Tevhit ve İfraz Nedir?
Hukuk sistemimizde daha çok imar hukukunda kullanılan ifraz terimi, kaynağını ve uygulama alanını İmar Yasası’nda bulur. Tevhit birleştirme anlamına gelmektedir. İfraz da tıpkı tevhit gibi İmar Yasası’nda kullanılan bir kavramdır. İfraz ayırma anlamına gelmektedir. İfraz belirli bir taşınmazın imar planına uygun şekilde bölünerek parçalara ayrılması anlamına gelmektedir. Taşınmazda ifraz işlemi nasıl uygulanır dediğimizde farklı tapu kayıtlarına sahip taşınmazların birleştirilerek yeni ve bütün bir taşınmaz oluşturulması demektir.
İfraz Nedir?
İfraz kelime anlamı olarak nedir dediğimizde bir arazinin bölünmesi, parsellere ayrılmasıdır. İfraz işlemi nasıl yapılır dediğimizde tapuda tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın parsellere bölünerek, her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilmesi şeklinde gerçekleştirilir.
Bir arazinin maksimum değerine ulaşabilmesi için parsel ayrılma yani ifraz işleminin yapılması gerekmektedir. İfraz ve tevhit işlemlerinin yapılabilmesi için maliklerin müracaat etmesi gerekmektedir. Tevhit işlemi ise iki veya daha fazla sayıda parseli tek bir parsel halinde birleştirme işlemidir. Her türlü imar adasında, parselasyon planı yapılmadan ifraz ve tevhit yapılamaz.
Tevhit ve İfraz Nasıl Uygulanır?
Tevhit ve ifraz, imar planlarının taşınmaz maliklerinin rızalarıyla mümkün olan bir uygulamadır. Maliklerin başvurusu ile işleme alınmaktadır. Malik rızasına dayalı olarak başlatılan işlemlerdir. İmar planlarında sadece ifraz ve tevhit yöntemleri kullanılmamakta öte kamulaştırma gibi imar planlama yöntemleri de mevcuttur.
İfraz İşlemi Yapma Yetkisi Kimdedir?
İfraz işleminin kanun ve yönetmelik hükümlerine uygunluğunun tespiti il idare kurulları ve belediye encümenleri tarafından onaylanabilir. Onaylama işlemi en geç 30 gün içinde gerçekleştirilir ve tescil veya terkini ise 15 gün içinde tapuya bildirilmelidir. Tapu dairesi, tescil veya terkin işlemini bir ay içinde sonuçlandırmakla mükelleftir.
İfraz İşleminde Gereken Belgeler Nelerdir?
İfraz ve tevhit işlemlerinde istenen belgeler şöyle sıralanabilir:
· Aplikasyon Krokisi
· Tapu Senedi
· Büro Tescil Belgesi
· İmar Durum Belgesi (evrak asılları ve fotokopileri)
· İnşaat İstikamet Rölevesi
· Bina Vasıflı Taşınmazlarda Zorunlu Deprem Sigortası
· Encümen Teklif Belgesi
· Tapu sahibi harici müracaatlarda vekâletname
· Vekilin Kimlik Fotokopisi
İfraz Edilemeyen Alanlar Nelerdir?
Bazı durumlarda ifraz işleminin yapılması mümkün olmamaktadır. Bunlar afet durumlarıdır. (Heyelan, kaya düşmesi, taşkın gibi). Diğer bir ifraz muafiyeti ise bir adada yola cephesi bulunmayan parsel oluşturulamaması konusudur. Yola cephesi olmayan parsellerin bulunduğu adalarda ruhsat düzenlenemediği gibi ifraz işlemi de yapılamamaktadır.