Daire Satış Fiyatı Nasıl Belirlenir?

Evini satılığa çıkarmak isteyenlerin akıllarındaki “Daire satış fiyatı nasıl belirlenir?” sorusunun cevabını emlakjet.com ailesi olarak sizler için araştırdık. Evin satış fiyatı belirlenirken evin hangi özelliklerini dikkate almanız gerektiği konusunda ve evin gerçek değeri nasıl hesaplanır? diye soranlar için hazırladığımız bu yazımıza göz gezdirebilirsiniz.

Evini satılığa çıkarmak isteyenlerin akıllarındaki “ Daire satış fiyatı nasıl belirlenir? ” sorusunun cevabını emlakjet.com ailesi olarak sizler için araştırdık. Evin satış fiyatı belirlenirken evin hangi özelliklerini dikkate almanız gerektiği konusunda ve evin gerçek değeri nasıl hesaplanır? diye soranlar için hazırladığımız bu yazımıza göz gezdirebilirsiniz.

1- Amortisman / Geri Dönüşüm Süresi Üzerinden Hesaplama

Bir evin satışa sunulmasından önce bakılması gereken ilk şey, emlak endeksi verileri olmalıdır. Satılık dairelerin bulunduğu çevrenin özellikleri ve konumuna bağlı olarak bir fiyat çıkarılması gerekir. Evin bulunduğu mahalle, ilçenin genel olarak hesaplanmış geri dönüşüm/amortisman değeri üzerinden ev fiyatı hesaplanabilir. Geri dönüşüm fiyatı her mahalle, ilçe ve bölgeye göre özeldir. Örneğin amortisman süresi 20 yıl olarak görülen bir bölgede 20x12=240 aylık kiralık fiyatı üzerinden hesaplama yapılabilir. Daha açacak olursak; dairenin kira fiyatı 2000 Türk Lirası ise; 2000 x 240 = 480.000 Türk Lirası ile satışa sunulabilir. Bu konuda daha detaylı bilgilere ulaşmak için emlakjet.com’un bölge verilerine bakabilirsiniz. Müstakil ev fiyatı hesaplama için bahçe var ise onun büyüklüğünü de arsa fiyatı olarak dahil edebilirsiniz.

2-Çevredeki Satılık Evler Üzerinden Fikir Edinin

Evinizin bulunduğu çevredeki satılık ilanlara göz atabilirsiniz. Satacağınız evin çevresindeki diğer satılık dairelerin fiyatları hemen hemen aynı seviyelerde olur. Satılık ev ilanlarına bakarak, evinizin değeri konusunda fikir edinmeniz çok hızlı ve kolay olacaktır. Yalnız bu konuda evin benzer özelliklerine sahip olan diğer evlere bakmanızda fayda var. Oda sayısı, metrekare büyüklüğü, banyo ve balkon sayısı, cephesi ve kat bilgilerine bakarak daha net bilgiler edinebilirsiniz.

3- Evin Fiyatını Arttıran Özelliklerine Dikkat Edin!

Evinizi diğer evlerle karşılaştırırken dikkate etmeniz gereken özellikler, fiyatın artıp azalmasına sebep olan etkenler arasında yer alıyor. Evin merkezi bir konumda olması fiyatı arttıran en önemli sebeplerden biridir. Otobüs, tramvay, metro, metrobüs gibi ulaşım araçlarına olan mesafesi, evi alacak kişiler için de önemli kriterler arasında yer aldığını unutmayın. Manzaraya sahip olması, önünün açık olması, güneş alıyor olması da diğer özellikler de evin değerini hesaplamad a önemli. Binanın yaşını, inşaat firmasından vs olmasını ve evin kullanılabilir olması durumunu da fiyata dahil etmeyi unutmayın.

4- Kredi ile Ev Satın Alacaklar İçin Ekspertiz

Eğer evi satın almak için kredi çekecekseniz, kredi çekeceğiniz banka sizler için evin değerini hesaplıyor. Konut kredisine başvuru yaparken, almak istediğiniz evin değerine göre kredi veriliyor. Bu değerlendirmeyi yapmak için, bankalar tarafından görevlendirilmiş uzman kişiler evi görüyor, değerini hesaplıyor. Konut kredisi ekspertizleri tarafından; evin konumu, katı, oda, banyo, balkon sayıları, büyüklüğü gibi durumları inceleyerek bir rapor hazırlanıyor. Bu raporda konutun gerçek değerini belirleniyor ve kredi buna göre veriliyor. Eğer raporda yanlış yada eksik gördüğünüz noktalar olursa itiraz edebilirsiniz.