İzmir - Buca - Dumlupınar Mahallesi
TURYAP
BUCA TEMSİLCİLİĞİ
GÖKHAN SOYDAN
BUCA DUMLUPINAR MAHALLESİNDE BULUNAN ARSAMIZ SİT ALANI İÇERİSİNDE OLUP ANITLAR KURULUNA BAĞLIDIR.
965 M2 ALANA SAHİP ARSA ,GEREKLİ MAKAMLARA BAŞVURU SONRASI ,
RÖLÖVE VE RESTORASYON PROJESİ İLE GEREKLİ MÜRACAATLAR YAPILDIKTAN SONRA ÇOK AMAÇLI KULLANIM FONKSİYONLARINA AÇIKTIR.
BÖLGEDE BU TÜR YAPILARIN SON ZAMANLARDA , CAFE RESTAURANT EĞİTİM KURUMU , GÜZELLİK SALONU , ŞİRKET MERKEZİ , ÖZEL MALİKANE VE MÜSTAKİL EV TARZINDA KULLANIMI OLDUKÇA YAYGINDIR.
TARİHİ YAPISIYLA KORUMA ALTINDA OLAN BU SEMTİMİZ TURİSTİK ANLAMDA DA POPÜLERDİR. HER GEÇEN GÜN DEĞERLENEN VE YATIRIM ANLAMINDA DEĞER İVMESİ YÜKSEK OLAN BU YERİMİZ İÇİN TEKLİFLERİNİZ DEĞERLENDİRİLECEKTİR.
BÖLGE BİLGİSİ
*Dumlupınar Mahallesi Buca’nın eski merkezlerinden biri. Mahalledeki evlerin pek çoğu restorasyondan geçerek otel, kafe, restoran, şarap evi, sahaf olarak hizmet vermeye başlamış. Sadece sokaklar arasında dolaşmak dahi çok keyifli iken sokak aralarında karşınıza çıkacak olan Levanten Köşkleri, kiliseler gibi sürprizler de gezinize lezzet katacak. Mahalledeki sokaklardan biri Buca Belediyesi tarafından trafiğe kapatılarak Barış Manço Kültür Sokağı adı verilmiş. Sokakta el emeği ürünler bulabileceğiniz seyyar tezgarlar da bulunuyor.
*Yine mi tren istasyonu! Evet yine tren istasyonu. Üstelik bu kez Türkiye’nin ilk banliyö tren hattını oluşturan istasyonlardan biri olan Buca Tren İstasyonu’ndayız. Bu tren hattı da levanten ailelerin ön ayak olması ile kurulmuş. Buca’nın meşhur üzümlerini Alsancak Limanı’na ulaştırmak için kurulan tren istasyonu bugün ne yazık ki atıl durumda.
*Buca’da Dokuz Çeşmeler Meydanı’na adını vermiş olan çeşmenin hikayesini duymuş muydunuz?
Ülkemizdeki ilk at yarışları Buca’da Şirinyer Hipodrumu’nda düzenlenmişti. Yarışlar şerefine Sultan Abdülaziz Buca’yı ziyaret etmiş ve bir gece ünlü Baltazzi köşkünde ağırlanmış. Bucalı Levantenler, Sultan Abdülaziz’in yarışlara katılması onuruna Asparuk meydanında bulunan Dokuz Çeşmeler Çeşmesi’ni yaptırmışlar. Çok okuyan mı çok gezen mi bilir sorusuna hep hem okuyan hem gezen cevabı vermemin sebebi böyle hikayeler. Bu hikayeleri bilmezseniz bu çeşmenin önünden geçip gidersiniz.
Davut Fargoh Köşkü Adresi: Dumlupınar, Uğur Mumcu Cd. No:29, Buca İzmirDumlupınar Mahallesi’nde bulunan Davut Fargoh Köşkü veya halk arasında bilinen adıyla Pembe Köşk, bugün Buca Belediyesi Kültür Sanat Merkezi olarak hizmet veriyor. Hıristiyan Süryani kökenli Fargoh ailesi feribot hatlarının işletmesini yapıyorlarmış.
Kaynaklara göre Fargoh Köşkü 1903 yılında yapılmış, 1925 ve 2000 yılları arasında Buca Belediyesi Hizmet Binası olarak kullanılmış. Buca Belediyesinin 2000 yılında yeni binasına taşınmasının ardından Davut Fargoh Köşkü, Buca Belediyesi Kültür Sanat Merkezi ve Kütüphane olarak hizmete açılmış.
Binanın bahçesindeki hamam bugün kütüphane, müştemilat kısmı ise Buca Belediyesi’nin işletmesi olan Boudja Gastro Pub olarak hizmet veriyor. Tarihin korunması ve yaşatılması adına güzel hareketler bunlar. Boudja Gastro Pub hem yemek hem de çay-kahve molası vermek için çok şık bir mekan. Giderseniz, ayran frozen denemeyi unutmayın!
Buca Protestan Baptist Kilisesi, Dumlupınar Mahallesi’nde, Kasaplar Meydanı’da sadece 500 metre mesafede Erdem Caddesi üzerinde yer alıyor. Kilise, 1834 yılında Protestan Anglikan kilisesi olarak kurulmuş. Bağımsız bir Protestan kilisesi iken daha sonra Baptist Kilisesi adını almış. 1961 yılına kadar ibadethane olarak kullanılan bina, cemaatinin azalması ile birlikte 1965 yılında Buca Belediyesi’ne devredilmiş. 2001 yılına kadar nikah, düğün salonu ve kültür merkezi olarak hizmet vermiş. 2001 yılında restore edilerek tekrar kilise olarak hizmet vermeye başlamış.
Toplam Nüfus
Eğitim Durumu
Ortalama Yaş
Medeni Hal
Sosyo-Ekonomik Statü
Hane Halkı Geliri
Yaşlara Göre Dağılım
Sosyo Ekonomik Statü
Eğitim Düzeyi
Medeni Durum
2 km yakınında ulaşım noktası bulunmamaktadır.
Turyap Buca Temsilciliği
Gayrimenkulu görmeden, hiçbir sebeple kapora ve benzeri bir ödeme gerçekleştirmeyin.