İpotekli Ev Satışı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Çoğunlukla bankalar olmak üzere alacaklı kişi veya kurumlar verdikleri tutar veya hizmet karşılığında alacakları bedeli garantiye alabilmek için taşınmazlar üzerinde ipotek tesisi kurabilmektedir. Peki ipotek nedir? İpotek, olan veya ileride olabilecek borçlara teminat olarak sahip olduğu taşınmazın veya taşınmazların alacaklı banka veya şahsa rehin olarak bırakılmasıdır. Evinizi veya üstünüze kayıtlı herhangi bir taşınmazınızı satmaya karar verdiniz ancak üstünde borcunuzdan kaynaklı olarak bir ipotek şerhi bulunuyorsa satış süreciyle ilgili bilmeniz gereken bazı detaylar mevcuttur. Emlakjet.com ailesi olarak ipotekli ev alım-satım işlemi gerçekleştirmek isteyen okurlarımız için ipotekli ev satışı ile ilgili detayları derledik.

Kredi Borcu Olan Ev Nasıl Satılır?
Ev satışı sırasında üzerinde ipotek bulunması durumu genellikle konut alımı için çekilen kredilerden kaynaklanmaktadır. Türkiye’de konut almak isteyen çoğu insan bu alım-satım işlemi için kredi kullanmaktadır. Bu krediler ise çoğunlukla 5-10 yıl gibi uzun vadelerle çekiliyor. Bu süreç içerisinde aldığınız konutu satmak istemeniz durumunda herhangi bir yasak mevut değil ancak çeşitli durumlara göre izlemeniz gereken yollar mevcut.

Evi alacak kişi banka kredisi alacaksa;

Bu durumda işlemler çoğunlukla alıcı ve satıcının kredi kullandığı bankalar arasında gerçekleşir. Öncelikli olarak alıcı kredi kullanmak için başvuruda bulunur. Alıcının başvurduğu banka borçlu olunan bankadan ipotek kaldırma yazısı ve güncel kredi kapama tutarını belirten yazıyı talep eder. İki banka arasında gerçekleşen bu işlemin tamamlanmasının ardından tapu devir işlemi gerçekleştirilir ve bu devir işleminin ardından yeni kullanılan kredinin bankası tarafından da tapuya ipotek konulur. Eski krediden dolayı kaynaklanan borç, yeni krediden alınan tutarla direkt olarak bankalar arası transferle kapatılır. Bu süreçte satıcı sadece kredi borcundan geriye kalan tutarı teslim alabilmektedir. Satıcı ve satıcının kredi kullandığı bankanın konut üzerindeki ilişkisi kesildikten sonra yeni bankanın ikinci derece olan ipoteği birinci dereceye çıkar.

Evi alacak kişi nakit para kullanacaksa;

Bu durumda satın alan kişinin kredi borcunu bankaya nakit para ile ödeyebilmesi için bankaya gidilir. Kalan borç tutarı ve erken kapama cezasını kapsayan miktar ve ev satış tutarı bankaya yatırılarak blokeli çek alınır. Blokeli çek , belirlenen süre boyunca ya da çek bankaya teslim edilene kadar hesaptan para çekilmesini önler. Tapu satış işlemleri ipotekli olarak gerçekleştirildikten sonra blokeli çek satıcıya teslim edilir. Satıcı, çek aracılığıyla alacağını bankadan tahsil eder ve borcu bulunan bankaya gerekli ödemeyi gerçekleştirir. Tapu üzerindeki ipoteği kaldırmak için gerekli olan yazı alındıktan sonra tapu üzerindeki ipotek kaldırılır.

Önce ipoteği kaldırmak gerekirse;

Bazı durumlarda alıcı bu seçeneklerin hiçbirini kabul etmeyebiliyor. Bu durumda satıcının ev üzerindeki ipoteği kaldırması gerekmektedir. İpoteği kaldırabilmek için satıcı bankadan önce tüketici kredisi çeker ardından eski kredi borcunu kapatarak ipoteği kaldırır. Evi sattıktan sonra gelen parayla tüketici kredisini de kapatabilmektedir. Ancak böyle yapması durumunda iki kredi içinde erken kapatma cezası ödeme durumunda kalmaktadır.

İpotekli Ev Takas Olur Mu?

İpotekli evde takas mümkündür ancak bazı şartlar mevcuttur. Öncelikli olarak banka ile görüşülmesi gerekmektedir. İpotekli evler yalnızca ipotekli evlerle takas edilebilmektedir.

Bu konuya benzer olan yazıları okumaya devam etmek için Emlakjet.com sitesi üzerindeki blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz.