Kapora Hangi Mallar için Verilir?
Kapora hangi mallar için verilir dediğimizde hizmet, taşınır, taşınmaz mallar için verilir. Kapora yapılacak satın alınacak malı rezerve etmek anlamına gelmektedir. Özetle kapora nedir dediğimizde; hizmet, taşınır ya da taşınmaz gibi malların toplam bedeli ödeyerek satın almadan önce belirli bir maddi tutar ödeyerek malı rezerve etmek anlamına gelmektedir.
Kapora Hakkındaki Kanun Nasıldır?
Kapora hakkındaki hukuktaki ifadeler şöyledir; “Sözleşme kurulurken verilen para bakımından kanunda açıkça belirtildiği üzere aksine bir yerel adet ya da taraflar arasında anlaşma yoksa verilen para kapora sayılır. Cayma bedeli sözleşmeden dönülmesi halinde geri alınamaz ancak bağlanma parası ya da bir diğer ifadeyle kapora iade edilir.”
Kapora Nasıl Yapılır?
Kapora sözlü ya da yazılı olarak iki türlü yapılmaktadır. Fakat yazılı bir şekilde kapora sözleşmesi oluşturarak yapmak en güvenlisidir. Özellikle kapora elden veriliyorsa mutlaka yazılı bir sözleşme oluşturulmalıdır. Sonrasında mağdur olmamak için kapora verildiğine dair bilgilerin sözleşmede yer bulması gerekmektedir. Bu bilgiler; ne için verildiği, kime verildiği, ne kadar verildiği, kapora veriliş tarihi gibi bilgilerin yer aldığı bir sözleşme hazırlanmalıdır. Kapora online olarak gönderilecekse mutlaka ne için gönderileceği belirtilmelidir. Böylece olumsuz bir durumda online elde edilebilecek dekont her şeyi ortaya koyacaktır.
Kapora Vermenin Sebepleri Nelerdir?
Kapora vermek pek çok farklı mal ya da hizmet için olsa dahi amacı aynıdır. Kapora vermenin nedeni bir malı kendine ayırmak, satılmasını engellemektir. Kapora vermek bir ürünün satılmasını engellemekle eş değerdir. Böylece ürün opsiyonlanarak satılması engellenmiş olur.
Kapora Yanması Ne Demektir?
Kaporanın bir zamanı vardır. Karşılıklı anlaşma sağlanan zamanda ürünün satın alınması gerekir. Ürünün satın alınması zaman aşımına uğradığında kapora yanması söz konusu olur ve geri verilmeme durumu söz konusu olmaktadır. Bu nedenle kapora alınırken karşılık bir süre ya da işlemler için belirli bir süre belirtilmelidir. Alım-satım süreci boyunca taraflar birbiriyle iletişim halinde olmalıdır.
Verilen Kapora Geri Alınır Mı?
Alım-satım işlemlerinde kapora verildikten sonra satış işlemi iptal olduğu takdirde kapora iadesi yapılmalıdır. Böylece o ürünü üzerinde satılamaz durumu da kalkar ve tekrar başkası tarafından satın alınabilir. Elbette tüm bu süreçlerin sağlıklı yürümesi için alıcı ve satıcı arasında tüm bunların konuşulması gerekirse yazılı olarak teminat alınması gerekmektedir.
Bir mal alışverişinde alıcı ve satıcı bulunur. Alıcılar ürünü satın alacağını garanti ederek, satıcıya bir miktar para verir. Bu para malın satılmasını önler. Fakat herhangi bir nedenden olayı satış işlemi gerçekleşmezse hukuka göre kaparo iadesi yapılması gerekmektedir.
Kapora Verirken Sözleşme Yapılması Neden Önemlidir?
Kapora verilirken bir sözleşme yapılması hukuk önünde çok önemlidir. Sözleşme yapılmayan kapora durumları için, hukuk herhangi bir araştırma yapmadığı için herhangi bir sorun oluştuğunda kanıtlama olması açısından mümkün olmamaktadır. Fakat sözleşme olduğu durumlarda iptal olma durumlarında her şey kayıt altında olduğu için kaparo almama gibi durum oldukça azdır.