Satılık İşyeri Arayanlara Tercih Rehberi
Satılık işyeri arayışı aktif bir şekilde devam edenler için, süreç boyunca dikkat etmeleri gereken tüm hususları tek bir yazıda topladık. Bu yazıyı okuduktan sonra, kafanıza takılan hemen hemen bütün soruların cevabını bulacak ve hayallerinizi süsleyen o işyerine bir adım daha yaklaşmış olacaksınız. Gelin, bir işyeri satın almadan önce nelere dikkat etmeniz gerektiğini birlikte daha yakından inceleyelim. Öncelikle, bir gayrimenkul satın almak ister konut olsun ister bir işyeri, bireylerin hayatını etkileyecek büyük bir karardır. Alınması kolay olmayan bu karardan, geri dönüşte bir hayli zordur. Bu sebeple size ilk olarak aceleci davranmamanızı tavsiye ederiz. Az önce de belirttiğimiz gibi, bu büyük bir karar ve sağlam adımlar atmak oldukça önemli.
İlk olarak satılık işyeri arayanların konut piyasasının aksine, ticari gayrimenkul yatırımlarında riskin çok daha az olduğunu bilmelerinde yarar olacaktır. Satın alacağınız iş yeri veya satılık ofis, muhtemelen ortalama bir konuta göre çok daha hızlı değerlenecek ve prim yapacaktır.
Üstelik iş yerleri , ortalama bir konuta göre daha az bakım masrafı gerektirmektedir. Ayrıca satın alacağınız mağaza, dükkan veya ofisin kira getirisi çok daha fazla olacaktır. Dolayısı ile bu noktada aklınızda tutmanız gereken şey, her yatırımda küçük de olsa bir risk payı olduğudur. Ancak az öncede belirttiğimiz gibi, satılık işyeri veya satılık ofis tercihinde bulunduğunuzda bu risk minimuma inmektedir. Kısacası, büyük ihtimal ile kârlı çıkacağınız bir yatırımın ilk durağındasınız.
Satılık İşyeri Bakanlara Püf Noktalar
Eğer satılık dükkan veya iş yerleri arayışı içerisinde iseniz, ilk olarak dikkat etmeniz gereken şey tercih etmeyi düşündüğünüz gayrimenkulün konumudur. Bir dükkanın, mağazanın ya da ofisin en önemli unsuru konumudur. Yapacağınız bu seçim, esasında birçok şey üzerinde belirleyici olacaktır. Örneğin büyük bir giyim mağazası sahibi olmak istiyorsanız, küçük ve dar sokaklardan ziyade, büyük ve işlek caddeleri tercih etmeniz gerekecektir. Benzer bir şekilde, faaliyet göstermeyi planladığınız ekonomik etkinlik konumunuz için belirleyici bir rol oynayacaktır. Mümkün olduğunca rekabetin az, nüfusun yoğun ve talebin fazla olduğu yerleri seçmeye gayret etmelisiniz. İyi bir konum sadece işlek bir alan demek değildir. İyi konum, sizin ve sizin iş kolunuz için en iyi olan alandır. Dolayısı ile küçük bir pazar araştırması yapmalı ve bölgede benzer faaliyetler içerisinde olan işletmeler hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Böylece doğru konum seçip seçmediğinizden emin olabilirsiniz.
Satılık işyeri bakarken dikkat edeceğiniz bir başka unsur ise, seçtiğiniz konumun gelişme potansiyelidir. Gelir artışı sağlayacak yatırımların ve altyapı projelerinin olup olmadığını, küçük bir internet araştırması ile bile öğrenebilirsiniz. Bilhassa ulaşım faaliyetlerinin gelişmesi, kârınızı arttıracaktır. Dolayısı ile satılık dükkan arayışınızı sona erdirmeden önce bölgenin gelişmişlik durumu ve gelişme potansiyeli hakkında bilgi sahibi olmanız iyi olacaktır.
Süreçte karşınıza çıkacak bir başka önemli husus ise, tercih etmeyi düşündüğünüz satılık işyerinin fiziksel durumu ve bu durumun hukuki kaynaklara nasıl yansıdığıdır. Burada dikkat etmeniz gereken şey satın almayı planladığınız satılık dükkan veya ofisin daha önceden konut olarak hizmet verip vermediğidir. İş yerleri daha önceden konut biçiminde kullanıldığında, bürokratik süreç yavaşlamaktadır. Satmak veya kiralamak istediğinizde de önünüze çok çeşitli engeller çıkmaktadır. Dolayısı ile birçok farklı hukuki zorluğa neden olan bu durumun farkında olmanız son derece önemlidir. Ayrıca satılık işyeri arayışınızı sonlandırmadan önce, almayı düşündüğünüz gayrimenkulün üzerinde herhangi bir şerh olup olmadığını Tapu Müdürlüğü veya Belediye imar Müdürlüğü’nden mutlaka öğrenmelisiniz. Tapuya kayıtlı olmayan bazı depo veya bodrumlar, daha sonra sorun çıkarabilmektedir.
Arayışınız boyunca bir başka hatırınızda tutmanız gereken konu, tercih etmeyi düşündüğünüz iş yerinin cephe genişliğidir. Çok daha açık bir ifade ile, vitrin büyüklüğünün ne olduğudur. Özellikle satış ya da pazarlama alanında faaliyet gösterecek bir satılık iş yeri arıyorsanız, dikkat etmeniz gereken en mühim hususlardan biri budur. Eğer dükkanı ya da iş yerini siz işletmeyecek ve kiraya verecekseniz, vitrin genişliği kira bedelini arttıracaktır. Bilhassa büyük markalar, dekoratif ögeler ile süsleyebilecekleri iş yerleri aramaktadır. Buna ek olarak, iş yerinin bahçesi olup olmadığına bakabilirsiniz. Gayrimenkule her daim değer katan tek şey ekstra alandır. Bu alan farklı türden kiracıları çekmenize de olanak sağlayacaktır. Ayrıca müşterilerin uzun vakitler geçireceği bir mağaza açmak ya da büyük mağazalara dükkanınızı kiraya vermek istiyorsanız, satılık dükkan arayışınızda ciddi büyüklükte bir park alanının olup olmadığına da bakmalısınız. Eğer müşterilerin araç park edebileceği bir alan varsa, bu gayrimenkulünüzün değerini arttıracaktır.
Satılık işyeri arayışınız sırasında, gayrimenkulün fiziksel özelliklerine odaklanmanız iyi olacaktır. Dükkanın ve mağazanın ana aksında yer alan ve iç mimariye engel olacağını düşündüğünüz kolonlar başınıza dert açabilir. Bu sebeple, görsel düzenin bozulmaması adına, kolonların iyi saklandığı geniş alanlı yapıları tercih edebilirsiniz. Bir diğer önemli husus satın almayı düşündüğünüz iş yerinin bakım ve onarım masrafı olup olmadığıdır. Yapısal problemleri olduğu için uygun fiyatlı çok fazla satılık dükkan veya satılık ofis ilanı görebilirsiniz. Ancak hasarın boyutu ve bakım masraflarının yaklaşık değeri, gayrimenkulünüzün kârını belirleyici rol oynayacaktır. Ayrıca eğer gıda sektöründe faaliyet gösterecek bir işyeri açma gayretinde iseniz, mekanın buna göre tasarlanıp tasarlanmadığına, örneğin baca olup olmadığına dikkat edebilirsiniz. Basit gibi gözükse de, baca ekletmek maliyetli olabilir.
Son olarak satılık iş yeri bakarken en çok dikkat edeceğiniz nokta, mekanın depreme dayanıklı olup olmadığıdır. Burada da referans noktanız yapının deprem yönetmeliğine uygun inşa edilip edilmediğidir. Bu konuda çalışan ve çok detaylı analizler hazırlayan firmalardan yardım isteyebilirsiniz. Ayrıca, binayı yapan inşaat firmasını araştırabilirsiniz. Bina yaşı 0-10 arası olan yapıların, depreme daha dayanıklı olabileceğini mutlaka hatırınızda tutmalısınız. Yukarıda bahsi geçen tüm noktalara dikkat ederseniz hayallerinizdeki iş yerine kolayca ulaşabilirsiniz.
Eğer satılık iş yeri tercihinizde kararlı iseniz, gayrimenkulü satın almayı düşündüğünüz ilçe veya ilçelerde yer alan emlakçılar ile sitemiz üzerinden irtibat kurabilir veya , sahibinden satılık dükkan ile sahibinden satılık iş yeri ilanları için yer aldığı EmlakJet listeleme sayfalarına göz gezdirebilirsiniz.