi seçeneklerin olmadığı tesislerdir. Bu tarz tesislerde konaklama olmaz fakat WC, yemek yeme alanları, duş, giyinme kabinleri gibi hizmetlerin olması gerekiyor. Kiralık plaj işletmesi ilanları bunlardan en çok tercih edilenidir. Sezonluk kiralanan tesisler özellikle yaz aylarında dolup taşar ve kiracılar yaz boyu büyük karlar elde eder.
Oteller dışında daha küçük sermaye gerektiren kiralık turistik tesis seçenekleri de bulunuyor. Örneğin apart oteller; bağımsız apartman ya da villa tarzında inşa edilen, müşterinin kendi yeme ve içme ihtiyacını karşılayabilmesi için gerekli donatı alanlarını içinde barındıran tesislerdir. Apartlar ailecek gidilen tatillerde hem daha ekonomik hem de daha rahat hareket edilme imkanı sunuyor. Ev konforu sunan apartlarda daha uzun süre kalma şansınız ekonomik açıdan mümkün olabiliyor. Moteller ise daha çok yerleşim merkezleri dışında yer alan konaklama-yeme-içme-park ihtiyaçlarını karşılayan, en az 10 odalı tesislerdir. Bu tarz noktalarda kiralık işletme lokantası arayışları da oldukça fazla oluyor. Bir turistik mekanın restaurant işletmesini de sezonluk kiralama gibi bir girişimde bulunabilirsiniz. Son olarak hosteller ise kiralık turistik tesis seçenekleri arasında gençlere yönelik aksiyon alınan bir turistik tesistir.
Yukarıda saydığımız sizlere alternatif olacak konaklama çeşitlerini biraz daha açarak sizlerin karar vermenizi kolaylaştırmak istiyoruz. Bunların içinden şüphesiz en çok tercih edileni otellerdir. Kısaca tanımlayacak olursak ise oteller müşterilerin yardımcı ve tamamlayıcı birimleri bünyesinde barındıran çok amaçlı tesislerdir. 1’den 5’e kadar sınıflandırılan otellerin 1 yıldızlı olanı en az 10 odadan başlar. Hepsinin kendi içinde belli kural ve sınırları mevcuttur. 4 ve 5 yıldızlı oteller tamamen çok amaçlı olarak karşımıza çıkarken otelin içinde keyifli vakit geçirmek için her imkan sunuluyor. Özellikle her bütçeye hitap eden otel seçeneklerini sahibinden kiralık otel İzmir , Fethiye, Antalya, Marmaris, Bodrum gibi bölgelerde sıkça görürüz.
Kiralık turistik tesis de olsa kira oranları oldukça yüksek seyrediyor. Geniş çaplı bir yatırımın kiralanması fiyatların da yüksek olmasına sebep oluyor. O yüzden de böyle bir girişim yaparken dikkat etmemiz gereken hususlar var. Bunlar;
Turistik tesis arayışınızda kazançlarınız olduğu gibi doğru bir seçim yapmadığınız takdirde kayıplarınız da yüksek olabilir. Bu yüzden kiralama veya devren kiralama sizin için daha az riskli olacaktır. Kiraladığınız tesisin birçok kişiye istihdam sağlaması da ülke ekonomisine de katkı sağlamaktadır. Özellikle lokasyon çok önemli olan bu yatırımda turizm canlılığı yüksek olan bir aks seçmelisiniz. Yatırımınızın müşteri canlılığı olan bölgesi ayrıca rakiplere yakın olması bilinirliğinizi artıran bir hamle olacaktır. Örneğin kiralık turistik işletme Fethiye tercih ettiğinizde rakiplerinizi iyi tanıyarak onlardan farklı olan ve tatilcilerin memnuniyetini sağlayacak yenilikler yapmalısınız. Kiralık turistik tesis kiralarken en önemli konu finansman olarak karşımıza çıkıyor. Kar-zarar tablosunun iyi hazırlanması gerekirken zarar etmeyen ve müşteri odaklı bir turistik tesis size her zaman kazandıracaktır. Siz de hemen emlak ofisinden ya da sahibinden kiralık turistik tesis seçeneklerini inceleyerek emlakjet.com farkıyla en doğru kararı verebilirsiniz.