Aidat Ödemeyen Kiracıya Hangi Yaptırımlar Uygulanır?

Bu yazımızda pek çok kişi tarafından merak edilen “aidat ödemeyen kiracıya hangi yaptırımlar uygulanır?” sorusunun cevabı hakkında kısa bilgiler derledik.

Kiracı ve ev sahibi arasında yaşanabilecek problemlerden bir tanesi aidat ödemedeki aksaklıklardır. Aidat ödeme meselesi genel olarak kira sözleşmesinde, işin en başında kiracı ve ev sahibi arasında anlaşılan bir konudur. Bu yazımızda aidat ödemeyen kiracı nın hangi yaptırımlara maruz kalacağı bir durumu ele alacağız. Eğer evi kiralayan taraf aidat borcunu bile isteye ödemiyorsa o kişi hakkında ev sahibi hukuki işlemlere başvurma hakkına sahiptir. Bu tip bir olay hapis cezasına kadar gidebilmektedir. Kiracı ve ev sahibi arasındaki aidat konusuna Kira Sözleşmesi’ndeki 20. madde esas alınmaktadır. Böyle bir problem varsa ev sahibinin yapabileceği işlemlere aşağıdaki listede yer verilmiştir:

-Noterden kiracı için ihtarname çıkartılabilir.

-Buna rağmen kiracı çıkarılan ihtarnameyi önemsemeyebilir ve aidatı ödememeye devam edebilir. Bu durumda ikinci kere ihtarname çıkarabilirsiniz. Böylelikle devletin yasal memuru kiracı ile direkt olarak ilgilenecektir. 

Aidat Ödemeyen Kiracıya Nasıl İcra Takibi Yapılır?

Aidat ödemeyen kiracıya nasıl icra takibi yapılır? sorusuna cevap arıyorsanız, kiracısı aidat borcunu ödemeyen ev sahibi kiracıya noter aracılığı ile ihtarname çekebilmektedir. Buna uyulmazsa ve ikinci bir ihtarnameye ihtiyaç duyulursa son bir defa daha ihtarname çıkarılır. Bu adımdan sonrası ise icra takibidir. Bu tip bir durumda, aidatı ödemeyen kiracı apartman yönetimi temsilinde avukat ile görüşür. Bunun için, ev sahibi İcra Tevzi Bürosu’ndan sonra İcra Müdürlüğü’ne gitmelidir. Gereken belgeler bu müdürlükte verilir. Böyle yaparak İcra Müdürlüğü borçlu kişiye emrini iletir. Aidat borcu olan kiracı bu emri kabul ederse ve belirlenen sürede borcu ödemezse icra takibi tam olarak başlatılmış olur. 

Aidat Ödemeyen Kiracıya Uyarı Yazısında Ne Yazılır?

Aidat ödemeyen kiracıya uyarı yazısında ne yazılır? Böyle bir dilekçede öncelikle başa hangi noterliğe gideceği yazılır. Sonrasında vekiller ve muhataptan söz edilir ve altında konu kısaca tanıtılır. Dilekçenin gövde metninde açıklama yer almalıdır. Açıklama kısmında başta yapılan kira sözleşmesindeki ilgili maddeler ayrıntı ile bahsedilmelidir ve problem açık bir şekilde belirtilmelidir. Son olarak aidat borcunu ödemeyen kiracının yapması gerekenler, bunları yapması için belli bir süre verilerek ayrıca yazılır. Borcun miktarı ve sözleşmenin tarihinin de eklendiğini unutmamak gerekir. Dilekçenin son kısmında ise tekrardan notere hitap edilir ve açıklama kısmında yazılan detaylar özetlenerek asıl talep saygı ifadeleri ile yazılır. 

Bu konu ile ilgili olarak daha ayrıntılı bilgi için "Aidat Nedir?" başlıklı yazımıza buradan hemen ulaşabilirsiniz.