Tapu İşlemleri İçin Gerekli Belgeler Nelerdir 2021

Konut, arsa, daire, dükkân veya işyeri gibi tüm gayrimenkullerinizin alım, satım ve devir işlemlerinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından talep edilen evrakların eksiksiz bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Peki, bu tapu işlemleri için gerekli olan belgeler nelerdir?, Tapu alım satım işlem basamakları nelerdir? Bu ve bunun gibi tapu işlemlerine dair merak ettiğiniz bütün bu soruların cevaplarını Emlakjet olarak sizler için burada derlemeye karar verdik....

Konut, arsa, daire, dükkân veya işyeri gibi tüm gayrimenkullerinizin tapu devir işlemlerinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından talep edilen alıcı ve satıcıya ait gerekli evrakların eksiksiz bir şekilde hazırlanması ve sürecin doğru bir şekilde ilerletilmesi gerekmektedir. Peki, bu alım satım süreç basamakları nasıl işlemektedir ve tapu işlemleri için alıcı ve satıcıya dair gerekli belgeler nelerdir?

Tapu Alım, Satım ve Devir İşlem Basamakları Nelerdir?

-Öncelikle tapu alım, satım veya devir işlemleri için randevu almanız gerekmektedir. Randevu için https://webtapu.tkgm.gov.tr/ adresini veya Alo 181 telefon hattını kullanabilirsiniz.

-https://webtapu.tkgm.gov.tr/ adresine tıkladığınızda açılan ekran Web-Tapu sisteminin ana ekranı olmakta olup vatandaş portalına giriş yapmak için “bireysel” simgesine tıklamanız gerekmektedir. T.C numaranız ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yaptıktan sonra açılan ekranda “kimliğimi şimdi doğrula” alanına tıklayarak randevu sistemine giriş yapmış olacaksınız.

-Daha sonra açılan ekranda, kullanıcının aktif olarak kullandığı cep telefon numarası zorunlu olarak ve varsa mail adresinin girişi istenmektedir. Yine bu ekranda şifreler doğru olarak oluşturulduktan sonra aktif hale gelen “giriş yap” tuşuna basılarak, sisteme tamamıyla ulaşabilmektesiniz.

Tapu Evrakları ve Devir Sırasındaki İşlem Basamakları İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

-https://webtapu.tkgm.gov.tr/ adresi üzerinden alınan randevu sonrası, randevuda belirtilen gün ve saatinde hem alıcı, hem de satıcı tarafı tapuda hazır olarak bulunması gerekmektedir.

-Alıcı ve satıcının nüfus cüzdanları, taşınmaz satışı için gerekli evrakları ve ödemesi yapılmış tapu harçlarına dair belgelerinin yanlarında olması gerekmektedir.

-Sözleşmenin imzalanacağı bölümde bütün satış evrakları hem alıcı, hem de satıcı tarafından imzalandıktan sonra devir işlemleri başarıyla tamamlanmaktadır.

Tapu İşlemleri İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Konut, arsa, daire, dükkân veya işyeri gibi tüm gayrimenkullerinizin tapu devir işlemlerinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından talep edilen alıcı ve satıcıya ait gerekli evrakların eksiksiz bir şekilde hazırlanması ve sürecin doğru bir şekilde ilerletilmesi gerektiğini yukarıdaki yazımızda da belirtmiştik. Peki, tapu işlemleri için gerekli belgeler nelerdir ? İşte, alıcı ve satıcı için gerekli olan o belgeler...

Alıcı ve satıcı tarafın, devir işlem sırasında hazır bulundurması gereken bazı evraklar vardır. İşte, alıcı taraf için işlem sırasında hazır bulundurması gereken evraklar:

-Alıcı tarafın son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet fotoğrafı,

-Alıcı tarafın nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi,

-Tapu alım satım işlemleri emlakçı tarafından yapılacak ise, tapu sahibinin emlakçıyı yetkilendirdiğini bildiren noter onaylı bir vekaletname aslı,

-Kredi kullanılacak ise banka evraklarıdır.

Satıcının devir işlemleri için gerekli belgeler ise;

-İlgili taşınmazın tapu aslı veya fotokopisi,

-Satış kişinin nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi,

-Satış yapan kişinin son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet vesikalık fotoğrafı,

-Belediyeden alınmış bir vergi borcu yoktur yazısı borcun olması durumunda ise ödendiğine dair bir dekont,

-Tapu alım satım işlemleri emlakçı tarafından yapılacak ise, tapu sahibinin emlakçıyı yetkilendirdiğini bildiren noter onaylı bir vekaletname,

-Konutun bağlı bulunduğu belediyeden alınmış bir rayiç bedeldir.

Taşınmaz Malın Alım Satımında Harç Ödemesi Nasıl Olur?

İstenilen tapu evrakları uygun bulunduktan sonra Tapu Müdürlüğü tarafından tapu harcı yatırılması istenmektedir. Tapu harcı, taşınmaz malın tapu dairesinde beyan edilen bedelinin yüzde 4’ü olarak hesaplanmaktadır. Bu bedele ek olarak da 178,50 TL döner sermaye ücreti alınmaktadır.

Tapu İşleminden Sonra Yapılması Gereken İşlem Basamakları Nelerdir?

Tapu alım, satım ve devir işlemleri bittikten ve tapu teslim alındıktan sonra yapılması gereken bazı resmi işlem basamakları vardır. İşte yapılması gereken o basamaklar:

-Satın alınan taşınmaz konutun elektrik, su ve doğalgaz aboneliği için başvuru yapılmalıdır.

-Satın alınan taşınmaz konutun Nüfus Müdürlüğü'nden ikametgâh taşıma prosedürlerinin yerine getirilmesi gerekmektedir.

-Taşınmazın bağlı olduğu belediyeye emlak vergisi bildiriminde bulunulmalıdır. Bu işlem taşınmazı satın alan kişi tarafından yapılmaktadır. Bu işlem basamağı yerine getirilmediği takdirde taşınmazı alan mükellefe cezai yaptırım uygulanmaktadır.

Konu ile ilişkili olarak hazırladığımız "Web Tapu Nedir?" başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.