Deprem Anında Evde En Güvenli Yer Neresidir?

Ülkemizde yaşanan 7,7 ve 7,4 büyüklüklerindeki Kahramanmaraş depremlerinin ardından yapılması gerekenler araştırılmalaya başladı.Olası büyük Marmara Depreminin de gerçekliği ile yüzleşen vatandaşlarımız deprem öncesi, anında ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda bilgilenmek istiyor. Uzmanlar, depremlerde en önemli tedbirlerden biri de evlerin hangi bölümlerinin daha güvenli olduğunu bilmekten geçtiğini söylüyor. Bu yazımızda Deprem anında evde en güvenli yer neresidir? sorusunun cevabını sizler için araştırdık.

Deprem öncesi, anında ve sonrasında yapılanları araştırdığımız bu dönemde, edindiğimiz bilgiler özellikle bir deprem ülkesi olduğumuzdan çok önem arz ediyor.

Özellikle yaşanılan büyük depremlerin genelinin gece saatlerinde yaşanması sebebiyle çoğu insan depreme evde yakalanıyor. Devrilen eşyaların bulunduğu odalar, tehlike arz ederken, sarsıntı sırasında başınıza düşecek cisimlerden de kendinizi korumanız, bina yıkılmazsa yara almadan kurtulmanızı sağlar. Bu nedenle evinizde güvenli yerleri önceden tespit etmeniz hayati önem taşır.

Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)'ın yayımladığı bilgilere göre deprem sırasında evdeyseniz bunları yapmaya özen gösterin;

Deprem anında bir bina içerisindeyseniz öncelikle panik yapmamanız gerekir.

- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.

- Başınızı iki elinizin arasına alarak veya bir koruyucu (yastık, yorgan, minder vb) malzeme ile koruyun. Sarsıntı geçene dek bekleyin.

- Güvenli bir yer bulup, çök-kapan-tutun hareketini yapın. Bu hareketi yaparken; diz üstü ÇÖK, baş ve enseyi koruyacak şekilde KAPAN, düşmemek için sabit bir yere TUTUN hareketini yapın.

- Kırılıp patlayabileceğinden dolayı cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan; aydınlatma tesisatı veya armatürü, dolap, kitaplık gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun.

Sarsıntı başladığında yataktaysanız;

- Depreme yatakta yakalanırsa kendinizi yatağın yanına atıp ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketini yapın. Üzerinize düşecek ağır bir eşya varsa bir yastıkla başınızı koruyun yada yorganı üzerinize çekin. Yaşanan deprem sonrası görüntülerde yatak baza yanlarında hayat üçgenlerinin oluştuğunu ve bu sayede hayatta kalan çok insan olduğu görülmektedir.

Depreme mutfakta yakalandıysanız;

- Mutfaklarda bulunan buzdolabı, bulaşık makinesi, derin dondurucu gibi beyaz eşyalar ağır yük taşıyabilen eşyalardır. Bu sayede hayat üçgeni oluşturabilir. Yalnızca mutfak dolaplarında bulunan kırılabilir bardak, tabak ya da düştüğünde zarar verebilecek tencere, tava gibi eşyaların kafaya düşebileceği unutulmamalıdır.

Banyoda bulunan çamaşır makinesi de aynı şekilde hayat üçgeni oluşturabilmektedir.

Deprem Sırasında Yapılmaması Gerekenler

Deprem anında yapılması gerekenler kadar, depremde yapılmaması gerekenler can güvenliğiniz açısından oldukça önemlidir. Araştırmalar, çoğu yaralanmanın bina içinde hareket ederken veya dışarı çıkmaya çalışırken oluştuğunu göstermektedir.

- Deprem sırasında merdivenlere ya da çıkışlara doğru KESİNLİKLE koşmayın. Sarsıntı sırasında binayı terk etmeye çalışmayın. Sarsıntı bitene kadar içeride kalın, sarsıntı bitince dışarı çıkın.

- Deprem anında kapı kiriş altlarında KESİNLİKLE durmayın. Buralar daha kolay zarar görebilen yerlerdir ve başınıza yıkılabilir.

- Balkona çıkılmamalıdır. Kolon desteği olmadığından balkonlar çabuk zarar görebilmektedir.

- Kesinlikle asansör kullanılmamalıdır.

- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır.

- Acil durumları ve yangın gibi tehlikeleri bildirmek dışında telefonları kullanmayın. Gaz kaçakları oluşabileceğinden kibrit ve çakmak yakmayın, elektrik düğmelerine dokunmayın.