Cebri İcra Ne Demek?

Bu yazımızda pek çok kişi tarafından merak edilen “Cebri icra ne demek?” sorusunun cevabı hakkında kısa bilgiler derledik. Cebri icra nedir?, Cebri icra nasıl durdurulur? ve Cebri icra ile haciz arasındaki farklar nelerdir? sorularının cevabını bu içeriğimizde bulabilirsiniz.

Cebri icra , basit bir şekilde anlatmak gerekirse zorla yerine getirme demektir. Hukuk altında borcu olan bir kişinin borcunu ödememesi ve mahkeme tarafından belirlenmiş hükme uyum göstermemesi sonucunda, devlet tarafından borcun zorla alınması işlemi anlamına gelmektedir. Cebri icrayı yerine getirme yetkisi yalnızca devlete aittir. Bu tip işlemler icra daireleri yoluyla icra memurları tarafından gerçekleştirilmektedir. İcranın iki farklı türü vardır. Bu türler aşağıdaki listede sıralanmıştır:

-Cebri icra: Borcu birden fazla kişiye olan bir borçlunun borcunu ödememesi durumunda, alacaklılardan bir tanesinin hukuk yöntemini kullanması ile borçlunun söz konusu mallarının satışından yalnızca alacaklının ödeme almasına icra takibi denmektedir. Bu tip icrada, kişinin borcu kadar mal varlığına el konulmaktadır.

-Külli icra: Yalnızca bir alacaklının hukuka başvurmasına rağmen, diğer her alacaklının haciz sonrasındaki satıştan ödeme almasına külli takip denir. Bu tip icrada borçlu kişinin tüm mal varlığına el konulmaktadır.

Cebri İcra Nasıl Durdurulur?

Cebri icrayı durdurma nın başlıca çözümü icra takibi itirazıdır. Bu itiraz ikiye ayrılır: tam itiraz ve kısmi itiraz. Tam itirazda, söz konusu borcun tamamına itiraz edilir. Kısmi itirazda ise söz konusu borcun yalnızca bir bölümüne itiraz edilir. Ancak bunun yapılması için, borçlu kişinin geçerli bir sebep sunması ve itiraz ettiği bölümü açıkça bildirmesi lazımdır. Eğer bu adımlar yerine getirilmezse borçlu tarafından herhangi bir itiraz yapılmamış gibi kabul edilir ve kısmi itirazlar gündeme alınmaz. İcra takibine itiraz etmek için, takibin yapıldığı icra müdürlüklerine başvurmak gerekmektedir. Borçlunun eline ödeme tebliğinin geçmesinin ardından yedi gün sonra itiraz yapılmalıdır. İtiraz sözlü ya da yazılı bir biçimde edilebilir. Borçlu kişi on gün içerisinde borcu olduğu miktarı ve ek masrafları ödemelidir. Bunun yanı sıra, mal beyanında da bulunmalıdır. Eğer on gün içerisinde itiraz dahil herhangi bir işlemde bulunmazsa itiraz hakkı geçerli olmaz. İki seçeneği de tercih etmeyen kişinin hapse girmesi seçenekler arasındadır.

Cebri İcra ile Haciz Arasındaki Farklar Nelerdir?

Cebri icra ile haciz arasındaki farklar nelerdir? sorusunun cevabını belirlemek için öncelikle haczin ne anlama geldiğini bilmek gerekir. Borçlunun borca yetecek kadar malı ya da hakkına hukuk tarafından el konmasına haciz denmektedir. Borçlunun borcunu ödemediği durumda cebri icra yolu ile hak sahibi olduğu mülklere zor ile el konmaktadır. Haciz de bunun bir sonraki adımı olarak bu malların el konulmasına ve satılarak alacaklıya ödenmesine denmektedir. Bir başka deyişle, haciz cebri icranın içerisinde ve onun devamı olan bir işlemdir.

Bu konu ile ilişkili olarak Emlakjet olarak hazırladığımız "İpotek Sorgulama Nasıl Yapılır?" başlıklı yazımızı buradan okuyabilir, daha detaylı bilgiye kolaylıkla erişebilirsiniz.