Ev Satın Alırken Ortaya Çıkan Tüm Masraflar

Hepimizin hayali olan ev sahibi olmak her ne kadar heyecan verici bir süreç gibi gözükse de alt yapıda bizi bekleyen beklenmedik masraflara karşı daha dikkatli ve hazırlıklı olmamız gerek. İşte, bankaların kredi indirimleri veya kendi birikimlerimiz sonucu 2020 yılında ev alacak vatandaşlarımızın ödemesi gereken muhtemel masraf türleri…

Ev sahibi olmak ne kadar zor bir süreç olursa olsun hepimizin hayali olan bir süreçtir. Yıllarımızı bile verecek olsak o istediğimiz evi almak için her şeyi yaparız. Yıllarca çalışıp birikim yaparız ya da bankaya borçlanır kredi çekeriz. Peki, bizim için bu kadar zahmetli olan ev alma süreci sadece konut tutarından mı ibaret?

Hayır, günümüz şartlarında artık bu pek mümkün değil. Üstelik KDV’den Tapu Harcına kadar sağlanan bütün özel indirimler ve ödemeler 2020 yılı itibariyle artık sona ermişken, konut sahibi olmak için artık konut tutarı dışında da belli masraflara da pay çıkarmamız gerekiyor. Bu masrafların kimisi ev alırken yapılan masraflar sonucu çıkan ödemeler iken kimisi ise konut kredisi kullanımında karşılaşacağımız muhtemel ödemeler olarak karşımıza çıkıyor. Peki, nedir bu ödememiz gereken masraflar?

Ev Satın Alırken Yapılan Masraflar Nedir?

İşte peşin parası veya konut kredisi ile ev alacak vatandaşlarımızın ödemesi gereken masraf türleri..

-Konut Tutarı: Ev alımında en başta ödemeniz gereken en büyük masraf kalemidir.

-Gayrimenkul Danışman Ücreti: Ev alma sürecinde sürece dahil olan gayrimenkul danışmanına, Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği gereğince ödenmesi gereken hizmet bedel türüdür. Yönetmeliğe göre gayrimenkul danışmanının, hem ev sahibinden hem de alıcıdan olmak üzere ayrı ayrı yüzde 2 + KDV (yüzde 18) oranında hizmet bedeli talep etme hakkı vardır.

-DASK: Ev alımızda tapu devri işlemi sırasında her yıl yenilenmek zorunluluğunda olan Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi istenmektedir.

-Tapu Harç Bedeli: Ev alırken yapılan tapu masrafı ev satın alma sürecinde satış bedelinin yüzde 4’ü alıcı ve satıcıdan alınmak üzere Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne ödenir.

-Döner Sermaye Bedeli: Devletin her yıl ilgili kurumlarca belirlediği döner sermaye, tapu işlemleri sırasında ödenir.

-Emlak Vergisi: Her ev sahibi, ev değeri üzerinden hesaplanan her yıl ödenmesi zorunlu Emlak Vergisi tutarına tabidir.

-Abonelik Masrafları: Satın aldığınız evin elektrik, su, doğalgaz gibi hizmetlerinden yararlanmak için ödenmesi gereken bir bedel türüdür.

-Kredi Masrafları: Ev alımında ödemeniz gereken bütçeyi kendi ihtiyaçlarınızla karşılayamadığınız durumlarda kullanılan konut kredisi, aydan aya taksit şeklinde ödenmesi gereken bir bedel türüdür.

Ev Satın Alırken Yapılan Tapu Masrafı Ne Kadardır 2020?

Tapu harcı bedeli, aksi taraflarca kararlaştırılmadığı sürece alıcı ve satıcıdan eşit olarak yüzde 2 + yüzde 2 şeklinde tahsil edilir.

Yani 200.000 liralık ev aldığınızda;

-200.000 / 1.000 = 200

-200 x 20 = 4.000 TL

4.000 lira alıcıdan ve 4.000 lira satıcıdan olmak üzere toplam 8.000 lira tapu harç ödemesi gerçekleşir. Ev alırken yapılan 2020 tapu harcı hesaplama üzerine detaylandırdığımız bu yazımız sonrası, bütçenize en uygun hayalinizdeki evler için Emlakjet’in satılık ev ilanlarına mutlaka buradan göz atın.