Küf Lekeleri Nerelerde ve Neden Oluşur?
Nemli alanlarda küf daha etkin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Özellikle rutubetli evlerde duvar, tavan, pencere kenarları, pervaz köşeleri gibi alanlarda küf oluşumuna sıkça rastlanır. Fakat küf lekeleri genel bir rutubeti olmayan nemli alanlarda da oluşabilmektedir. Evlerde küf oluşumuna yatkın alanlar genellikle sürekli ıslak ve nemli kalmaya müsait alanlar olmaktadır. Duşakabin, küvet, fayans, derz araları bunlar arasında sayılabilmektedir. Evin her alanında oluşabilen küf lekelerinden kolay ve pratik yöntemlerle kurtulmak mümkündür.
Duvardaki Küf Lekesi Nasıl Çıkar?
Küf lekeleri rutubet alan evlerin duvarlarında sıkça oluşabilmektedir. Duvardaki küf lekesi nasıl çıkar sorusunun çözümü elbette sadece badana yapmak değildir. Duvardaki küf lekeleri için kesin çözüm gözüyle bakılan yöntem küflü alanlara çamaşır suyu uygulanmasıdır. Çamaşır suyu birçok konuda olduğu gibi küf lekelerinde de sıkça kullanılan, etkili bir yöntemdir. Çamaşır suyu duvardaki küfü yok ettiği gibi duvarın hava almasını sağlamaktadır. Aşağıda çamaşır suyunun küflü alanlara nasıl uygulanması gerektiğini aktardık;
-Bir sprey şişesine hazırlayacağınız çamaşır suyu ve su karışımını duvardaki küf lekelerinin üzerine sıkın.
-Yarım saat bekleyin (Küfün derecesine göre daha uzun bir süre bekletebilirsiniz)
-Küflü alanları ıslak bez ya da bir sünger yardımıyla silin.
-Duvarın yeterince kuruması için odayı havalandırın.
Sirke ile Küf Temizliği Nasıl Yapılır?
Çamaşır suyu etkili bir yöntem olsa dahi kokusu rahatsız edici ve fazla kullanımı sağlığa zararlı olduğundan birçok kişi ev temizliğinde bitkisel çözümler arayışındadır. Evdeki küf lekesi nasıl çıkar? konusunun bitkisel yöntemleri mevcuttur. Sirke ve karbonat karışımı küf lekelerinde oldukça etkilidir.
Banyodaki küf lekesi nasıl çıkar diye araştırma yapıyorsanız sirke karbonat karışımı çok etkili bir yöntemdir. Duvardaki küf lekeleri için sirke ve karbonat kullanabileceğiniz gibi evinizi genel olarak temizlemek için uygulamanız mümkündür.
Boş bir sprey şişesine sirke ve karbonat koyun. (Sirkenin karbonatla etkileşime girip köpürüp taşmaması için sirkeden sonra karbonat koyabilirsiniz.) Sirke ve karbonat oranını lekenin durumuna ya da kullanım alanınıza göre belirleyebilirsiniz. Küflü bölgelere karışımdan sıkarak yarım saat bekletin. Ardından ıslak bir bez ya da sünger yardımıyla ilgili alanı temizleyin.
Evdeki Küfü Önlemek için Ne Yapmalı?
Küf oluşumu temizlenmesi zor bir leke olduğu gibi çeşitli sağlık sorunlarına zemin hazırlamaktadır. Küflü ortamlar solunum problemleri, öksürük, alerjik problemler, ciltte tahriş gibi sağlık sorunlarına zemin hazırlayabilmektedir. Küf oluşmadan önüne geçilmesi gerekmektedir. Küfü önlemek için ne yapılmalı sorusuna birkaç maddede cevap vermek mümkündür. Aşağıda maddeler halinde sıraladık;
-Evi her gün düzenli olarak havalandırmak
-Küf oluşumuna zemin hazırlayan nemli alanların kuru kalmasını sağlamak
-Küf oluşumuna yatkın alanların ekstra temiz tutulmasını sağlamak
Küf, kuru ve hava sirkülasyonu olan ortamlarda oluşamaz. Evde küf oluşumunun önüne geçmek için yaşam alanlarının düzenli olarak havalandırılarak hava dolaşımının sağlanması önemlidir. Sürekli nemli olan banyoların ise duş sonrası düzenli olarak havalandırılması ve nemlilik oranının olabildiğince azaltılması gerekmektedir. Banyolarda kullanılan havalandırma cihazlarının ortamın nemini kontrol altına almasında rolü büyüktür. Küf oluşmasını engellemek için temizlik oldukça etkilidir. Nem oluşabilecek alanları, bitkisel ya da çamaşır suyu katkılı deterjanlarla temizlemek hijyen sağladığı gibi küfün uzun vadede oluşmasını da engellemektedir.
Konu ile ilişkili olarak hazırlamış olduğumuz "Rutubet Nedir? ve Rutubetten Nasıl Korunulur?" başlıklı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.