Türkiye genel olarak deprem bölgesidir ve hangi bölgelerin riskli hangi bölgelerin ise deprem riski az olduğunu merak edilmektedir. Ankara’nın depreme dayanıklı ilçeleri de merak edilen konular arasındadır. Ankara deprem riski haritası incelendiğinde genel olarak ilin üçüncü ve dördüncü derece deprem bölgesinde olduğu görülmektedir. Bu durum Ankara’da genel olarak deprem riskinin az olduğunu göstermektedir. Yazımızda Ankara deprem konusunda detaylara yer verdik.
Ankara deprem riski haritası incelendiğinde Ankara deprem riskinin çok yüksek olmadığı bir bölge olarak dikkat çekmektedir. Ankara çevresindeki depremlerden etkilenen bir kenttir. Ankara Fay Hattı şehrin altından geçmemekte fakat sınır ilçelerinden bazı fay hatları geçmektedir. Kuzey Anadolu Fay Hattı Kırşehir’de, Haymana ve Bala'nın altında ise küçük fay hatları bulunmaktadır. Bu fay hatları Ankara için tehdit oluşturmaktadır. Fay hatlarının geçişlerine göre Ankara deprem riski olan ilçeler mevcuttur. Araştırmalara göre; Demetevler, Çamlıdere, Kazan ve Kızılcahamam risk içeren bölgeler arasındadır.
Ankara deprem bölgesi mi dediğimizde Ankara kent merkezi, resmi deprem bölgeleri haritasına göre 4. Riskli bölgede bulunmaktadır. Bu risk haritasına göre yukarıda da bahsettiğimiz gibi Ankara'nın en riskli deprem bölgeleri arasında; Çamlıdere, Evren, Demetevler, Kazan, Bala, Elmadağ, Nallıhan, Kızılcahamam bölgeleri yer almaktadır. Fakat her deprem gerçeğinde olduğu gibi deprem değil binalar öldürmektedir. Sağlam zemine sağlam bir şekilde inşa edilen binalarda depremin yıkıcı etkisi de ortadan kalkmaktadır. Yukarıda saydığımız yerler dışındaki alanlar deprem riski az olan bölgeler arasında kalsa da sağlam zemine sahip dayanıklı yapıların tercih edilmesi gerçeğini değiştirmemektedir.
Depremden korunmak için ev alırken dikkat edilmesi gereken bazı kriterler mevcuttur. Kişiler seçecekleri evde bu hususlara dikkat ederek depreme karşı daha güvenli bir hale gelebilirler.
Ankara depreme dayanıklı ilçeler konusunda ev tercihinde; binanın kolonları bina güvenliği hakkında en önemli detayı verecektir. Binanın dayanıklı kolonlara sahip olması depreme karşı koruyucu bir özelliktir. Öte yandan binanın sağlam bir zemine oturtulmuş olması da oldukça önemlidir. Binanın en az üçte birinin toprak altında olması gerekmektedir.
Saydığımız çoğu özellik teknik özelliklere girdiği için ev satın almadan ya da kiralamadan önce evinizi bir mühendise inceletmenizde ve zemin etüdü yaptırmanızda fayda vardır. Satın alınacak ya da kiralanacak evde rutubet olmaması, iyi bir yalıtım olması binanın kalitesi ve sağlamlığı açısından önemlidir. İyi yalıtımlı bir bina depremden daha az hasar görecektir. Bina yapımında dayanıklı hazır beton teknolojisinin kullanılması önemlidir. Beton kalitesi binanın da kalitesini etkileyecektir.