Yeşil Yapraklı Bitki Bakımı

Çoğu zaman ev dekorasyonunda aksesuarlara yer verdiğimiz kadar bitkilere de yer veriyoruz. Ancak bitkiler evimizde sadece dekorun bir parçası olarak bulunmuyor. Evinizde ve iş yerinizde bulunan elektromanyetik dalga yayan teknolojik cihazlar nedeniyle yeşil bitkiler özenli bir bakım istiyor. Yaşam alanlarımızda bulunan yeşil bitkiler, bizleri çeşitli nedenlerle yayılan elektromanyetik dalga ve kimyasallardan korumaktadır. Peki salon bitkisi olarak da geçen yeşil yapraklı bitkilerin bakımı nasıl yapılmaktadır? Emlakjet.com ailesi olarak sizler için yeşil yapraklı bitki bakımı hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.

Yeşil Yapraklı Bitkinizi Yerleştirirken Dikkate Almanız Gereken 3 Nokta

Işık

Bitkinize doğru ortamı sağlayabilmeniz için bitkinizin cinsini ve bakım özelliklerini iyi bilmeniz gerekmektedir. Çoğu bitki doğrudan güneş ışığına maruz kalmak istemez. Yaz aylarında ise bitkinizi kuzey yönüne yerleştirmek bitkinin doğru ışığı almasını sağlamaktadır.

Isı

İç mekânda yeşil bitkilere bakarken doğru ısı ve ışığı sağlamak yapraklarının daima yeşil kalması için oldukça önemlidir. Büyüme dönemlerinde bitkilerin sabit bir ısıda kalması gerekmektedir. Sonbahar ve kış ayları gibi soğuk dönemlerde cam önlerinde ve perde arkalarında bitki bulundurmamak gerekmektedir. Bitkinin en iyi şekilde büyümesi ve filizlenmesi için ideal ısıyı yakalamak oldukça önemlidir.

Nem

Her bitkinin istediği ideal nem oranı farklıdır. İnce yapraklı bitkiler yoğun neme, kalın ve dolgun yapraklı bitkiler ise az neme ihtiyaç duymaktadırlar. Bazı bitkiler için aldıkları suda bulunan nem yeterlidir. Bu açıdan bakıldığında ince yapraklı bitkiler için banyo, kalın yapraklı bitkiler içinse salon gibi ortamlar uygundur. Yoğun nem isteyen bitkiler için ortamdaki nemi artırmak istiyorsanız;

Yeşil Yapraklı Bitkilerin Günlük Bakımı

Salon Bitkinizin Günlük Bakımı İçin Gerekli Araçlar

Bitkinize en ideal bakımı sağlayabilmek için bazı donanımlara ihtiyaç duyabilirsiniz. İhtiyacınız olan malzemeleri yapı ve peyzaj mağazalarından temin edebilirsiniz. İhtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin listesi şu şekildedir:

Sulama

Bitkiler için sulama aralığı oldukça önemlidir. Fazla su vermek bitkinizi çürütebileceği gibi az su vermekte bitkinizin kurumasına neden olabilir. Bitkinizin suya ihtiyacı olup olmadığını parmağınızı toprağa 2-3 cm kadar sokarak anlayabilirsiniz. Eğer kuruysa ılık suyla sulayabilirsiniz. Yüzeyi kuru dursa bile dip taraflarının nemli olabileceğini unutmayın. Siklamen veya Afrika menekşesi gibi bitkileri üstten değil tabağına ılık su koyarak sulayın. Saksıyı su dolu kapta bırakmamaya dikkat edin. Saksı tabağına eklediğiniz suyu 10-15 dakika kadar bekledikten sonra su kaldıysa boşaltın. Bu süre içerisinde bitki gerekli suyu alacaktır.

Besleme
Yeni dikilen bitkiler eğer yeni toprak konmuşsa içerisinde iki ay yetecek kadar besin deposu bulunmaktadır. Yeşil yapraklı bitkiler bahar ve yaz aylarında ek besine ihtiyaç duymaktadırlar. Özellikle bu aylarda bitkinizi beslemek için sıvı besinler kullanabilirsiniz. Besinler genellikle konsantre olduğundan doğru oranda sulandırılması oldukça önemlidir.

Saksı Değiştirme
Saksı değişimi yapabilmek için öncelikli olarak bitkinizin bulunduğu saksıdan daha büyük bir saksı edinin. Tercihen saksı değişimi ilkbaharda yapılmalıdır. Saksısını değiştireceğiniz bitkiye 1 saat öncesinde bolca su vermelisiniz. Öncelikli olarak yeni saksınızın içine bir kat gübreli toprak yerleştirin. Saksıyı değiştirirken bitkiyi kavramalı ve eski saksısı ile birlikte baş aşağı çevirmelisiniz. Eski saksıya sertçe vurduğunuzda bitkiniz saksıdan kurtulacak ve yeni saksısına kolayca yerleşecektir. Bitkinizin dikenleri varsa tutarken kalın kağıtlar kullanabilirsiniz. Bitkiyi yeni saksısına yerleştirdikten sonra bitkinin altını ve yanlarını bitkinizin cinsine uygun toprakla besleyin ve saksıda sıkıştırın. Can suyu olarak da bilinen ilk su bitki için oldukça önemlidir. Bitkiye saksının altından su çıkana kadar bolca can suyu verilmelidir. Su çekildikten sonra çökme varsa toprak ilave ederek destekleyebilirsiniz. Hasta görünümlü bitkilerin saksısını değiştirmemelisiniz.

Bu konuya benzer olan yazıları okumaya devam etmek için Emlakjet.com sitesi üzerindeki blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz.