Lejant Nedir? Lejant Ne Demek?

Bu yazımızda pek çok kişi tarafından merak edilen “lejant nedir?” sorusunun cevabı hakkında kısa bilgiler derledik.

Lejant teriminin diğer isimleri arasında “işaret tablosu” ya da “harita anahtarı” bulunmaktadır. Ancak bundan kısaca harita dili olarak da söz edebiliriz. Etimolojik olarak Fransızcadan dilimize geçmiş bir sözcüktür. Bir haritada verilen özel işaretlerin (örneğin, sembollerin, simgelerin ya da görsellerin) ne anlamda kullanıldığını gösterir. İstisnasız her haritada, çoğunlukla sağ alt köşede bulunan bir lejant göreceksinizdir. Lejantların emlak piyasasındaki önemi genel olarak imar planlarında karşımıza çıkmaktadır. Çünkü imar planları da bir nevi harita görevi görürler. İmar planlarında bulunan lejantlarda sıklıkla, bölgedeki belli alanların ayrımı (örneğin, eğitim alanları), dinî mekânlar, konut yoğunluğu, elektrik hatları (düşük ya da yüksek gerilim hatları) ve belediye hizmet alanları gibi işaretler bulunmaktadır. Kısacası, belirli bir alanda önem arz edebilecek her türlü sınırı ya da işareti göstermekle yükümlüdür.

Lejant Sembolleri Nelerdir?

Lejantlar, her farklı haritanın kullanım hedefine göre farklı işaretlere sahiptir. Örneğin, sık kullanılan harita kullanım çeşitleri arasında fiziki haritalar, özel haritalar, beşerî ya da ekonomik haritalar ve idari ya da siyasi haritalar yer almaktadır. Ancak lejantlar çoğunlukla yine de haritada kullanılmış renklerin, terimlerin ve simgeleri anlamları ile birlikte ölçek ve kuzey işareti gibi detaylar göstermektedir. Coğrafya odaklı bir haritada en sık rastlanan lejant sembolü yükseklikler tablosudur. Bu tip bir tabloda yükseklikleri gösteren belli metre aralıkları farklı renkler ile belirtilir. Klasik bir haritanın lejantında görebileceğiniz sembollerin bazı göstergeleri ise aşağıdaki listede sıralanmıştır:

-Kent,

-Mezarlık,

-Hava limanı,

-Asfalt yol,

-Toprak yol,

-Devlet sınırı,

-Orman,

-Akarsu,

-Baraj.

Bir kent merkezinin gösterildiği bir haritanın lejantında ise aşağıdaki gibi sembol açıklamaları görmek oldukça mümkündür:

-Sağlık ocağı,

-Tiyatro,

-ATM,

-Market,

-Dinî tesis alanı,

-Benzin istasyonu,

-Otel,

-Çay bahçesi / park,

-Sanayi alanı,

-Eğitim / öğretim alanı,

-Pazar alanı.

Harita Başlığı Ne Demek?

Lejant gibi, harita başlığı da bir haritanın ana ögeleri arasında yer almaktadır. Harita başlığı, harita çerçevesinin en üstünde ve ortasında konumlanmış, aşağısındaki haritanın bağlamının ne olduğunu gösteren yazıdır. Buna bir örnek olarak “Türkiye Göller ve Barajlar Haritası” verilebilir. Bu harita başlığına göre, okur haritadan Türkiye’de bulunan göl ve barajların nerede olduğuna dair bilgi alacağını bilir.

Konu ile ilgili olarak hazırladığımız "Vaziyet Planı Nedir?" başlıklı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.