Bahçeye İmar Nasıl Alınır?

Tarım alanları üzerinde tarım yapılan arazilerdir. İmar parselleri olmadığı için üzerlerine ruhsatlı yapılar yapılamaz. Dolayısıyla araziler bahçe, tarla, bağ, zeytinlik ve tarım gibi çeşitli isimlerle ifade edilebilirler.

Bahçeye imar nasıl alınır, sorusunun cevabını öğrenmeden kişilerin önce bu tarz işlemlere başlamaması gerekir. İlk olarak bu konu hakkında nasıl bir süreç izlenmesi gerektiğiyle ilgili bilgi sahibi olunmalıdır. Aynı zamanda bütün yasal süreçler araştırılmalı ve gereken şartlar öğrenilmelidir. İçerimizde bu konu hakkında pek çok faydalı bilgi sizlere aktarılmaktadır.

Bu yazımızda sizin için çok iyi bir yazı hazırladık. Siz de bahçeye imar nasıl alınır, içeriğimizden faydalanabilirsiniz. Bu yazımızda, konuyla ilgili bilmeniz gerekenleri ve önemli unsurları sizler için derledik. Bahçeye imar alırken nasıl bir süreç sizi beklemekte, dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir gibi önemli konuyla alakalı merak ettiğiniz her hususa içeriğimizde yer verdik. Bahçeye imar nasıl alınır ile ilgili size çok faydalı olacak birçok önemli noktayı beraber inceleyeceğiz. Eğer siz de bu içeriğimize göz atmak isterseniz bütün sorularınızın cevaplarına yazımızdan ulaşabilirsiniz. Merak ettiğiniz tüm ayrıntılar ise yazımızda sizleri bekliyor.

Bahçe Arsaya Çevrilir Mi? İmar Planı nedir?

Tarlanın arsa cins değişikliği olması için tarlanın · 1/1000 ölçekli olarak imar planı dâhilinde kalması ve yapılaşmaya açık bir işleve sahip olması gerekir. 1/1000 ölçekli imar planı çerçevesinde gerçekleştirilecek imar uygulaması ile tapuda tarla olarak görünen nitelik arsa olarak değişecektir.

Tarım Arazisi Nasıl İmara Açık Hale Getirilir?

Hukukta bulunan kanunlara göre nitelikli tarım arazilerinin imara açılması için şartların yerine getirilmesi gerekir. Tarlanın arsa cinsinin değişikliği sürecinde;

· 1/1000 ölçekli imar planının olması,

· İmar yapılmaya müsait alana sahip olması.

Bu koşullar altında tabuda bulunan tarla arsaya dönüşebilir.

Bahçeye Ev Yapılır Mı?

İnşa edilecek yapının en çok iki katı olması önemlidir. Söz konusu arsanın minimum 5.000 metrekare olması gerekir. Bunun altındaki tarlalara herhangi bir yapı yapılamaz. Eski kanuna göre, küçük tarlalara prefabrik ev inşa edilebiliyordu fakat artık izin verilmemektedir.

Bahçe ve Tarlalarda İmar

Tarım ve bahçe arazileri kanunda ifade edilen toprak koruma ve arazi kullanım kanunu ile amacı dışında kullanıma izni olmayan alanlardır. Ancak bu alanda alınacak izinlerle imar durumu açık hale getirilmektedir.

Bahçe ve Tarla Arasındaki Fark

Tarla tarımı elverişli olan toprakları açıklarken, bahçe olarak da ifade edilen bağ meyve üretimi yapılması için elverişli toprakları tanımlıyor. Tarlada her sene yeni ekim isteyen ürünler üretilir. Bahçede her sene ekim istemeyen zeytin ağacı, asma ve meyve ağaçları gibi üretimler yapılmaktadır. Herhangi bir arazinin bağ ya da tarla olarak kullanılırken bir yapı inşa edilebilmesi için plansız alanlar tip imar yönetmeliği uygulanıyor. Bu alanlar üzerinde yapı inşa etmek istiyorsanız bazı şartlar bulunmaktadır. Örneğin arazinin büyüklüğünün minimum beş dönüm olması gerekir. İnşa edeceğiniz yapının büyüklüğü toprağın en fazla yüzde beşini kapsamalıdır.