Birçok ülkede belirli bir fiyat karşılığında ev alanlara oturma izni veriliyor. İşte konuyla ilgili tüm ayrıntılar yazımızda.
Oturma İzni Ne Demektir?
Oturma izni nedir diye merak ediyorsanız herhangi bir ülkede kalacak olan yabancı kişilerin alması gereken bir izin sistemidir. Oturma izni başvurusu için ülkelerin şartlarını yerine getirmek gereklidir.
Oturum İzni Alabileceğiniz Bazı Ülkeler
1) Almanya
Almanya’da oturma izni ve vatandaşlık alabilmek için 250 bin Euro yatırımla iş kurmak ve Alman vatandaşlarına iş alanları sağlamak.
2) İngiltere
İngiltere, Türk vatandaşlarına Ankara Anlaşması aracılığıyla girişimci vizesi vermektedir. Böylelikle İngiltere ilk olarak Türk vatandaşlarına bir senelik vize veriyor. Bu yılın sonunda girişimci vizesi alan Türk vatandaşının devam ettirdiği işle ilgili İngiltere hükümeti onay verirse, vize süresine üç yıl daha ekleniyor. İngiltere’de bu şartlarda dört sene yaşayanlar oturum hakkına sahip oluyor. Ayrıca beş sene sonra vatandaşlık başvurusu da yapabiliyorlar.
3)Amerika Birleşik Devletleri
ABD’nin belirlediği yerlerde süresiz oturum hakkına sahip olabilmek için 500 bin dolar yatırım yapmak ve minimum on kişiye iş olanağı sağlamak, 1 milyon dolar yatırımla bir şirket kurmak, işsizliğin düşük olduğu yerlerde bu durum 1 milyon doları bulmaktadır. Bu yatırımlardan birini sağlayanlar beşinci senelerinde ABD de vatandaşlık hakkına sahip olabiliyor.
4) İspanya
İspanya konut satın alınarak kalıcı oturum izni veren ülkelerden biridir. Ülkede minimum 500 bin Euro’ya ev alanlara, ilk seferde bir senelik, uzatım başvurularında ikişer senelik geçici oturum izni sağlamaktadır. Beş senelik geçici oturum izni bitiminde, satın aldığı evi elinde tutması şartıyla, yatırımcıya, eşine ve 18 yaş altı çocuklarına kalıcı oturum izni verilmektedir. Kalıcı oturum iznine sahip olanların İspanya'da yaşama gibi bir zorunluluğu yoktur. Senede bir defa ülkeye giriş yapmaları yeterlidir. Bu yatırımcıların herhangi bir çalışma hakları olmuyor fakat ülkedeki sağlık sisteminden faydalanıp, devlet okullarından yararlanabiliyorlar.
5) Kanada
Ülkede oturma izni ve vatandaşlık alabilmek için 400 bin dolarlık bir yatırım ve 800 bin dolarlık banka hesabı gerekmektedir.
6) Makedonya
Ülkede 40 bin Euro’luk mülk satın alan yatırımcılar bir senelik oturma iznine, 400 bin Euro’luk yatırımlara da vatandaşlık hakkı verilmektedir.
7) Malta
Malta vatandaşlığı alanlar için AB üyesi ülkelerde ve İsviçre’de yaşama, eğitim alma gibi fırsatlar tanıyor. Ülkede vatandaşlık başvurusu için yatırım şartları:
• Malta hükümetine minimum 650 bin Euro hibe sağlamak
• Malta’da minimum 350 bin Euro değerinde ev satın almak
• 150 bin Euro tutarında beş sene vadeli Malta devlet tahvili yatırımı
8) Portekiz
Ülkenin yabancılar için sunduğu alternatifler:
• 500 bin Euro tutarında ev satın alan yatırımcılar vizesiz dolaşım hakkına sahip oluyor
• Ülkede minimum 10 kişiye iş sağlayan yabancılar oturum izni elde ediyor
• Sürekli oturum hakkı için ülkede beş sene yaşamanız gerekiyor
9) Yunanistan
Yunanistan’da 250 bin Euro değerinde ev satın aldığınızda beş senelik oturum izni alabiliyorsunuz.